Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ.Παπαδημούλης: “Χρειαζόμαστε “εμβόλια” Δημοκρατίας στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη”

Published

on

«Χρειαζόμαστε υγεία, δουλειές και δημοκρατία. Και τίποτε από αυτά του τρίπτυχου δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από μόνο του χωρίς τα άλλα δύο» – Άρθρο του Δημ. Παπαδημούλη στην εφημερίδα «Το Παρόν της Κυριακής»

Η απάντηση Παπαδημούλη στο δημοσίευμα για τα ακίνητα

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί η εφημερίδα «Το Παρόν της Κυριακής», αναφορικά με την αντιμετώπιση από την κυβέρνηση της ΝΔ του δεύτερου κύματος της πανδημίας και της κατάστασης στην οικονομία και την κοινωνία.

Αναφερόμενος στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομίας από την κυβέρνηση της ΝΔ,  ο Δημ. Παπαδημούλης τονίζει πως «η‘’κανονικότητα’’ που μας επιφυλάσσει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο η διακυβέρνηση της ΝΔ, δεν έχει μόνο τα χαρακτηριστικά μιας αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας. Έχει επίσης τα χαρακτηριστικά μιας αυταρχικής διακυβέρνησης τύπου “αποφασίζουμε και διατάσσουμε”. Χαρακτηριστικά που θυμίζουν έντονα πλέον το σκοτεινό στυλ μιας “καχεκτικής δημοκρατίας”».
Ασκώντας κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ο Δημ. Παπαδημούλης επισημαίνει πως«γιατροί και δάσκαλοι-καθηγητές είναι ένα χρόνο τώρα “πεταμένα λεφτά” για την κυβέρνηση. Ψηφίζει μες την χρονιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης μετά τα μνημόνια, πτωχευτικό νόμο που οδηγεί με απόφαση του πιστωτή σε χρεοκοπία και κλείσιμο επιχειρήσεων και για πρώτη φορά πτώχευση ιδιωτών με επόμενο βήμα την κατάσχεση της περιουσίας τους.  Μειώνει σε κάθε ευκαιρία μισθούς και συντάξεις, καταργεί μερίσματα κι επιδόματα στον κόσμο της εργασίας και της ανεργίας που διογκώνεται».
«Η ΝΔ αξιοποιεί την πανδημία, όχι για να ενισχύσει το ΕΣΥ ως όφειλε, τους εργαζόμενους όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει, ή τους άνεργους που πνίγονται στην ανυπαρξία ευκαιριών» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Δυστυχώς, αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλει το αναχρονιστικό πρόγραμμά της, αποδομώντας το κοινωνικό κράτος, την μικροϊδιοκτησία και τα δικαιώματα των πολιτών, προς όφελος των λίγων και των ισχυρών. Την αξιοποιεί ταυτόχρονα για να αποδυναμώσει την δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ενισχύοντας τον κρατικό αυταρχισμό και μια πρωτοφανή προπαγάνδα στα ΜΜΕ».
Απέναντι σε αυτή την «θλιβερή εικόνα» και αναγνωρίζοντας την «μεγάλη ευθύνη των δυνάμεων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης» ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρει πως «οφείλουν όλοι και ιδιαίτερα τα κόμματα της Αριστεράς να συγκλίνουν, παρά τις διαφορές τους, σε μια δέσμη κοινών στόχων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την στήριξη της οικονομίας και των ασθενέστερων και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, για να συγκροτήσουν βήμα-βήμα ένα ισχυρό δημοκρατικό μέτωπο με συντονισμένες ενέργειες, όπως έκαναν με επιτυχία κατά του κυβερνητικού αυταρχισμού στην επέτειο του Πολυτεχνείου».
Όπως επισημαίνει, «δεν χρειαζόμαστε άμεσα κι επειγόντως μόνο τα εμβόλια για τον κορονοϊό και τον εμβολιασμό της πλειοψηφίας το ταχύτερο δυνατό. Χρειαζόμαστε και εμβόλια δημοκρατίας κατά του γενικευμένου αυταρχισμού και μηνύματα και δράσεις ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων. Η μάχη δίνεται ταυτόχρονα σε πολλά και μεγάλα μέτωπα. Χρειαζόμαστε υγεία, δουλειές και δημοκρατία. Και τίποτε από αυτά του τρίπτυχου δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από μόνο του χωρίς τα άλλα δυο».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:

Η «κανονικότητα» που μας επιφυλάσσει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο η διακυβέρνηση της ΝΔ, δεν έχει μόνο τα χαρακτηριστικά μιας αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας. Έχει επίσης τα χαρακτηριστικά μιας αυταρχικής διακυβέρνησης τύπου “αποφασίζουμε και διατάσσουμε”. Χαρακτηριστικά που θυμίζουν έντονα πλέον το σκοτεινό στυλ μιας “καχεκτικής δημοκρατίας”.
Η ΝΔ αξιοποιεί την πανδημία, όχι για να ενισχύσει το ΕΣΥ ως όφειλε, τους εργαζόμενους όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει, ή τους άνεργους που πνίγονται στην ανυπαρξία ευκαιριών αλλά και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την ραχοκοκαλιά αυτού που έχει απομείνει από την ελληνική οικονομία και απασχόληση. Δυστυχώς, αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλει το αναχρονιστικό πρόγραμμά της, αποδομώντας το κοινωνικό κράτος, την μικροϊδιοκτησία και τα δικαιώματα των πολιτών, προς όφελος των λίγων και των ισχυρών. Την αξιοποιεί ταυτόχρονα για να αποδυναμώσει την δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ενισχύοντας τον κρατικό αυταρχισμό και μια πρωτοφανή προπαγάνδα στα ΜΜΕ.

Φτάσαμε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Bloomberg αλλά θάφτηκαν από όλα σχεδόν τα εγχώρια ΜΜΕ, να έχουμε τα πανευρωπαϊκά πρωτεία στην θνησιμότητα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Tο γεγονός αυτό δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Αντίθετα καταξοδεύει τα χρήματα του δημοσίου στην ενίσχυση φίλιων ΜΜΕ και “δημοσιογράφων” πρόθυμων να εκτελούν συστηματικά δολοφονίες χαρακτήρων, στελεχών της αντιπολίτευσης, δίνοντας εκατομμύρια ευρώ για την αχρείαστη στήριξη ημετέρων μεγαλοφεουδαρχών της οικονομίας. Ξοδεύει επίσης σε διορισμούς και νέο εξοπλισμό χιλιάδων αχρείαστων αστυνομικών καθώς και στην αγορά μηχανών και περιπολικών για τις ανεξέλεγκτες μονάδες καταστολής λες και έχουμε καθημερινά πόλεμο.

Γιατροί και δάσκαλοι-καθηγητές είναι ένα χρόνο τώρα “πεταμένα λεφτά” για την κυβέρνηση. Ψηφίζει μες την χρονιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης μετά τα μνημόνια, πτωχευτικό νόμοπου οδηγεί με απόφαση του πιστωτή σε χρεοκοπία και κλείσιμο επιχειρήσεων και για πρώτη φορά πτώχευση ιδιωτών με επόμενο βήμα την κατάσχεση της περιουσίας τους.  Μειώνει σε κάθε ευκαιρία μισθούς και συντάξεις, καταργεί μερίσματα κι επιδόματα στον κόσμο της εργασίας και της ανεργίας που διογκώνεται.

Η εικόνα είναι θλιβερή. Και συνοδεύεται από έξαρση των αντισυνταγματικών απαγορεύσεων σε καθόλα νόμιμες και τηρούσες τα μέτρα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στο ανελέητο κυνηγητό οποιουδήποτε και οποιασδήποτε προτίθεται να αντιδράσει στην εκ του ασφαλούς κατεδάφιση εισοδημάτων και δικαιωμάτων, με ακραία περιστατικά χυδαίας, προκλητικής κι εκδικητικής συμπεριφοράς υπολειμμάτων της Χρυσής Αυγής που παραμένουν στους μηχανισμούς του ‘’βαθέως κράτους’’.

Advertisement

Δεν μας φτάνουν οι καθημερινές κηδείες συνανθρώπων μας που πεθαίνουν μέσα στην μοναξιά από τις επιπλοκές του κορονοϊού, πολλοί εξ αυτών και εκτός ΕΣΥ επειδή δεν βρίσκουν κρεβάτι και νοσηλεία σε ένα σύστημα Υγείας εδώ και καιρό εγκαταλελειμμένο στα όριά του, οι υπουργοί της ΝΔ ψεύδονται και απειλούν τους πολίτες καθημερινά φορτώνοντάς τους την έλλειψη δικού τους σχεδίου για την πανδημία.
Η ευθύνη των δυνάμεων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης είναι μεγάλη την στιγμή αυτή. Οφείλουν όλοι και ιδιαίτερα τα κόμματα της Αριστεράς να συγκλίνουν, παρά τις διαφορές τους, σε μια δέσμη κοινών στόχων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την στήριξη της οικονομίας και των ασθενέστερων και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, για να συγκροτήσουν βήμα-βήμα ένα ισχυρό δημοκρατικό μέτωπο με συντονισμένες ενέργειες, όπως έκαναν με επιτυχία κατά του κυβερνητικού αυταρχισμού στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Να στηρίξουν κάθε κοινωνική εκδήλωση που απειλείται με αυταρχική καταστολή. Να απαιτήσουν διαφάνεια και συναίνεση στην ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Δεν μπορεί να φορτώνει η κυβέρνηση τα αποτυχημένα πειράματά της στην ατομική ευθύνη των πολιτών, που η ίδια καταπατά είτε με αρνητικά παραδείγματα «ανεμελιάς» είτε με τον συνωστισμό των δυνάμεων καταστολής χωρίς λόγο.

Η δημοκρατία συρρικνώνεται καθημερινά και μέσα στην Βουλή και έξω στην κοινωνία. Ο αναίτιος αυταρχισμός έχει ξεχειλώσει θυμίζοντας άλλες εποχές. Τα πολιτιστικά εγκλήματα πυκνώνουν. Η κοινωνία πρέπει και μπορεί να αντιδράσει. Δεν είναι ώρα για μικροκομματικά οφέλη, είναι ώρα δοκιμασίας για τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου να μείνει ο λαός όρθιος στην δοκιμασία πανδημίας κορονοϊού και ταυτόχρονα πανδημίας νεοφιλελευθερισμού. ΟΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλείται να πυκνώσει τις πρωτοβουλίες του σε αυτήν την κατεύθυνση μαζί με την όλο και δυναμικότερη προγραμματική αντιπολίτευσή του, απέναντι στην οπισθοδρόμηση που προκαλεί η κυβέρνηση της Δεξιάς.
Δεν χρειαζόμαστε άμεσα κι επειγόντως μόνο τα εμβόλια για τον κορονοϊό και τον εμβολιασμό της πλειοψηφίας το ταχύτερο δυνατό. Χρειαζόμαστε και εμβόλια δημοκρατίας κατά του γενικευμένου αυταρχισμού και μηνύματα και δράσεις ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων.

Η μάχη δίνεται ταυτόχρονα σε πολλά και μεγάλα μέτωπα. Χρειαζόμαστε υγεία, δουλειές και δημοκρατία. Και τίποτε από αυτά του τρίπτυχου δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από μόνο του χωρίς τα άλλα δυο.