ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσκόπηση GPO: Στο 25,2% η ΝΔ, ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ – Το 68,5% ζητά κυβερνητική αλλαγή
Σημαντική φθορά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ενίσχυση του αιτήματος πολιτικής αλλαγής καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της GPO, με τη Νέα Δημοκρατία να περιορίζεται στο 25,2% στην πρόθεση ψήφου και σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες να επιθυμούν αλλαγή κυβέρνησης.
Η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ.) διατηρεί τη δεύτερη θέση με 13,5% και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 11,2%. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται κατά 1,7 μονάδες, την ώρα που η ΝΔ χάνει 0,5 και η ΕΛ.Α.Σ. μία ποσοστιαία μονάδα.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 8,1%, ακολουθούμενο από την Ελληνική Λύση με 7,3%, την Πλεύση Ελευθερίας με 4% και τη Φωνή Λογικής με 3,3%. Κάτω από το εκλογικό όριο του 3% καταγράφονται η Συμμαχία Ελλήνων, που συνδέεται με τον Ηλία Κασιδιάρη, με 2,4%, και η Ελπίδα για Δημοκρατία της Μαρίας Καρυστιανού με 2,2%.
Κάτω από το 30% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου
Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 29,4%, η ΕΛ.Α.Σ. 15,7% και το ΠΑΣΟΚ 13,1%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 9,4%, η Ελληνική Λύση με 8,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,7% και η Φωνή Λογικής με 3,8%.
Τα ευρήματα αποτυπώνουν μια κυβερνητική παράταξη που διατηρεί την πρώτη θέση, αλλά απέχει αισθητά από τα ποσοστά των προηγούμενων εθνικών εκλογών. Παράλληλα, η αντιπολίτευση παραμένει κατακερματισμένη, χωρίς μέχρι στιγμής να διαμορφώνεται ένας κυρίαρχος εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης.
Το 68,5% θέλει αλλαγή κυβέρνησης – Μόλις 27,8% επιθυμεί παραμονή Μητσοτάκη
Το σημαντικότερο πολιτικό εύρημα της έρευνας αφορά την επιθυμία κυβερνητικής αλλαγής, την οποία εκφράζει το 68,5% των ερωτηθέντων. Αντίθετα, μόλις το 27,8% επιθυμεί να παραμείνουν η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωθυπουργία.
Η συγκεκριμένη αναλογία συνιστά ισχυρή ένδειξη κοινωνικής δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να συνεπάγεται αυτομάτως εκλογική μετακίνηση προς ένα συγκεκριμένο κόμμα της αντιπολίτευσης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση των πολιτών απέναντι στο μοντέλο της επόμενης διακυβέρνησης. Το 52,7% προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση, ακόμη και εάν απαιτηθούν επαναλαμβανόμενες εκλογές, ενώ το 42,8% τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Για το ΠΑΣΟΚ και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, τα στοιχεία αναδεικνύουν τόσο την πολιτική ευκαιρία όσο και τη δυσκολία της συγκυρίας: η πλειοψηφία των πολιτών ζητά αλλαγή, αλλά η δυσαρέσκεια απέναντι στη Νέα Δημοκρατία δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε αντίστοιχη ενίσχυση μιας συγκεκριμένης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης.
