Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διονύσης Καλαματιανός: Στήριξη στον πολιτισμό, σημαίνει στήριξη στους ανθρώπους του

Published

on

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ανέφερε πως «αποτίνουμε φόρο τιμής στη μνήμη των 1,5 εκατ. Αρμενίων θυμάτων των νεότουρκων εθνικιστών. Για να τιμήσουμε τη μνήμη τους -όπως και τη μνήμη των Ελλήνων Ποντίων- οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και να αγωνιζόμαστε καθημερινά με σθένος, με δυναμισμό, για την ειρήνη και για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ -με αφορμή το ζήτημα υγείας του πατέρα του Βουλευτή της ΝΔ, κ. Καλλιάνου- υπογράμμισε πως κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς παροχές δημόσιας υγείας.

«Ευχόμαστε περαστικά και γρήγορη ανάρρωση στον πατέρα του κ. Καλλιάνου, που διαπίστωσε από πρώτο χέρι την ερημοποίηση των νοσοκομείων μας, το γεγονός ότι η δημόσια υγεία νοσεί και την κατάρρευση του ΕΣΥ.»

Στο άλλο μεγάλο ζήτημα που ταλαιπωρεί καθημερινά τους πολίτες, αυτό της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, σημείωσε πως εδώ και 2,5 χρόνια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παρακολουθούν να αυξάνονται διαρκώς οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια και στα καύσιμα.

«Τι κάνει η κυβέρνηση για όλα αυτά; Ισχυρίζεται ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και συνεχίζει να υιοθετεί αναποτελεσματικές πρωτοβουλίες όπως τα καλάθια και τα pass. Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός κάνει στημένες επισκέψεις και κοιτάζει τις τιμές στα ράφια και στους πάγκους. Δεν πηγαίνει, όμως, στο ταμείο για να δει πως στενάζουν καθημερινά οι καταναλωτές.

Έχουμε φτάσει στο σημείο να δουλεύουν και οι δυο γονείς και τα χρήματα να μην επαρκούν για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Και πως να τα βγάλουν πέρα, όταν ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα επίπεδα του 2010. Σήμερα, όμως, τα τρόφιμα είναι 30% ακριβότερα, ενώ πολύ ακριβότερα είναι τα καύσιμα και το ρεύμα.

Άρα, λοιπόν, το βιοτικό επίπεδο έχει μειωθεί εξαιρετικά και αυτό δεν προκύπτει μόνο από τους αριθμούς, από το γεγονός ότι έχουμε τη δεύτερη χειρότερη αγοραστική δύναμη στις χώρες της ΕΕ. Αποδεικνύεται και από το ότι το 74% των πολιτών δηλώνει ότι έχει πέσει το βιοτικό τους επίπεδο κατά τα 5 χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Advertisement

Γιατί γίνεται αυτό; Επειδή η κυβέρνηση αδιαφορεί για την αισχροκέρδεια, τον πληθωρισμό, την καρτελοποίηση της αγοράς. Είτε, λοιπόν, είναι ανίκανη να προστατεύσει τους καταναλωτές είτε συνειδητά επιλέγει να στηρίξει την κερδοφορία και την κερδοσκοπία συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το αποτέλεσμα, πάντως, για τους πολίτες είναι το ίδιο: αδυναμία να ανταπεξέλθουν, με την κυβέρνηση να έχει ευθύνη. Για τον λόγο αυτό, καταθέσαμε αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για την ακρίβεια, ώστε να έρθει ο Πρωθυπουργός να απολογηθεί για τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η κυβέρνηση στους πολίτες.»

Εισερχόμενος στο νομοσχέδιο, τόνισε πως η κυβέρνηση αντί να δίνει λύσεις, δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα.

«Μακάρι αυτά που εισάγετε να ήταν προς όφελος του πολιτισμού και των ανθρώπων του. Δυστυχώς, όμως, οι διατάξεις που φέρνετε δεν επιλύουν κανένα ζήτημα. Προβαίνετε στη σύσταση ενός νέου ΝΠΙΔ, με τη μορφή της ανώνυμης εταιρίας για τον κινηματογράφο. Συγχωνεύετε το ΕΚΟΜΕ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Όμως, στην πραγματικότητα, καταργείτε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο είχε μια νομική μορφή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, για να φτιάξετε μια επιχείρηση, μια ΑΕ. Έτσι χάνεται -προφανώς- το στοιχείο του πολιτισμού με την έννοια του δημοσίου, του κοινού αγαθού. Αντίθετα, η ΑΕ θα λειτουργεί και θα πράττει κάτω από τον μανδύα της επιχειρηματικότητας και η κύρια στόχευση θα είναι η προσέλκυση επενδύσεων.»

Ειδικότερα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε πως -μέχρι τώρα- το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είχε ως πρωταρχικό στόχο την προβολή, τη διάδοση και την προώθηση της κινηματογραφικής τέχνης.

«Με δεδομένο αυτό, η Κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει: θέλει να προωθείται το έργο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και πολλών άλλων σπουδαίων δημιουργών ή μόνο τα μπλοκμπάστερ; Θέλει να προβάλλεται η αρτιότητα της τέχνης ή μόνο η μαζική υποκουλτούρα;

Είναι ξεκάθαρο ότι η ΑΕ θα έχει ως κύριο στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και το πολιτιστικό κομμάτι θα τεθεί σε δεύτερη μοίρα. Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που προκύπτει, είναι αυτό της διαφάνειάς της. Σύμφωνα με το νομοσχέδιό σας, η ΑΕ θα έχει τεράστιο μέγεθος και σύνθετη δομή. 400.000 ευρώ ετησίως εκτιμάται ότι θα είναι το λειτουργικό της κόστος ενώ για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ήταν 12.500 ευρώ. Επίσης, υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την αποτελεσματική και αξιοκρατική της στελέχωση. Η διασφάλιση μιας αξιοκρατικής λειτουργίας, όπως και η οικονομική και διαχειριστική λογοδοσία είναι αυτονόητη. Δεν το βλέπουμε, όμως, στο νομοσχέδιό σας, το αντίθετο μάλιστα.»

Advertisement

Παράλληλα, επισήμανε πως γεννώνται ερωτηματικά όταν ο χαρακτηρισμός “επενδυτικό σχέδιο στρατηγικής σημασίας” δίνεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού.

«Αυτά τα επενδυτικά σχέδια θα έχουν σχέση με τον πολιτισμό ή θα αφορούν άλλες σκοπιμότητες; Μήπως θα εξυπηρετούν τους “μεγάλους παίκτες” της οπτικοακουστικής αγοράς; Θα πρέπει να μας απαντήσετε.

Επίσης, το βασικό πρόβλημα που εντοπίζεται στο συγκεκριμένο εργαλείο του Cash Rebate Greece είναι ότι απουσιάζουν παντελώς τα πολιτιστικά κριτήρια. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση του εργαλείου Cash Rebate Greece με τον πολιτισμό και την τέχνη. Εξάλλου, δεν υπάρχει καμία προστασία των εργασιακών σχέσεων, αλλά εστιάζει αμιγώς στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Για τους εργαζόμενους, καμία πρόβλεψη.

Ακόμα όμως και το θέμα των “επενδύσεων”, έχει πολύ σοβαρά κενά, με πρώτο εκείνο της έλλειψης σαφών κριτηρίων αξιολόγησης των “επενδυτικών σχεδίων”. Τα σχέδια αξιολογούνται από επιτροπές χωρίς δεσμεύσεις, δίχως ένα αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης και ουσιαστικές δικλείδες ασφαλείας. Ιδιαίτερα για τα πολύ μεγάλα σχέδια, αρκεί μια υπουργική απόφαση. Παράλληλα, το πλαίσιο δεν ευνοεί την ελληνική οπτικοακουστική βιομηχανία, αλλά την πολυεθνική. Δεν αφήνει κάποια παρακαταθήκη στον ελληνικό κινηματογράφο, στον ελληνικό πολιτισμό, στην ελληνική τέχνη.

Σχετικά με το ΝΠΔΔ “Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού”, παρατηρούμε ότι δέκα χρόνια μετά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ, γίνεται αντιληπτή η ανάγκη κάλυψης αυτού του κενού, με έναν ισχυρό Φορέα στήριξης συνολικά του οικοσυστήματος του βιβλίου. Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι εάν ο νέος αυτός Φορέας μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη. Η δική μας άποψη είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας Φορέας αποκλειστικά για το βιβλίο, όπως είναι άλλωστε και το πάγιο αίτημα των ανθρώπων του κλάδου.»

Για τις ρυθμίσεις που φέρνει η Κυβέρνηση για το ΑΚΡΟΠΟΛ, σημείωσε πως «4 χρόνια τώρα προσπαθείτε να λύσετε τα θέματα που υπάρχουν, όμως και αυτή η νομοθέτησή σας αποδεικνύει γιατί έχετε αποτύχει. Σας καλούμε, λοιπόν, να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις.»

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως η τέχνη και ο πολιτισμός έχουν ανάγκη από πραγματική βοήθεια και στήριξη.

Advertisement

«Όταν λέμε στήριξη του πολιτισμού, πρωτίστως εννοούμε στήριξη των ανθρώπων του. Δυστυχώς και αυτό το νομοσχέδιό σας, δεν προσφέρει στον πολιτισμό, δεν προωθεί την τέχνη του κινηματογράφου, δεν στηρίζει τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του πολιτισμού. Εμείς δεσμευόμαστε ότι αυτούς θέλουμε να στηρίξουμε έμπρακτα. Είναι η προτεραιότητά μας. Εσείς τους αγνοείτε και θα κριθείτε για αυτό.»

Advertisement