Connect with us

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δούκας: Η ισότητα στην πράξη – Γυναίκες στις 10 από τις 19 θέσεις αντιδημάρχων και εντεταλμένων συμβούλων

Published

on

Σαράντα οκτώ αιρετές από 30 Δήμους της Αττικής συναντήθηκαν στο Δημαρχείο Αθηνών, με πρωτοβουλία του Χάρη Δούκα, διεκδικώντας ουσιαστική συμμετοχή στη διοίκηση και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η μετάβαση από την ποσόστωση στα ψηφοδέλτια στην πραγματική άσκηση εξουσίας βρέθηκε στο επίκεντρο του «Athens Local Dialogue», που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αθηνών με πρωτοβουλία του δημάρχου Χάρη Δούκα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ισότητας των Φύλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Στον διάλογο συμμετείχαν 48 αιρετές από 30 Δήμους της Αττικής, οι οποίες κατέθεσαν εμπειρίες και προτάσεις για τα εμπόδια που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κοινός άξονας ήταν η ανάγκη η συμμετοχή να συνοδεύεται από πρόσβαση σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια, δυνατότητα παρέμβασης και πραγματική επιρροή στις αποφάσεις.

Χάρης Δούκας: Η ισότητα ως τρόπος διοίκησης

Advertisement

Ο Χάρης Δούκας παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για την κατανομή των θέσεων ευθύνης στον Δήμο Αθηναίων, υπογραμμίζοντας ότι η ισότητα κρίνεται στις επιλογές της διοίκησης.

«Η ισότητα των φύλων δεν μπορεί να περιορίζεται σε διακηρύξεις. Πρέπει να αποτυπώνεται στην πράξη, στον τρόπο που διοικούμε, μοιραζόμαστε ευθύνες και λαμβάνουμε αποφάσεις. Στον Δήμο Αθηναίων υλοποιούμε αυτή τη δέσμευση. Από τις 19 θέσεις αντιδημάρχων και εντεταλμένων συμβούλων, οι 10 έχουν ανατεθεί σε γυναίκες, ποσοστό 52,6%, ενώ από τους επτά προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων οι έξι είναι γυναίκες», ανέφερε.

Ο δήμαρχος επισήμανε ακόμη ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι η πρώτη που ανέθεσε σε γυναίκα τη θέση της Αντιδημάρχου Καθαριότητας. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να πρωτοστατεί, αποδεικνύοντας καθημερινά ότι η ισότητα δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά τρόπος άσκησης της εξουσίας», τόνισε.

Η αντιδήμαρχος Ισότητας, Μαρία Στρατηγάκη, χαρακτήρισε την ποσόστωση απαραίτητο πρώτο βήμα, επισημαίνοντας όμως ότι το σημερινό ζητούμενο είναι η ουσιαστική συμμετοχή και η πρόσβαση σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Συνέδεσε, παράλληλα, τη γυναικεία παρουσία με αλλαγές στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των δημοτικών πολιτικών, με στόχο τη μείωση των έμφυλων ανισοτήτων.

Advertisement

Οι κατακτήσεις απαιτούν διαρκή υπεράσπιση

Στην ανάγκη διαμόρφωσης κατάλληλων συνθηκών και ευκαιριών, ώστε περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν στην πολιτική και να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, αναφέρθηκε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Έλενα Ράπτη.

Η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας, Χριστίνα Κεφαλογιάννη, υπογράμμισε τη μετάβαση από την τυπική εκπροσώπηση στην ενεργό συμμετοχή και από τη συμμετοχή στην επιρροή και την ηγεσία.

Η δήμαρχος Καλαμαριάς και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΕΔΕ, Χρύσα Αράπογλου, εξέφρασε προβληματισμό για την εντεινόμενη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας. Επισήμανε ότι οι κατακτήσεις στα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση και υπεράσπιση.

Advertisement

Η Μαρία Δαμανάκη, πρώην επίτροπος της Ε.Ε. και υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων το 1994 και το 1998, μίλησε για το «θηλυκό πρόσωπο της εξουσίας», συνδέοντας την πρόοδο στη συμμετοχή των γυναικών σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΙ, Ελένη Ζενάκου, παρουσίασε έρευνες και δράσεις για την ενίσχυση της παρουσίας τους στην πολιτική.

Από τις προσωπικές διαδρομές στις συγκεκριμένες πολιτικές

Τις εμπειρίες τους από την εκλογική διεκδίκηση και την καθημερινότητα της διοίκησης μοιράστηκαν η δήμαρχος Ιλίου, Ανδριάνα Αλεβίζου-Κουκουβίνου, η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, και η τέως δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, περιγράφοντας εμπόδια και αυξημένες απαιτήσεις στην άσκηση της δημοτικής ηγεσίας.

Στη συνέχεια, μέσα από ζωντανή ψηφοφορία και θεματική συζήτηση, οι συμμετέχουσες αναγνώρισαν την ποσόστωση του 40% ως ελάχιστο κεκτημένο, επισημαίνοντας ότι η παρουσία στα ψηφοδέλτια πρέπει να οδηγεί στην εκλογή και στην ανάληψη ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, πέρα από τους τομείς που παραδοσιακά ανατίθενται σε γυναίκες.

Advertisement

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διατήρηση και ενίσχυση των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας, στην υιοθέτηση Τοπικών Σχεδίων Δράσης με δείκτες αξιολόγησης και στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στους δημοτικούς προϋπολογισμούς και στον αστικό σχεδιασμό. Προτάθηκαν επίσης συστηματική επιμόρφωση, ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθοδήγηση και δικτύωση πολύ πριν από τις εκλογές.

Συνοψίζοντας τις εργασίες, ο τέως δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, και η ειδική εμπειρογνώμονας σε θέματα τοπικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, Αθανασία Σιαπέρα, υπογράμμισαν ότι η γυναικεία εκπροσώπηση στα κέντρα αποφάσεων αποτελεί οργανικό στοιχείο της ποιότητας της δημοκρατίας και της τοπικής διακυβέρνησης.

Advertisement