ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δριμεία επίθεση Λιακούλη στην κυβέρνηση: “Νέο σκάνδαλο αυτή τη φορά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης”
Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, φέρνοντας στο φως σοβαρές καταγγελίες για σκιές αδιαφάνειας στη διαχείριση κοινοτικών πόρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), αυτή τη φορά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σε δημόσια δήλωσή της, η Λιακούλη αναφέρεται σε “σκάνδαλο μεγατόνων”, τονίζοντας ότι, ενώ η χώρα ακόμα συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αθέμιτες πρακτικές διανομής ευρωπαϊκών κονδυλίων, νέο ζήτημα ανακύπτει με σύμβαση ύψους 800.000 ευρώ που συνήψε το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το Εργαστήριο Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η βουλευτής, το συγκεκριμένο Εργαστήριο φέρεται να έχει άμεση σύνδεση με στενό συγγενή της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου, ο οποίος μάλιστα έχει ήδη εισπράξει ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της αξίας του έργου. Η υπόθεση, όπως σημειώνει η Λιακούλη, εγείρει σειρά ερωτημάτων τόσο για τη διαφάνεια της επιλογής του φορέα όσο και για την τεχνική καταλληλότητα του πληροφοριακού συστήματος που αναπτύσσεται για τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες.
«Η εφαρμογή του εν λόγω συστήματος αμφισβητείται ευθέως», αναφέρει η ίδια, σημειώνοντας ότι το έργο δεν βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένες προδιαγραφές και ότι η επιστημονική κοινότητα της χώρας δεν ερωτήθηκε. Παράλληλα, κατηγορεί το Υπουργείο ότι παραγνώρισε άλλους έγκυρους και κορυφαίους φορείς, για να καταλήξει σε μία αδιαφανή ανάθεση που, κατά την ίδια, “γεννά βάσιμες υποψίες εξυπηρέτησης ημετέρων”.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η Λιακούλη στο πλαίσιο στο οποίο εξελίσσεται η υπόθεση, υπογραμμίζοντας ότι «την ώρα που οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες στενάζουν από την υποστελέχωση και την έλλειψη υποδομών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιλέγει να δαπανήσει κοινοτικούς πόρους χωρίς στοιχειώδη τεκμηρίωση και χωρίς να δώσει λογαριασμό για τις επιλογές του».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι κινεί κοινοβουλευτικό έλεγχο για την υπόθεση, ζητώντας «ξεκάθαρες απαντήσεις» από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και καλώντας την κυβέρνηση να εγκαταλείψει «τις επιλογές κατά το δοκούν και προς εξυπηρέτηση των ημετέρων».
«Η χώρα δεν μπορεί να σέρνεται πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές και να βρίσκεται διαρκώς υπόλογη για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι κοινοτικοί πόροι. Οφείλουμε να βάλουμε φρένο στον κατήφορο, την παρακμή και τη διάχυτη αντίληψη ότι το κράτος είναι λάφυρο των ημετέρων», κατέληξε η δήλωση της Λιακούλη, δίνοντας πολιτική διάσταση σε μια υπόθεση που, όπως όλα δείχνουν, θα έχει συνέχεια.
