“E, όχι και “ήρωας” ο Κουφοντίνας!” -15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν κείμενο υπερ του Δ.Κουφοντίνα!

Σχόλιο Παντελής Αλεξόπουλος για το “The Socialist”

Τα “σύμβολα” κάθε εποχής, αναδεικνύουν την “ποιότητα” της αντίληψης μιας κοινωνίας ή έστω, μέρος της κοινωνίας. Η περίπτωση πολιτικών ακτιβιστών στην Τουρκία που διαμαρτύρονται για το καθεστώς ανελευθερίας και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν, οι περιπτώσεις Παλαιστίνιων μαχητών που διαμαρτύρονται για το δικαίωμα να έχουν ένα υφιστάμενο κράτος με δομές και δημοκρατία με τόσα άλλα παραδείγματα “συμβόλων” που δεν αυτοχαρακτηρίστηκαν “πολιτικοί κρατούμενοι” ούτε επιδίωξαν να γίνουν “σύμβολα” μα έγιναν, παρά τη θέλησή τους, γιατί αυτό το οποίο πράττουν είναι ευγενές και αφορά έθνη, αφορά ιδεολογίες αφορά ανθρώπινα δικαιώματα, δεν έχει καμία σχέση, κατά την ταπεινή μου γνώμη, προσωπικά, με το “σύμβολο” Δ.Κουφοντίνα.

Αυτά τα 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν κακό στην πολιτική σκηνή της χώρας καθώς και στο ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντα, κατά την γνώμη μου. Αυτά τα 15 στελέχη που υπογράφουν το κείμενο με τίτλο “Η δημοκρατία δεν εκδικείται” οφείλουν να τεθούν στο “μικροσκόπιο” της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και να αξιολογηθεί η στάση τους από τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως και να’χει, υπενθυμίζουμε πως στο παρελθόν, στις Η.Π.Α ακόμα και ο Τσαρλς Μάνσον, είχε και έχει ακόμα υποστηρικτές. Κανείς πολιτικός και κανένα στέλεχος κόμματος όμως, δεν υπέγραψε κείμενο υπερ του…

Δείτε το κείμενο των 15 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον τίτλο «Η δημοκρατία δεν εκδικείται»

«Όταν ένας άνθρωπος συλλαμβάνεται, δικάζεται και καταδικάζεται αμετάκλητα σε όποια ποινή αποφασίσει το δικαστήριο, η υπόθεση παίρνει τέλος. Ο καταδικασμένος, με όποιο αδίκημα, δεν ξαναδικάζεται. Στην περίπτωση όμως του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και σε μια σειρά άλλες, η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ένα υπέρτατο, άτυπο ασφαλώς, δικαστήριο, το οποίο ”διορθώνει” τα όποια δικαιωματικά… λάθη του κράτους δικαίου. ”Δικάζει” εκ νέου και τιμωρεί εκ νέου, ακόμη και αν έχουν περάσει 19 ολόκληρα χρόνια. Ποινή πάνω στην ποινή, ως αιώνια εκδίκηση και τιμωρία….

Η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση προχώρησε σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο, τον οποίο ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος με βάση το ΦΕΚ έπρεπε να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι Δομοκό. Όμως, όταν η ζωή ενός ανθρώπου κινδυνεύει (λόγω της απεργίας πείνας και της επιβαρυμένης υγείας του), δεν μπαίνεις στη λογική ”οφθαλμός αντί οφθαλμού”, δεν παραπέμπεις στην πράξη, δεν ισοφαρίζεις τα αδικήματα, δεν εκδικείσαι. Δεν είναι αυτός ο ρόλος σου.

Το κράτος δικαίου υπερασπίζεται το δίκαιο και εφαρμόζει το νόμο για κάθε κρατούμενο, ανεξάρτητα αδικήματος. Οποιαδήποτε άλλη πρακτική ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να γίνουν οι νόμοι κουρελόχαρτο, η νομιμότητα παρανομία και η δικαιοσύνη εκδίκηση. Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν εκδικείται. Ή δεν πρέπει να εκδικείται….

Το κείμενο υπογράφουν 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξής:

 • Δημήτρης Αρκούδης, δικηγόρος – μέλος ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Θεσσαλονίκη
 • Μαρία Γιαννακάκη, πρώην γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
 • Πέτρος Δαμιανός, εκπαιδευτικός – διευθυντής σχολείου φυλακών Αυλώνα
 • Αννέτα Καββαδία, δημοσιογράφος – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
 • Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
 • Παύλος Κλαυδιανός, πολιτικός κρατούμενος επί χούντας – μέλος ΣΦΕΑ
 • Γιώργος Κυρίτσης, δημοσιογράφος – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
 • Πάνος Λάμπρου, μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ – υπεύθυνος του τομέα Δικαιωμάτων
 • Νίκος Μανιός, γιατρός – πολιτικός κρατούμενος επί χούντας – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
 • Γρηγόρης Μαρκέτος, γιατρός – μέλος του τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Πάτρα
 • Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πολιτικός κατάδικος επί χούντας – μέλος ΣΦΕΑ
 • Άλκης Ρήγος, πανεπιστημιακός – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ – μέλος ΣΦΕΑ
 • Μανώλης Σαρρής, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
 • Νίκος Τσιγώνιας, μέλος του τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ
 • Βίκυ Τσεφαλά, δικηγόρος – μέλος ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ