ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε.Τσακαλώτος: “Οι προτάσεις τις αριστεράς θα είναι εδώ”
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθετήθηκε σήμερα 26 Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.
Επεσήμανε ότι είναι το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και συνεπώς αποτελεί ευκαιρία να συζητηθούν οι οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
Τόνισε ότι οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι καλές, πως οι οικονομολόγοι διαφωνούν για το αν οδεύουμε σε νέα ύφεση ή μόνο σε στασιμότητα, αλλά και στο εάν ο πληθωρισμός είναι μόνιμος ή προσωρινός.
«Κατά την άποψή μου ο πληθωρισμός αυτή τη φορά έχει μεγάλη σχέση με τα κέρδη και αυτό πρέπει να το δούμε και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Δεν είναι πληθωρισμός που προέρχεται από την πλευρά της εργασίας», είπε.
Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι ένα κομμάτι του πληθωρισμού είναι δομικό. Αυτό προκύπτει από την ανάγκη αλλαγής δομής της οικονομίας – ροπή δηλαδή προς την πράσινη ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των αμυντικών δαπανών, μιας και δημιουργούν πίεση στον πληθωρισμό.
«Θεωρώ ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να έχει μια άποψη για αυτά, αλλά και για την πολιτική της ΕΚΤ που συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια, (…) γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερη ύφεση από ο,τι χρειάζεται.»
Όσον αφορά το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας επεσήμανε πως υπάρχουν πολλοί οικονομολόγοι που συμφωνούν ότι η πολιτική των Βορείων Χωρών για επιστροφή αυστηρών κανόνων δεν μας βοηθά για αυτές τις μεγάλες δομικές αλλαγές που χρειάζονται.
«Είναι σαν να τουφεκίζουμε τα πόδια μας όταν συνυπολογίζουμε στα ελλείμματα τις επενδυτικές δαπάνες. Γιατί οι επενδυτικές δαπάνες θα μπορέσουν να μας κάνουν πιο πλούσιους και θα επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε το χρέος σε βάθος χρόνου. Είναι μια στρατηγική που έχει δοκιμαστεί, έχει μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη αλλά ακόμα μεγαλύτερο για τις χώρες του Νότου», προσέθεσε.
Αναφέρθηκε, επίσης στους θεσμούς, τονίζοντας πως στους οίκους αξιολόγησης υπάρχουν και θεσμικά κριτήρια πέρα από τα οικονομικά κριτήρια. Σε αυτά η ποιότητα της δημοκρατίας και των ανεξάρτητων θεσμών παίζουν σημαντικό ρόλο. «Το να κερδίσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα χωρίς να υπάρχει στο εξωτερικό πίστη στους θεσμούς θα είναι πολύ δύσκολο. Άρα αυτά είναι σοβαρά ζητήματα που πρέπει να τεθούν για να μπορέσει να γίνει στη Βουλή μια σοβαρή συζήτηση», είπε.
Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο αναφέρθηκε στα επιδόματα, αλλά και στην αναγκαιότητα να υπάρχει ισότητα στη δυνατότητα των πολιτών να συμμετέχουν σε όλες τις πτυχές της ζωής. Φέρνοντας ως παράδειγμα τους ανάπηρους, επεσήμανε πως τα επιδόματα δεν έχουν αυξηθεί όσο θα έπρεπε και πως υπάρχουν προβλήματα προσβασιμότητας. «Όλα τα παραπάνω δείχνουν μια διαφορετική αντίληψη για το τι είναι κοινωνικό κράτος. Η Αριστερά έχει διαφορετική αντίληψη για την έννοια. Στο παράδειγμα των αναπήρων αυτό περιλαμβάνει πολιτικές και θεσμικές παρεμβάσεις που τους στηρίζει από τη γέννησή τους. Και αυτό δεν λύνεται μόνο από τα επιδόματα.»
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζοντας, έκανε λόγο στην επιστροφή της Ιδεολογίας, λόγω της ύπαρξης σημαντικών ιδεολογικών διαφορών ανάμεσα στην Αριστερά και την Δεξιά, αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης προκλήσεων, όπως η παγκοσμιοποίηση, η ενεργειακή κρίση, η πανδημία.
«Πώς θα αντιμετωπίσουμε την πράσινη μετάβαση, και ποιος είναι ο ρόλος του κράτους; Αλλά και ποιος είναι ρόλος της αντιμετώπισης των ανισοτήτων για να αντιμετωπίσεις την κλιματική κρίση; Ποιος είναι ο ρόλος του κοινωνικού κράτους; Ποιος είναι ο ρόλος της εργασίας στην ανάπτυξη; Μπορούμε να συνεχίσουμε με την ευέλικτη εργασία που δεν δίνει μόνιμες δουλείες; Όλα αυτά είναι διαχωριστικές γραμμές», είπε.
Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ επεσήμανε ότι το 2014 η ΝΔ συμμετείχε σε μία από τις πιο κυνικές προσπάθειες στην ιστορία της Ελλάδας από το 1974, κάνοντας λόγο για προσπάθεια της ΝΔ να εργαστεί για μία αριστερή παραίτηση, που όμως απέτυχε. «Βγήκε μια κυβέρνηση που παρά τις δυσκολίες, παρά τα λάθη κατάφερε πολλά. Τώρα η ΝΔ εργάζεται πάλι με την πεποίθηση ότι η αριστερά δεν μπορεί να είναι μια μόνιμη παρουσία στην ελληνική πολιτική σκηνή, ότι τελειώσαμε με την αριστερά γιατί ήταν μόνο ειδικού σκοπού όσο ήταν τα μνημόνια», προσέθεσε.
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους διαψεύσει, όπως τους διέψευσε το 2015 – 2019, διότι, οι αναλύσεις της αριστεράς για την κρίση είναι επίκαιρες. «Οι αξίες της αριστεράς είναι επιθυμητές για τη συλλογικότητα, για την ισότητα, για την συνεργασία. Οι προτάσεις τις αριστεράς θα είναι εδώ. Θα αναπτυχθούν στα επόμενα 4 χρόνια. Για να επιστρέψει η Αριστερά και να δώσει λύσεις στα προβλήματα του κόσμου.»
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ