Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκλωβισμένοι και χωρίς προοπτικές ένταξης οι πρόσφυγες στα ΚΥΤ

Published

on

Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η προοπτική ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο είναι σχεδόν μηδενική, παρουσίασαν οι ομιλητές στην εκδήλωση της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» με θέμα «Η απουσία υποδομών ένταξης στις περιοχές της ελληνικής περιφέρειας (νησιά και ενδοχώρα)».
Η εκπρόσωπος της οργάνωσης RSA (Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο) που έχει τιμηθεί με το βραβείο Nansen της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Έφη Λατσούδη, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο και έκανε λόγο για 7.500 ανθρώπους που ζουν σε σκηνές, χωρίς ύδρευση, χωρίς θέρμανση και περιμένουν σε ουρές ακόμη και για να πλύνουν τα χέρια τους.
«Στην ουσία επανατραυματίζουμε αυτούς τους ανθρώπους ακολουθώντας μια πολιτική εγκλωβισμού και αποστέρησης των δικαιωμάτων τους η οποία είναι το αντίθετο της ένταξης» σημείωσε η κ. Λατσούδη και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόνοια ούτε για τα 2.500 άτομα στα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άσυλο αλλά παραμένουν στο καμπ.
Ανάλογη εικόνα παρουσίασαν οι ομιλητές Νατάσα Στραχίνη, Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου και Αναστασία Θεοδωρίδου για τις κλειστές δομές που λειτουργούν στη Χίο, τη Λέρο και τη Σάμο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους επιπλέον περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στους πρόσφυγες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Σε αυτό το σκηνικό εξαίρεση αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη όπου έχουν δημιουργηθεί 1.400 θέσεις φιλοξενίας κυρίως σε διαμερίσματα διαμορφώνοντας μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα στο κομμάτι της ένταξης των προσφύγων.
Σύμφωνα με την Δήμητρα Καμπέλη, Υπεύθυνη Στεγαστικού Προγράμματος ESTIA της Αναπτυξιακής Ηρακλείου «το κλειδί αυτής της επιτυχίας ήταν η κοινωνική συναίνεση και οι συνέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων που δημιούργησαν κλίμα ασφάλειας και αποδοχής» .
Μάλιστα τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και στο πεδίο της εργασίας των προσφύγων και των μεταναστών καθώς, όπως είπε, η ζήτηση από τοπικές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.
Για τις εξελίξεις στον Έβρο και πιο συγκεκριμένα για το θέμα της δομής στο Φυλάκιο μίλησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και δικηγόρος ειδικευμένος στο προσφυγικό δίκαιο Σπύρος Απέργης. Όπως είπε, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης στους τοπικούς παράγοντες ότι η δομή δεν θα επεκταθεί, εγκρίθηκαν και έχουν ήδη δημοσιευθεί στη «Διαύγεια» συμβάσεις μίσθωσης χώρων που βρίσκονται γύρω από το ΚΥΤ.
Ο κ. Απέργης όπως και άλλοι εισηγητές αναφέρθηκαν και στο πρόγραμμα “Helios” το οποίο όπως τονίστηκε είναι ελλιπές αλλά και το μόνο στην Ελλάδα για την ένταξη δικαιούχων διεθνούς προστασίας.
Τέλος, ο πρόεδρος του Κέντρου Νέων Ηπείρου Θωμάς Τσίκος-Τσερμελής, μίλησε για τις δυσκολίες μετάβασης από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ Ι που «έτρεχε» η Ύπατη Αρμοστεία στο ΕΣΤΙΑ ΙΙ που «τρέχει» το υπουργείο Μετανάστευσης και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η ΜΚΟ που εκπροσωπεί διαχειρίζεται στα Ιωάννινα 192 σπίτια τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 960 άτομα.
Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 16ης συνάντησης συμμαχίας του ‘National Integration and Evaluation Mechanism (ΝΙΕΜ)’ ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ένταξη» και έχει στόχο τη μέτρηση, την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της ένταξης πληθυσμών που τίθενται υπό διεθνή προστασία σε 16 χώρες της Ε.Ε.(AMIF).