“Είσαι ΠΑ.ΣΟ.Κ -είναι μαγκιά σου- σήκωσε ψηλά τη γροθιά σου!”

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος

Παραφράζοντας ένα αγαπημένο τραγούδι από τους “Active Member” – (Σήκωσε ψηλά τη γροθιά σου) γράφω σήμερα για να εκφράσω τις ανησυχίες μου για το κατά πόσο το σύγχρονο ΚΙΝΑΛ (όχι όλοι ευτυχώς) βλέπει το ΠΑΣΟΚ ως ένα “look” ένα “style” ένα “brand” … ένα “meme”.

Ένας υπότιτλος που ταιριάζει “Γάντι” βέβαια είναι από το “Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά στους “Kyriakistas” 

Ακόμα μια φορά, σε ακόμη μια δημοσκόπηση, της ALCO για το OPEN TV τελευταία, το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 6.1% στην πρόθεση ψήφου. Ενάμιση χρόνο αργότερα, από το 8.1% και τα “πανηγύρια” για την άνοδο, φτάνουμε στο σημείο, να σχολιάζουμε πως οι ψηφοφόροι του Προοδευτικού χώρου, δεν “τσιμπάνε” από την πολιτική της  “υπεύθυνης αντιπολίτευσης” που χαράσσει κατ’επιλογήν η ηγεσία του κόμματος.

Σε μια περίοδο που θα ήταν αυτονόητο, να αφουγκραστεί κανείς την κοινωνία, οι “χλιαρές” αντιπολιτευτικές (ως προς την κυβέρνηση) δηλώσεις και σχετικά εντονότερες προς την αξιωματική αντιπολίτευση, δημιουργούν όλες τις προδιαγραφές για να γίνει η “Νέα Αλλαγή” , ένα ακόμα “αφήγημα” που “πνίγεται” μεταξύ των προσδοκιών και της απτής πραγματικότητας.

Ένα Κίνημα, για να αποκτήσει νόημα η χρήση της λέξης, οφείλει να έχει παλμό, να είναι κίνημα λαού, να έχει φωνή στην Νεολαία, στις συλλογικότητες, να είναι η φωνή του ανθρώπου που καταπιέζεται, που “ξυλοφορτώνεται”, που “φιμώνεται” , που χάνει την δουλειά του…

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ , εφορμούσε για την διακυβέρνηση της χώρας, την Προοδευτική Διακυβέρνηση (λόγια Ανδρέα Παπανδρέου) ,με το σύνολο του αξιακού πυρήνα και των αρχών, στην κεντροαριστερά. Ούτε κέντρο, ούτε “μεταρρυθμιστικός χώρος”. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ήταν ένα κόμμα που έφτιαξε το δικό του “brand” , το δικό του “style” , το δικό του “look” ,γιατί μπορούσε, γιατί είχε έρεισμα στην κοινωνία, είχε ηγετική ομάδα που ενέπνεε πάθος και σεβασμό, είχε στελέχη που δεν τολμούσαν να παίξουν ποτέ μικροπολιτικά παιχνίδια για ίδιον όφελος στις πλάτες των συντρόφων τους.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ , άφησε πίσω του έργο. Πλούσιο έργο, που μπορούμε με κάθε σιγουριά, να πούμε πως το “Ελληνικό Θαύμα” των 80’s και 90’s οφείλεται στην κυβέρνηση της Αλλαγής..

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είχε κατ’αρχάς, ιδεολογικό αποτύπωμα. Το Κίνημα Αλλαγής, 3 χρόνια τώρα, προσπαθεί να βρει το δικό του. Δεν αρκεί ούτε η παρελθοντολογία, ούτε η τακτική “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα” ούτε η “φιλότιμη προσπάθεια” για να γίνεις κόμμα εξουσίας.

Έχουν γίνει τρομερά λάθη στον χώρο, τρομερά. Όλα ξεκίνησαν με το εσωτερικό “πραξικόπημα” της πτώσης του Γ.Α.Παπανδρέου και στη συνέχεια η συγκυβέρνηση με την Δεξιά. Αν θυμηθείτε καλύτερα, κάποτε, στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα βρισκόταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ, η ΔΗΜ.ΑΡ, η ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ του Καρατζαφέρη. Κυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας” λέει, που αντί να στραφούν τα βέλη στην προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας που εξώθησε την χώρα στο γκρεμό, την κυβέρνηση Κωστάκη Καραμανλή και ΝΔ, στράφηκαν, από τους “αγανακτισμένους” ακροδεξιούς και γενικά ακραίους, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ, το οποίο έπεσε στη “φάκα” των πολιτικών του αντιπάλων.

Δεν θα αναφερθώ ούτε στο πλούσιο έργο του ΠΑ.ΣΟ.Κ (τα χουμε γράψει από την πρώτη στιγμή, στο “The Socialist” το οποίο “τιμάει τα παντελόνια που φοράει” για τον τίτλο του) ούτε στις πολλές εσωκομματικές έριδες και μηχανορραφίες που “Χαρακτηρίζουν” τον χώρο από εποχής εκλογής Σημίτη στην Προεδρία του κόμματος και έπειτα, θα σταθώ στο σήμερα όμως. Που το Κίνημα Αλλαγής, κάνει την πιο φιλότιμη προσπάθειά του να θυμίσει κάτι από ΠΑΣΟΚ.

Φιλότιμη ναί, χωρίς ιδεολογικό αποτύπωμα όμως. Χωρίς να αφουγκραστεί τον παλμό της κοινωνίας που κάνει ό,τι μπορεί να θυμίσει στην ηγεσία του κόμματος πως το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι κεντροαριστερό κόμμα και να μην δίνει την μάχη του “κέντρου” με αντίπαλο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντί να δίνεις “μάχες” με αντιπάλους που ξέρουν πως δεν τίθεται θέμα ισχύος αυτό το διάστημα, μα θέμα “φιλότιμης και υπεύθυνης αντιπολίτευσης” , καλό είναι να δίνεις ΑΓΩΝΕΣ με τον λαό, με τον κόσμο που το 2009 46% ψήφισε ΠΑΣΟΚ και Προοδευτική Διακυβέρνηση. Με τον κόσμο που έχει ανάγκη να του θυμίσεις πως είσαι ΠΑ.ΣΟ.Κ και είναι μαγκιά σου – ΣΗΚΩΣΕ ΨΗΛΑ ΤΗ ΓΡΟΘΙΑ ΣΟΥ!

Ας μιλήσουμε με εικόνες -είναι πιο γλαφυρές και κατανοητές νομίζω: 

Αντί γροθιάς, το σύγχρονο ΚΙΝΑΛ και η ηγεσία του σηκώνει το χέρι για να πει μάθημα στην τάξη που μαλώνουν για το προεδρείο της 2 -ο ένας έχει φωνάξει τον Διευθυντή του σχολείου και την αστυνομία και ο άλλος βρίσκει ξανά τον τρόπο να μιλήσει στα παιδιά του σχολείου, τους επιστάτες, τον κυλικειάρχη, όσο εσύ (ΚΙΝΑΛ) κάθεσαι στην θέση σου φωνάζοντας “ησυχία, έχουμε μείνει πίσω στην ύλη και πρέπει να γράψουμε διαγώνισμα αύριο”. Αυτή είναι η εικόνα που ο κόσμος έχει σχηματίσει κατά πλειοψηφία. Και συν τις άλλοις, αν όλα γίνουν πιο “σκούρα”. Εντάξει, υπάρχει ΣΧΕΔΙΟ – η επιστροφή στο όνομα ΠΑΣΟΚ (που σκέτο δεν μπορεί να σταθεί λόγω χρεών) άρα θα λέγεται κάτι του στυλ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής(;) Με λίγα λόγια, εδώ ο κόσμος καίγεται και συ σκέφτεσαι αν το συνολάκι με το οποίο θα έρθεις αύριο στην τάξη ,όταν θα χει κοπάσει η ένταση, θα “κεντρήσει” την προσοχή των συμμαθητών σου….

 

Χρειάζεται αγωνιστικότητα, έστω τώρα, μαχητικότητα, “Φρένο” στις έριδες και τους “παραγοντισμούς” και επαφή με την κοινωνία για να γίνεις ξανά ΠΑ.ΣΟ.Κ και να επαναλαμβάνεις 5-6 φορές την ημέρα, το μεγάλο σύνθημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ της Αλλαγής: “Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά!”

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ