Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΕΔΕ: Εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για την κεντροαριστερά – η “μοναχική” προσπάθεια Δούκα

Published

on

Γράφει ο Δημοσιογράφος Μπάμπης Καραγεωργίου

Οι εκλογές για την Προεδρία και το Δ.Σ της ΚΕΔΕ ολοκληρώθηκαν με ξεκάθαρο νικητή. Την ΝΔ και τον υποψήφιό της, Λάζαρο Κυριζογλου που με ποσοστό 65, 70% κέρδισαν 20 έδρες και την Προεδρία της ΚΕΔΕ. 

Ένα ποσοστό που αν το συγκρίνουμε με τις τελευταίες εκλογές της ΚΕΔΕ, είναι “πάνω -κατω” στα ίδια ποσοστά, με την παράταξη της οποίας ηγείτο ο νυν υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου, “Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι” να λαμβάνει 64% το 2019.

Επομένως, στο “στρατόπεδο” της ΝΔ θα πρέπει να χαμογελούν από αισιοδοξία καθώς όχι μόνο δεν έχασαν την Προεδρία, αλλά δεν ήταν ούτε καν “ντέρμπι” η μάχη και μάλιστα, ανέβασαν τα ποσοστά τους. Φυσικά για αυτή την επιτυχία, “ευθύνεται” ένα άρτια δομημένο σύστημα κομματικής στήριξης και αντιπροσωπείες αυτοδιοίκησης μέσα από Τομείς Αυτοδιοίκησης και αρμόδιες επιτροπές. Κάτι το οποίο.. δεν το είχε επ ουδενί η παράταξη του Χάρη Δούκα.

Ο Χάρης Δούκας έβγαλε έναν λόγο – “μανιφέστο” για την αυτοδιοίκηση γενικότερα. Κούνησε το δάχτυλο σε όσους θέλουν μια αυτοδιοίκηση δέσμια της κυβέρνησης και η προσπάθειά του ήταν ειλικρινής. Μία “μοναχική” προσπάθεια είναι η αλήθεια που έλαβε 29.30% στις εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ανύπαρκτος και δίχως οργανωτικές δομές και δυνατότητες στην αυτοδιοίκηση παρόλα αυτά είναι στους κερδισμένους της προσπάθειας Δούκα αφού εξέλεξε 4 πρόσωπα που προέρχονται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ΠΑΣΟΚ να περιμένει από μακριά, στην πάγια πρακτική του παρατηρητή που ακολουθεί η ηγεσία, έτσι ώστε σε περίπτωση κακού αποτελέσματος να μην επηρεαστεί σε επίπεδο κοινής γνώμης, σε περίπτωση αναπάντεχης νίκης όμως, να στήσει εξέδρες στα γραφεία στην Τρικούπη.. 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Για το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβαν:

Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι (Λ. Κυρίζογλου): 348 ψήφοι (65,78%) – 20 έδρες

Αυτοδιοίκηση Τώρα (Χ. Δούκας): 155 ψήφοι (29,30%) – 9 έδρες

Advertisement

Λαϊκή Συσπείρωση (Κ.Πελετίδης): 18 ψήφοι (3,40%) – 1 έδρα

Συντονισμός Αιρετών (Λ.Στεφανάκης): 4 ψήφοι (0,76%) – Καμμία έδρα

Τα ονόματα των 30 νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ (την 31η έδρα καταλαμβάνει αυτοδικαίως ο δήμαρχος Αθηναίων), θα ανακοινωθούν μετά από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης της σταυροδοσίας.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η Λαϊκή Συσπείρωση πήρε έδρα στο ΔΣ μετά από πολλά χρόνια.

Σημειώνουμε εδώ πως αθροιστικά, οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς, φαίνεται πως έμειναν στα ίδια αν δεν έχασαν μια μονάδα μάλιστα, σχετικά με τις εκλογές του 2019

Η παράταξη της ΝΔ “Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι” απέσπασε 19 έδρες συν αυτή του τότε δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη, έξι η παράταξη του ΚΙΝΑΛ “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” , τρεις η “Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία” του ΣΥΡΙΖΑ και δυο η παράταξη του ανεξάρτητου από τον χώρο της αριστεράς κ. Ιωακειμίδη “νέα Αυτοδιοίκηση”. Άρα σε επίπεδο ποσοστών και εδρών, η κεντροαριστερά είναι ακριβώς στα ίδια επίπεδα και μάλιστα το “Double Score” της ΝΔ πρέπει να προβληματίσει τα κόμματα της κεντροαριστεράς. 

Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είχε δημοσιεύσει τα ονόματα μιας 16μελους επιτροπής Αυτοδιοίκησης αλλά σε επίπεδο σύστασης οργανωμένου τομέα Αυτοδιοίκησης έμεινε..στις εξαγγελίες. Σε μια κρίσιμη περίοδο για την κεντροαριστερά, ο Χάρης Δούκας έδωσε μόνος του μια σημαντική μάχη και δυστυχώς, αν δεν αλλάξει κάτι άρδην, η πρωτοκαθεδρία της ΝΔ στην Αυτοδιοίκηση θα είναι αδιαμφισβήτητη και στις επόμενες εκλογές για την Προεδρία της ΚΕΔΕ. 

Ο αγώνας για την επάνοδο των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα είναι μακρύς και δύσκολος. Δεν χωράνε “μεσσιανισμοί” ούτε εγωισμοί. Χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση και αθρόα υποστήριξη και ενότητα. Αυτό το ξέρουν στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, το ΠΑΣΟΚ έχει την δυναμική λόγω ιστορίας να αποτελέσει τον πυλώνα ανασύνταξης και να αποτελέσει κυβερνητικό πόλο εξουσίας, ωστόσο, μέχρι στιγμής, επαφίεται στην τακτική του “ώριμου φρούτου” , την στιγμή που η κεντροδεξιά υπό τη ΝΔ, παγιώνεται στις αντιλήψεις ως σταθερή κυβερνητική δύναμη.

Advertisement