Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Ελλάδα , ώρα μηδέν- Ανάχωμα στο ρατσισμό, στα άκρα και στη βία, μόνο η Παιδεία!”. Γράφει η Κλαίρη Ψυλλινάκη -Μαγούλη

Published

on

“Ελλάδα , ώρα μηδέν- Ανάχωμα στο ρατσισμό, στα άκρα και στη βία, μόνο η Παιδεία!”. Γράφει η Κλαίρη Ψυλλινάκη -Μαγούλη

Σεπτέμβριος 2020: Πρώτο κουδούνι  για όλα τα σχολεία, αλλά και 12.000 ψυχές στο δρόμο. 

Σεπτέμβριος 2020: Εικόνες ντροπής με χιλιάδες πρόσφυγες να κοιμούνται στο δρόμο, στα νεκροταφεία , σε χωράφια και συνάμα συγκεντρώσεις και τάσεις ακροδεξιάς . 

Η αντίφαση σε όλο της το μεγαλείο. 

 

Η μόνη λογική φωνή ενάντια στο πανδαιμόνιο του ρατσισμού , είναι η Παιδεία και η πνευματική  καλλιέργεια. Η δημοκρατία εκφράζει την πολυφωνία . Μια φωνή αναγνωρισμένη , είναι και η ακροδεξιά τάση,  η οποία αναπτύσσεται ραγδαία στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης . Οι τάσεις αυτές φανερώνουν έλλειμμα παιδείας, μόρφωσης, καλλιέργειας του νου. 

Μια από τις σημαντικότερες ιδεολογικές και πολιτισμικές κατακτήσεις του ανθρώπου, υπήρξε η δημοκρατία, η κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η ισότητα και ο σεβασμός απέναντι στον άνθρωπο. Ο ρατσισμός γεννά μίσος. Και το μίσος δεν χωρά στην ελληνική ψυχή, στην αδούλωτη κρητική φύση. 

Στις μέρες μας συναντάμε τον  ρατσισμό παντού: Στη γυναίκα, στον «ξένο», στον παχύσαρκο, στο παιδί με ιδιαίτερες ανάγκες, στον αλλόθρησκο, στο σχολείο, στην εργασία, ΠΑΝΤΟΥ. 

Advertisement

Στηρίξτε μας! Γίνετε συνδρομητές στο “Res Publica”- Το περιοδικό της ΑΛΛΑΓΗΣ: Το πολιτικό – ενημερωτικό περιοδικό θα έρχεται στα mail σας κάθε μήνα μετά την συνδρομή σας ΕΔΩ: –> https://thesocialist.gr/subscription-plan

ΜΗΝ χάσετε το πρώτο μας τεύχος!

Ντροπή για ένα νησί που έχει κατακτήσει τις ανθρώπινες αξίες με μάχες , θυσίες και πολέμους, να συγκεντρώνει φωνές ακροδεξιές, να κάνει συγκεντρώσεις, να δίνει ψήφο και να εκλέγει κόμμα και παράταξη με φανατισμένες απόψεις και ακραία συναισθήματα. 

 

Η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα ανθρωποκεντρική επανάσταση!

Μία ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗ από τον κρατισμό και κομματισμό,  δηλαδή μια ισχυρή δόση Ελευθερίας. 

Να τελειώσουμε μια και καλή με το σύνδρομο ενοχής που μας περιβάλλουν να δείξουμε θάρρος, πυγμή και δύναμη. Είναι το αντίδοτο του δηλητηρίου που μολύνει  την κοινωνία , κάνοντας μας να μισούμε ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε. Όλο αυτό φυσικά γιατί :

Αν δουλεύεις σκληρά και πετυχαίνεις είσαι «παράνομος » και «απατεώνας».

Αν είσαι κρατικός λειτουργός και κάνεις σωστά την δουλειά σου και ζητάς αξιολόγηση τότε  παίρνεις μετάθεση και υποβάθμιση,  γιατί απλά τους χαλάς την πιάτσα τους. 

Advertisement

Αν είσαι θύμα στην Μάνδρα και στο Μάτι δεν φταίνε αυτοί,  αλλά εσύ που έχεις αυθαίρετο. 

Η κοινωνία περισσότερο από ποτέ , πρέπει να επενδύσει στη Παιδεία. Ο ρατσισμός δεν αποτελεί έμφυτο χαρακτηριστικό των ανθρώπων, αλλά ιδέα που με λάθος εκπαίδευση, πρότυπα και πεποιθήσεις  ενηλίκων, καλλιεργείται από την παιδική ηλικία. 

Η σωστή εκπαίδευση στα σχολεία, οι υγιείς απόψεις του γονέα , είναι τα όπλα κατά των απόψεων ενάντια στη δημοκρατία και σε κοινωνίες  χωρίς τα βασικά ιδεώδη: Ελευθερία ατόμου, ελευθερία απόψεων, ελευθερία θρησκείας. 

Ας πέσουν οι «μάσκες». Ας μάθουμε τι ψηφίζουμε, τι στηρίζουμε και τι θέλουμε. 

Με δωρεά ένα παγουρίνο , δεν ξορκίζεις το κακό. Θωρακίζεις την άμυνα των παιδιών για την υγεία τους, αλλά  ταυτόχρονα αφήνεις την ψυχική υγεία  να ταλανίζεται και να γίνεται υποχείριο , να γίνεται « πλαστελίνη» στα χέρια του κάθε βασανιστή, ακροδεξιού, φανατικού. Σε σχέση με το μαθητικό πληθυσμό, οι περιπτώσεις σχολικής βίας, εκφοβισμού και αυτοκτονιών, αυξάνονται μέρα με τη μέρα στη χώρα μας. 

Η κοινωνία, η καλλιέργεια του πνεύματος,  οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες οι παραγωγοί, οι επενδυτές, είναι το ανθρώπινο και παραγωγικό κεφάλαιο, που μπορεί στο πλαίσιο ενός ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού , που αξιοποιεί την γνώση και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και σέβεται απόλυτα το περιβάλλον, να συνεισφέρουν στην νέα οικονομία, με βιωσιμότητα και  κοινωνική συνοχή.

Η τεχνολογία σε αυτή την προοπτική έχει καθοριστικό ρόλο και πρέπει να αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα.

Advertisement

Είναι γνωστό, ότι το κοινωνικό κράτος και το κράτος πρόνοιας,  υπήρξε όχι μόνο κύριο σύνθημα του σοσιαλισμού,  αλλά και ιδέα που έγινε πράξη από το ΠΑΣΟΚ. 

 

Εν μέσω κοινωνικής και ανθρωπιστικής  κρίσης, ανεργίας, οικονομικής δυσπραγίας, όρια εξαθλίωσης, απογοήτευσης των νέων, αστάθειας της Ελλάδας και αποδόμηση της Παιδείας, η αναγκαιότητα διαχείρισης  του αγαθού της ζωή, της καλλιέργειας, τα εθνικά ζητήματα και  ανάπτυξη τομέων δραστηριότητας όπως στο χώρο της υγείας, παιδείας , έρευνας και καινοτομίας, αποτελούν  πλέον πυλώνες ζωτικής σημασίας

 

Εκεί που εσύ βλέπεις το χρώμα και επικίνδυνους εχθρούς, εμείς βλέπουμε μια μητέρα να κοιμίζει το παιδί της , όπως κάνουν όλες οι μητέρες στο κόσμο. Εκεί που εσύ βλέπεις συνομωσίες και εισβολείς, εμείς βλέπουμε έναν πατέρα να παίζει με τα παιδιά του μπάλα, όπως κάνουν όλοι οι πατεράδες στο κόσμο. 

 

Καληνύχτα Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ !

Advertisement

 

Κλαίρη Ψυλλινάκη – Μαγούλη, 

 

εκπαιδευτικός, μέλος τομέα Παιδείας Κινήματος Αλλαγής.