Επιστολή Κούλογλου: “Απαράδεκτο να μην γνωρίζουμε τις συμβάσεις της Ε.Ε με τις φαρμακευτικές εταιρείες”

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Στέλιος Κούλογλου, με επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Διαφθοράς, αναρωτιέται “τι δεν πρέπει να μάθουν οι ευρωπαίοι πολίτες για τις συμβάσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες;”

Ένα ζήτημα που αφορά τα εμβόλια και τις συμβάσεις της Ε.Ε με τις ιατρο-φαρμακευτικές εταιρείες, “φέρνει στο φως” με επιστολή του, ο Στέλιος Κούλογλου:

Ολόκληρη η επιστολή του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου:

Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη της Διακομματικής Επιτροπής του ΕΚ κατά της Διαφθοράς,

Την Τρίτη 12/1 έγινε γνωστό από την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη, ότι δίνεται ιδιαίτερα περιορισμένη πρόσβαση στους ευρωβουλευτές στη σύμβαση προμήθειας εμβολίων κατά του COVID-19 μεταξύ της ΕΕ και της CureVac.

Οι ευρωβουλευτές μπορούν να δουν ατομικά – μόνο σε ειδικό δωμάτιο ανάγνωσης – λογοκριμένη από την εταιρεία έκδοση της σύμβασης, για περιορισμένο χρόνο, χωρίς δυνατότητα καταγραφής αποσπασμάτων. Και όλα αυτά μόνο αφού υπογράψουν συμφωνητικό εμπιστευτικότητας, με άγνωστους όρους, που τους εμποδίζει να ενημερώσουν τους πολίτες για το περιεχόμενο της σύμβασης.

Στην πράξη όμως αυτή η διαδικασία αποκλείει κάθε περίπτωση ουσιαστικής δημοσιοποίησης των όρων της σύμβασης. Τι είναι αυτό που δεν πρέπει να μάθουν οι Ευρωπαίοι πολίτες;

H Επίτροπος υποστηρίζει ότι εργάζεται για την καλύτερη πληροφόρηση του κοινού και καλεί τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια να συναινέσουν για αντίστοιχη πρόσβαση. Αυτό είναι απολύτως ανεπαρκές. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια και πραγματική δημοσιότητα σε όλα τα στάδια διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τις φαρμακευτικές – που αφορούν τεράστιους πόρους των Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Η ανοικτότητα των συμβάσεων δεν μπορεί να είναι εθελοντική παραχώρηση, και μάλιστα υπό όρους, κάποιων μόνο εταιρειών. Πρέπει να είναι καθολική υποχρέωση, εξ’ αρχής. Η εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων εμβολίων για τους πολίτες της Ε.Ε. με φόντο τους χιλιάδες θανάτους εξαιτίας της πανδημίας, πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να υποχωρήσουν οι αρχές της διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας.

Αυτές οι πρακτικές αδιαφάνειας στερούν από τους Ευρωπαίους πολίτες και τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους το δικαίωμα της ενημέρωσης. Η μυστικοπάθεια ενισχύει τους σκεπτικιστές των εμβολιασμών και δεν προστατεύει ούτε τη δημόσια υγεία ούτε τη δημοκρατία.  “

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ