Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Έπρεπε να φτάσει η φωτιά στην Αθήνα για να πάρει “μπρος” η αντιπολίτευση;

Published

on

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος – Δημοσιογράφος Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ

1.200.000 στρέμματα έχουν γίνει “καπνός” μέχρι στιγμής για το 2023. Μια ακόμα τεράστια καταστροφή για την Ελλάδα. Θα περίμενε κανείς, η αντιπολίτευση να μην λειτουργούσε σπασμωδικά, θα περίμενε πολλά περισσότερα από αυτό..

Με συνολικά 37 νεκρούς από τις πυρκαγιές αυτού του Καλοκαιριού – το οποίο έχει ακόμα δρόμο – και με αναφορές σε δημόσιες αναρτήσεις για “αποκλεισμούς” από επιχειρησιακές συνεδριάσεις στον Έβρο, των επικεφαλής, με την φωτιά να καίει σπίτια στο Μενίδι και με το υποψήφιο για Παγκόσμιο μνημείο κληρονομιάς, το Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο,να έχει γίνει παραναλωμα του πυρός, η αντιπολίτευση “ζυγίζεται” και βρίσκεται λίγη. Πρωτίστως η κυβέρνηση φυσικά, αλλά εμείς τα γράφουμε από την πρώτη στιγμή, οι θεσμικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ωστόσο, με έναν “ακέφαλο” ΣΥΡΙΖΑ και ένα “χαλαρό” ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως αντιδρούν μεμονωμένα, σπασμωδικά και φτάσαμε στο σημείο να έχει καεί η Ρόδος, να καεί ο Έβρος και η φωτιά να φτάσει στην Αττική για να “κινητοποιηθουν” σε Τρικούπη, Κουμουνδούρου χωρίς να αφήνω εκτός τα ΜΜΕ που το ρεπορτάζ στα καμμένα εντάθηκε από όταν οι φλόγες φάνηκαν στην Πάρνηθα.

Δεν είναι λίγες οι φωνές πλέον που ζητούν περισσότερη και ουσιαστική αντιπολίτευση με τις δηλώσεις μεμονωμένων υψηλόβαθμων στελεχών όπως του Εκπρόσωπου Τύπου, Θαναση Γλαβίνα να ξεχωρίζουν την στιγμή που είχε ανάγκη η κοινωνία να ακούσει την αντιπολίτευση να ζητά ευθύνες από την ηγεσία του τόπου.

Η αίτηση για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών από τον Νίκο Ανδρουλάκη στις 23 Αυγούστου και με την χώρα να έχει ήδη γίνει στάχτη, σε συνδυασμό με την απουσία ανάλογων πρωτοβουλιών από την αξιωματική αντιπολίτευση, δείχνει το κενό που υπάρχει στην ουσιαστική και δυναμική αντιπολίτευση στην χώρα της ΝΔ του 41% και της κατακερματισμενης κεντροαριστεράς που δεν θέλει να συζητήσει καν για το ενδεχόμενο κοινων χαρισμάτων στην αυτοδιοίκηση με τον χάρτη της Ελλάδος να είναι σχεδόν σίγουρο πως “θα βαφτεί μπλε” εκτός και αν αλλάξουν άρδην οι επικρατούσες λογικές.

Οι προσδοκίες ήταν υψηλές για το ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένα, αφού ο “ακέφαλος” ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως λειτουργεί σε επίπεδο πολιτικής γραμματείας και αυτό είναι δύσκολο δεδομένων των ταχύτατων εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα. Η ευκαιρία είναι στα χέρια αποκλειστικά της Τρικούπη και της διοίκησης του κόμματος στην προσπάθεια να γίνει ξανά η δημοκρατική παράταξη πόλος εξουσίας και αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί ανάμεσα σε στρατηγικές και … διακοπές.

Σωστη η κίνηση Ανδρουλάκη να φέρει το θέμα στη Βουλή, την στιγμή που με περίσσιο θράσος και αλαζονεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης “κουνά το δάκτυλο” σε όσους “τολμούν” και μιλούν για πολιτικές ευθύνες ή επιτελικό φιάσκο. Σωστή αλλά με μεγάλη καθυστέρηση και με αντανακλαστικά 90χρονου που κάνει ρυθμική γυμναστική.. Χρειάζεται να πατήσουν το γκάζι και να αφήσουν κατά μέρος τυχόν αφηγήματα τύπου “δεν κάνουμε πολιτική πάνω στα καμμένα” γιατί οι ώρες είναι κρίσιμες και ήδη ο “ένοχος” με ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του κυρίου Καιριδη έχει “βρεθεί” και είναι δυστυχώς, οι “μετανάστες” με όλο το σκηνικό να θυμίζει την περίοδο φανατισμού και λαϊκισμού του 1930 στην Γερμανία..

Advertisement

Προσοχη και επιτέλους, τα μανίκια ψηλά, όχι για να μπούνε μπρατσακια αλλά για να γίνει δουλειά ουσίας, όχι εντυπώσεων.