ΠΟΛΙΤΙΚΗΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Έχει έρεισμα στην κοινωνία η υψηλή δημοτικότητα της Φώφης Γεννηματά; Του Παντελή Ιωάννου.

Παντελής Ιωάννου. PHD Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ- Συνεργάτης του “The Socialist”

H αλήθεια είναι πως θα βρείτε αυτό το άρθρο γνώμης, εριστικό. Δεν έχω δόλο στην γραφή μου, ως παρατηρητής των πολιτικών τεκταινόμενων και επί χρόνια σπουδαστής και θιασώτης της Σοσιαλδημοκρατίας, οφείλω στον εαυτό μου και σε όσους εμπιστεύονται την γνώΣμη μου να μιλήσω ανοιχτά με παραδείγματα απο την πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου για να πω το αυτονόητο: “Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική εικόνα η δημοτικότητα της Φώφης Γεννηματά” και “Οχι, δεν είναι το ισχυρό χαρτί της παράταξης, είναι απλώς η Πρόεδρος στην οποία οφείλουμε πολλά μα δεν ονειρευτήκαμε ποτέ την Δημοκρατική Παράταξη στο 4,5-5,5%”. 

Δεν είναι ένα άρθρο εχθρικό, είναι άρθρο μνήμης και υπενθύμισης πως δεν οφείλουμε ως Σοσιαλδημοκράτες να είμαστε ευχαριστημένοι με τίποτα άλλο παρά με την διεκδίκηση της διακυβέρνησης της χώρας για ένα καλύτερο αύριο.

Μερικά Παραδείγματα “προς αποφυγήν”:

  • ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν από τα πιο δημοφιλή στελέχη της Αριστεράς στην Μεταπολίτευση.Το κόμμα του έπαιρνε 1%- 1,5%.
  • Η Μαρία Δαμανάκη είχε τεράστια δημοφιλία. Το Κόμμα της, ο Συνασπισμός έμεινε εκτός Βουλής στις εκλογές του 1993 παίρνοντας 2.98%.
  • Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ήταν από τα πολιτικά στελέχη που διέθετε και υψηλό κύρος και μεγάλη δημοφιλία. Ιδροκόπησε να ξαναβάλει τον Συνασπισμό στην Βουλή, όπως και ιδροκοπούσε να περάσει το κατώφλι του 3% κάθε φορά που γίνονταν εκλογές.
  • Ο Βασίλης Λεβέντης. Εξαιρετικά συμπαθής φυσιογνωμία μα εκτός βουλής με το κόμμα του σε ανυπαρξία.

 

Συμπέρασμα:

Είναι σημαντικό ένα κόμμα να έχει ηγέτη με υψηλή δημοφιλία. Μόνο που αυτή πρέπει να εξηγείται ως προς τους λόγους που την τροφοδοτούν. Πολλά πολιτικά στελέχη έχουν υψηλή δημοφιλία επειδή είναι συμπαθητικοί  ή επειδή είναι τίμιοι ή επειδή έχουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο ή για άλλους λόγους (να τον θεωρούν  ικανό ή δυναμικό ή οραματιστή ή οτιδήποτε άλλο). Ο ηγέτης όμως κρίνεται από το αν αξιοποιεί αυτή την δημοφιλία για να επιλύσει τα προβλήματα που κρατάνε το Κόμμα του καθηλωμένο σε χαμηλά ποσοστά ή και με πτωτικές στάσεις.

Με λίγα λόγια.. Αξιέπαινη η επιμονή της προέδρου Φώφης Γεννηματά να κρατήσει τα ηνία σε δύσκολες εποχές για την Δημοκρατική Παράταξη, ανεξίτηλα γραμμένο το έργο της συνοχής και όχι της διάσπασης μα μην τα παραλέμε περί “ισχυρών χαρτιών”. Το Ισχυρό χαρτί της Δημοκρατικής Παράταξης ήταν είναι και θα είναι ο κόσμος και η δικαιοσύνη!