Εσύ το ήξερες πως η Ρωσία έχει εδάφη στην Βαλτική ανάμεσα από Πολωνία και Λιθουανία; – Ισχυρή παρουσία του ΝΑΤΟ στην Πολωνία

Εδώ και μέρες, ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα από γης και αέρα περιπολούν στενά στην Πολωνία γιατί; Μα γιατί συνορεύει απευθείας με την …Ρωσία, πέρα από την Ουκρανία και την γειτονική Λευκορωσία, η χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, Πολωνία αποτελεί τον Νο1 πυλώνα “άμυνας” σε ενδεχόμενη “επέκταση” των πολεμικών σχεδίων της Ρωσίας του Πούτιν…

Για τους Πολωνούς, εγγυήσεις ασφάλειας απέναντι στις διαθέσεις της Μόσχας δεν παρέχουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, αλλά μόνον οι ΗΠΑ. 

Εγγύηση το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

“Είναι λογικό να αναζητούμε έναν εταίρο, ο οποίος πραγματικά διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ που χρειάζεται για να εφαρμόσει στην πράξη το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ”, λέει στην Deutsche Welle η Μπεάτα Γκούρκα-Βίντερ, στέλεχος του Ινστιτούτου PISM της Βαρσοβίας, που χρηματοδοτείται από το πολωνικό κράτος. Η ίδια θεωρεί ότι η ρήτρα αλληλεγγύης της Ατλαντικής Συμμαχίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 5, ευτελίζεται σε απλή διακήρυξη όταν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη στρατιωτική παρουσία. Γι αυτό, επισημαίνει, οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα, την οποία μπορεί κανείς να εμπιστευθεί σε περίπτωση σοβαρού κινδύνου, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι στο ΝΑΤΟ έχουν επανειλλημμένα αποδείξει ότι δεν διαθέτουν την ικανότητα για συντονισμένη δράση.

Για τους Πολωνούς ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τον ανατολικό τους γείτονα, τη Ρωσία. Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Βαρσοβία επενδύει τεράστια ποσά στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Το 2018 επισφράγισε τη μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία στην ιστορία της χώρας, αγοράζοντας από τις ΗΠΑ συστήματα αμυντικών πυραύλων “Πάτριοτ” έναντι 4,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Φεβρουάριο του 2019 παρήγγειλε αυτοκινούμενα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών Himars, αξίας 365 εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αγορά 32 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F35. O Αμερικανός πρόεδροςΤραμπ επαινεί την Πολωνία, καθώς είναι μία από τις λίγες χώρες που εκπληρώνουν τον νατοϊκό στόχο για αύξηση αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, προτίθεται μάλιστα να τις αυξήσει στο 2,5% ως το 2030. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Πολωνία επιχειρεί να προσελκύσει περισσότερες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός της. Ήδη σταθμεύουν στη χώρα 4.500 Αμερικανοί στρατιώτες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ενώ έχει σχεδόν συμφωνηθεί η αποστολή επιπλέον 1.000 Αμερικανών, οι οποίοι θα μεταφερθούν από τη γειτονική Γερμανία

Το Καλίνινγκραντ βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Αποκόπηκε από τη Μόσχα όταν η Λιθουανία έγινε ανεξάρτητη κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και οι κάτοικοι του έκτοτε πρέπει να περάσουν από το έδαφος της ΕΕ για να φτάσουν στην υπόλοιπη Ρωσία μέσω ξηράς.

Το Καλίνινγκραντ είναι πιο κοντά στο Βερολίνο (527 χλμ.) και την Πράγα (659 χλμ.) παρά στη Μόσχα (1289 χλμ.) και την Αγία Πετρούπολη (797 χλμ.).

Είναι γνωστό και ως η «Μικρή Ρωσία»

Οι κάτοικοι του Καλίνινγκραντ συχνά αποκαλούν το κύριο μέρος της χώρας «Μεγάλη Ρωσία» και τον θύλακα τους «Μικρή Ρωσία». Η Μεγάλη Ρωσία έχει πολλά να ζηλέψει από τη Μικρή. Το Καλίνινγκραντ ψηφίζεται τακτικά ως η πιο φιλική πόλη της χώρας προς τις επιχειρήσεις, καθώς και το πιο άνετο μέρος για να ζεις.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Το όμπλαστ του Καλίνινγκραντ συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία

Με πληροφορίες από geografikoi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ