Connect with us

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Ετοιμάζονται να αποδεσμεύσουν κονδύλι 13 δις ΕΥΡΩ στο τομέα υποδομών.

Published

on

Γράφει ο Χριστόφορος Κυπριώτης

Επένδυση στο δικτύο διασύνδεσης ή μεταφορών;

4.000.000 € και αλλα 25.000.000 € για έκτακτες επισκευές οδικού δικτύου στην επαρχία .Υπογράφηκαν από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή πρόσφατα, και αναρτήθηκαν στην Διαύγεια οι Υπουργικές Αποφάσεις. Επισκευές από τις ‘σοβαρές ζημίες’ που υπέστη στις θεομηνίες(όπως λένε) του περασμένου χειμώνα.

Συγχωρεστε με, δεν είναι ότι δεν χαίρομαι για τις δημόσιες επενδύσεις που πραγματοποιούνται. Άλλα δυστυχώς  μπορεί να έχουμε διαφορετική άποψη για το πως μπορεί να γίνει αποδοτική-αποτελεσματική διαχείριση ευρωπαϊκών και κρατικών κονδυλίων.

Ετοιμάζουν να αποδεσμεύσουν κονδύλι 13 δις ΕΥΡΩ στο τομέα υποδομών.

Η άποψη μου στο θέμα είναι ΚΑΙ λόγω των συγκυριών με την επέκταση και εξάπλωση του κορονόιου, να αδράξουμε την ευκαιρία να μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή, οπού θα υπάρξει δραματική  επέκταση της παροχής δια-ζώσης -απομακρυσμένης παροχής υπηρεσιών και εργασιών σε  πολλούς κλάδους.

Πρέπει να εντοπιστούν οι αποδοτικότεροι  τρόπου χρήσης των κοινοτικών  και κρατικών κονδυλίων ,με βλέψη στην ανάδειξη της χωράς στο εγγύς μέλλον ως μια αναπτυγμένη σε τεχνικά και ποιοτικά επίπεδα- χαρακτηριστικά διαδικτυακών  υπηρεσιών.

Αναχρονιστικά θεωρούνται τα μετρά που παίρνει η κυβέρνηση. Πλέον οι δημοσιές επενδύσεις δεν θα έπρεπε να στοχεύουν σε υλικές  υποδομές, όσο  στις άυλες υποδομές.

Advertisement

Η αυξημένη ψηφιακή καινοτομία δημιουργεί προστιθέμενη αξία και νέες υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση. Η υιοθέτηση και χρήση των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) από τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τον δημόσιο τομέα θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση πόρων, στην αύξηση των δημόσιων εσόδων και τελικά στη δημιουργία των συνθηκών για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η συνεχής ανάπτυξη της ταχύτητας του διαδικτύου στην Ελλάδα θα συμβάλλει στην αύξηση της ζήτησης για ψηφιακές υπηρεσίες που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα στηρίξουν την απασχόληση. Η συμβολή του διαδικτύου στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην  οικονομική μεγέθυνση είναι σημαντική.

Σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με κοινή μελέτη του ΣΕΒ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών  η συνεισφορά του διαδικτύου σε μακροοικονομικό επίπεδο ανέρχεται στα επίπεδα του 1,2% του ΑΕΠ.

(Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην προαναφερόμενη μελέτη αφορούν την περίοδο η οποία δεν περιλαμβάνει την ύφεση στην ελληνική οικονομία).

Σε απόλυτα μεγέθη το διαδίκτυο εκτιμήθηκε ότι συνεισφέρει άμεσα €2,9δις στην εθνική οικονομία.

Σημαντική είναι η εκτίμηση (ΣΕΒ) ότι οι Έλληνες καταναλωτές αναζήτησαν μέσω του διαδικτύου, αλλά αγόρασαν (τελικά) μέσω των φυσικών καταστημάτων προϊόντα και υπηρεσίες αξίας €8,6 δις, γεγονός που καταδεικνύει τα δυνητικά πολλαπλασιαστικά οφέλη του διαδικτύου.

Ψάχνοντας λίγο το θέμα, διαπιστώνει κάποιος ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα έχει να κάνει και με δομικά ζητήματα, επεμβάσεις των κρατικών αρχών στη διαδικασία που λειτουργεί η αγορά, έλλειψη επενδύσεων κλπ.

Advertisement

 

Ας δούμε παρακάτω ένα παράδειγμα:

Η Ρουμανία βρίσκεται και στην πέμπτη παγκόσμια θέση από άποψη ταχύτητας, με τα κατεβάσματα να γίνονται στα 38,6Mbps

H Ελλάδα από άποψη ταχύτητας βρίσκεται στην 57η θέση(ΟΟΣΑ) με μέση ταχύτητα τα 11,3Mbps, πίσω από το Τρινιντάτ Τομπάκο και μπροστά από Ουκρανία και την Κύπρο.

Τι σημαίνει για τη Ρουμανία το γρήγορο ίντερνετ :

Εκατομμύρια Ρουμάνοι έχουν εκπαιδευθεί στο ίντερνετ, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν σπουδάσει το αντικείμενο του ΙΤ γενικότερα.Με τη βοήθεια της ρουμανικής κυβέρνησης, που έδωσε κίνητρα για την εύκολη πρόσληψη προγραμματιστών, μηχανικών υπολογιστών κλπ σε εταιρείες τεχνολογίας.

Χιλιάδες ξένες εταιρείες εγκαταστάθηκαν στη Ρουμανία και προσέλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες μηχανικούς υπολογιστών, προγραμματιστές και άλλους ειδικούς.

Advertisement

Δημιουργήθηκαν πολλές μεγάλες ρουμανικές εταιρείες, με κάποιες να ξεχωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο (Bit Defender).

Ο μέσος μισθός στον κλάδο υπερβαίνει τα 1.500 (χίλια πεντακόσια) ευρώ / μήνα, με τους αποφοίτους των σχολών να βρίσκουν δουλειά από 800 – 1.000 ευρώ / μήνα και άνω, ενώ οι εταιρείες επενδύουν περιουσίες για να βρουν πρώτες και να πάρουν τους καλύτερους.(Εννοείται ότι τα ρουμανικά πανεπιστήμια του κλάδου είναι από τα καλύτερα του κόσμου).Ρουμανικές startup έχουν πουληθεί σε παγκόσμιους κολοσσούς (Google κλπ) για αστρονομικά ποσά, ενώ πολλές άλλες αναπτύσσονται.Πάρα πολλές πολυεθνικές εταιρείες έχουν φέρει τις back office εγκαταστάσεις και τα call centers τους στη Ρουμανία.

Πάνω από 1.000.000 (ένα εκατομμύριο) τ.μ. γραφείων έχουν νοικιαστεί σε εταιρείες του κλάδου. Ως το 2020(έρευνα 2019)αναμένεται το μέγεθος αυτό να προσεγγίσει τα 1.800.000 τ.μ. Η εξάπλωσή τους επεκτείνεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις.Όλοι οι παραπάνω αποτελούν το 20 – 30% των πελατών που αγοράζουν ακίνητα, κυρίως οικιστικά.Το online εμπόριο και η πλοήγηση μέσω κινητών τηλεφώνων ανεβαίνουν συνεχώς.Ο προϋπολογισμός της χώρας κερδίζει κάθε χρόνο πάνω από 2,5 δισ. ευρώ έσοδα, οι εξαγωγές υπηρεσιών είναι της τάξεως των αρκετών δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ανάλογη είναι και η επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ν. Κορέα και οι ΗΠΑ είναι οι χώρες με την μεγαλύτερη συμμετοχή του διαδικτύου στην διαμόρφωση του ΑΕΠ. Το ποσοστό σ’ αυτές τις χώρες ανέρχεται περίπου στο 6% ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του G-20 ανέρχεται στο 5,3%

 

Μήπως η κατευθυνόμενες πολίτικες που επιβάλλονται από τους ‘επιτηρητές’ της Ελληνικής Οικονομίας΄ να μην μας επιτρέπουν να λάβουμε τα καταλληλά μέτρα που θα μας φέρουν σε πορεία οικονομικής ανάπτυξης και αυτάρκειας  ;

Τα ερωτήματα πολλά.

Advertisement

KΥΠΡΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

ΠΗΓΕΣ:ΟΕΕ,ΣΕΒ.ypodomes.com