Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Eυρωπαϊκό Συμβούλιο: Μειώνουν τις επιχορηγήσεις, αυξάνουν τα δάνεια. Έτοιμη για συμβιβασμούς η Ελλάδα

Published

on

Η Ελλάδα έτοιμη για συμβιβασμούς

Με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ να βρίσκονται σε εξέλιξη, ελληνικές κυβερνητικές πηγές μιλούν για μία δύσκολη διαπραγμάτευση. «Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν «ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς». Ωστόσο, διαπιστώνου ότι «αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες».

Μειωμένο είναι το ποσό των επιχορηγήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης σύμφωνα με διαρροή της νέας συμβιβαστικής πρότασης που κατέθεσε o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ. Η Ολλανδία, που ηγείται της ομάδας των «φειδωλών» της Ευρώπης, μοιάζει το μεγάλο «αγκάθι» για να υπάρξει συμφωνία.

Δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής και οι αποστάσεις μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με τη χθεσινή ημέρα να μην καταλήγει σε συμφωνία καθώς ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απαίτησε ένα κράτος μέλος να μπορεί να μπλοκάρει εκταμιεύσεις από το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης στην περίπτωση που άλλα κράτη του ευρωπαϊκού μπλοκ οπισθοχωρούν από μεταρρυθμίσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επανήλθε με νέα πρόταση και αφού προηγουμένως είχε τετ α τετ με Μέρκελ, Μακρόν, Σάντσεθ, Κόντε, Ρούτε και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με το Politico, η νέα συμβιβαστική πρόταση του Μισέλ προβλέπει μετατόπιση ενός ποσού της τάξεως των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πακέτο των επιχορηγήσεων στο πακέτο των δανείων.

Επί της ουσίας, το συνολικό μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης θα παρέμενε στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά το επίπεδο των επιχορηγήσεων μειώνεται σε 450 δισεκατομμύρια ευρώ (από τα προτεινόμενα 500 δισεκατομμύρια ευρώ). Τα υπόλοιπα 300 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή δανείων κλείνοντας το μάτι στο μπλοκ των χωρών μελών (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία) που παλεύουν εξαρχής να γυρίσουν την Ευρώπη σε μνημονιακές εποχές.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Advertisement