Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας διακινδυνεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας διακινδυνεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με σειρά δηλώσεών τους, ήδη από τις αρχές Ιουλίου, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταδικάσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Iratxe Garcia Perez, Πρόεδρος S&D Group:

“Μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με διάλογο και καλή τη πίστη, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και επιδιώκοντας σχέσεις καλής γειτονίας (Twit, 08.07.2020)

Ήδη από τις 9 Ιουλίου 2020, η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έχει εκδώσει την εξής ανακοίνωση:

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει το κάλεσμα του

Ύπατου Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell για διάλογο μεταξύ όλων των πλευρών για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα που σεβόμαστε και με την οποία μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα, αλλά πρέπει να γίνει σαφές στην Άγκυρα ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να προστατέψει τις αξίες της, τις αρχές και το διεθνές δίκαιο.

Nacho Sánchez Amor, Ευρωβουλευτής, αρμόδιος για θέματα της Τουρκίας:

“Αν και εξαιρετικά σύνθετη, η σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να διέπεται από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μια υποψήφια (προς ένταξη) χώρα. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία ότι πρέπει σταδιακά να ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές και τα standards της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα επίπεδα. Η σημερινή κατάσταση, όμως, δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Γινόμαστε μάρτυρες μιας διαρκούς απομάκρυνσης, που υπογραμμίζεται από την έλλειψη εμπιστοσύνης και επιδρά σε όλα τα επίπεδα της σχέσης μας. Σε ο,τι αφορά στην διαδικασία ένταξης, με ένα τεράστιο πισωγύρισμα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην τελωνειακή ένωση, με διαφωνίες στον διεθνή οργανισμό εμπορίου. Στην απελευθέρωση της βίζας, πεδίο στο οποίο η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένους στόχους ή στο μεταναστευτικό, όπου η ΕΕ αποδέχεται τις δεσμεύσεις της, αλλά η Τουρκία τις χρησιμοποιεί για να εξασκήσει μεγαλύτερη πίεση.
Οι πρόσφατες μονομερεις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο – όπως αυτές στην Λιβύη και στην Βόρεια Συρία – έχουν ενισχύσει την κλιμάκωση και την έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ. Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι η ΕΕ δεν παίρνει το μέρος της Ελλάδας και της Κύπρου λόγω αλληλεγγύης, αλλά επειδή η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ, έχουν την πλήρη στήριξή μας. Εντούτοις, οφείλουμε να προχωρήσουμε. Η τωρινή κατάσταση δεν πρόκειται να φέρει τίποτα θετικό σε καμία πλευρά. Χρειαζόμαστε διάλογο, ειλικρίνεια και διαπραγμάτευση με καλή πίστη από όλες τις πλευρές. Κρατώντας ζωντανή τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας είναι ο μοναδικός μας μοχλός να στηρίξουμε την τουρκική κοινωνία, η οποία συνεχίζει να επιθυμεί μια περισσότερο δημοκρατική και φιλο-ευρωπαϊκή Τουρκία.

Kati Piri, Αντιπρόεδρος Εξωτερικών του S&D:

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή – κλειδί για την Ευρώπη. Είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις μέσα από συλλογική δέσμευση ώστε να ανοίξουμε δρόμους και να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνη και ασφάλεια, όπως πρότεινε ο Josep Borrell κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στην Τουρκία. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με μονομερείς δράσεις της Τουρκίας αλλά απαιτεί συνεργασία και καλή θέληση απ’ όλες τις πλευρές. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες για τις δραστηριότητες γεωτρήσεων στα κυπριακά ύδατα, για την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, για την αποδυνάμωση της τουρκικής δημοκρατίας και των δράσεών της στην Λιβύη. Το Συμβούλιο έχει αποφασίσει να αντιδράσει σε μερικές από αυτές τις δράσεις επιβάλλοντας στοχευμένες κυρώσεις, τις οποίες η Ομάδα μας υποστηρίζει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ