Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Εύα Καϊλή: Yπεραπίστηκα την θέση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για τις Αραβικές χώρες

Published

on

Στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ερωτηθείς σχετικά με ομιλία της Εύας Καϊλή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κατάρ, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση  για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».

Το “The Socialist” επικοινώνησε με την Αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής, Εύα Καϊλή και εξασφάλισε την δήλωση της Ευρωβουλετού των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

“Επανέλαβα την θέση του Διεθνή Οργανισμού Εργασίας, πως στο Κατάρ, είναι πρωτοπόροι στις Αραβικές Χώρες σε μεταρρυθμίσεις. Χάρη μάλιστα στις προσπάθειες των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, στο Κατάρ, έχουν τεθεί σε ισχύ νόμοι που προέκυψαν με δικές μας παρεμβάσεις. Ναί, υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν στο Κατάρ, ωστόσο επισήμανα την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων το τελευταίο διάστημα, όπως ακριβώς έπραξε και η παράταξή μου στην Ευρωβουλή, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες. Τόνισα την πρόοδο γιατί όλοι οι υπόλοιποι, μίλησαν για τις ελλείψεις. Και για να μιλήσω συγκεκριμένα, είναι οι μόνοι που δέχθηκαν ελάχιστο μισθό, να σταματήσει το σύστημα καφάλα, θεσμοθέτησαν δωρεάν υγεία σε καινούργια νοσοκομεία και δημιούργησαν fund for compensation and to avoid delays of payments ενώ μάλιστα, υιοθέτησαν έρευνα ελληνικού πανεπιστημίου, που πρότεινε τρόπους προστασίας από το ζεστό κλίμα. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Προέδρου της Επιτροπής Human Rights όταν είχε κληθεί να σχολιάσει το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο στο Κατάρ από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και η Παγκόσμια Ένωση Εμπορίου. Είναι πρωτοπόροι στον Αραβικό Κόσμο, όχι παγκοσμίως

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες θα ηγηθούν πρωτοβουλίων για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Κατάρ: (source; euobserver)

“Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ηγείται των συμβιβαστικών συνομιλιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ – παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ευρωβουλευτές τους ψήφισαν κατά της υποβολής του θέματος σε ψηφοφορία στην ολομέλεια.

Η κίνηση αυτή γίνεται αφού η ομάδα της Αριστεράς απαίτησε τη Δευτέρα (21 Νοεμβρίου) από το κοινοβούλιο να λάβει θέση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κράτος που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου μέσω ψηφίσματος.

Οι αρχηγοί των ομάδων του Βελγίου, της Αγγλίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ουαλίας συνθηκολόγησαν με τη Fifa σχετικά με τη χρήση περιβραχιόνων κατά των διακρίσεων OneLove

Advertisement


Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών του S&D μαζί με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) καταψήφισαν την πρόταση της Αριστεράς, η οποία κατατέθηκε από την επικεφαλής της γαλλικής ομάδας Manon Aubre

Η σοσιαλιστική ομάδα ηγείται τώρα των συμβιβαστικών διαπραγματεύσεων, μετά από συμφωνία με το ΕΛΚ τη Δευτέρα.

H επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών Iratxe Garcia Perez δήλωσε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια ευκαιρία “να έρθουν όλοι μαζί για την προώθηση της ελευθερίας, της ισότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Επιρρίπτει επίσης μεγάλο μέρος της ευθύνης στη Fifa για την επιλογή του Κατάρ ως οικοδεσπότη το 2010, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για τα δικαιώματα των γυναικών, τις συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματα των LGBTQ.

Advertisement
Advertisement