Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευαγγελία Λιακούλη: «Αποτυχία της Κυβέρνησης σε όλα τα βασικά προβλήματα των πολιτών»

Published

on

«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και το ζήτημα που προκύπτει από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Frontex επιβεβαιώνει επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικά σοβαρό και πρέπει να ερευνηθεί από τη Βουλή, τις αρμόδιες αρχές και την Εισαγγελία», τόνισε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, ξεκινώντας την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Η Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αποτίμηση των πρόσφατων ευρωεκλογών, επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στο πολιτικό σύστημα με δύο βασικά στοιχεία. Πρώτον τη συγκλονιστική αποχή του ελληνικού εκλογικού σώματος και δεύτερον την απαξίωση του πολιτικού συστήματος εκ μέρους των πολιτών, οι οποίοι αντιδρώντας,οδηγούνται σε ακροδεξιά μορφώματα όπου εκκολάπτεται φασισμός, ρατσισμός και κατάλυση δημοκρατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους και να βρεθούμε σε πορεία “νέου πλου”».

Η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στα νέα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες και σημείωσε χαρακτηριστικά «είδαμε την υπόθεση Λύτρα, μια υπόθεση βάναυσης κακοποίησης μιας γυναίκας και προσπάθειας συγκάλυψης του εγκλήματος αυτού που τελέστηκε από έναν επώνυμο άνδρα. Είδαμε απειλές σύλληψης, εγκλεισμό σε απευθείας μετάδοση μάλιστα, αλλά και μία δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης για το ότι θα λύσουμε το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας βάζοντας βραχιολάκι στους εμπλεκόμενους. Λογική της ασπιρίνης δηλαδή. Κι όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός αρνείται την εισαγωγή του όρου της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα. Αναρωτιέμαι κύριοι της Κυβέρνησης, δεν βλέπετε ότι πρέπει η συζήτηση αυτή να ανοίξει και να συστήσουμε άμεσα διακομματική επιτροπή; Από 1,3 θύματα το μήνα φτάσαμε στα 2,6 θύματα το μήνα. Οι πολιτικές σας δεν αρκούν και φτάνουμε στο σημείο τελικά η λαϊκή οργή να οδηγεί σε κινήσεις ακόμα και τη δικαιοσύνη. Αυτό όμως δεν είναι σύστημα δικαίου που παρέχει ασφάλεια δικαίου. Ο όρος της γυναικοκτονίας έχει έμφυλα χαρακτηριστικά και συνδέεται με το στάτους του συντρόφου, της συζύγου, έχει ιδιότυπα χαρακτηριστικά, με τη λιγότερη μυϊκή δύναμη της γυναίκας και την ευαλωτότητα στο συναισθηματικό επίπεδο. Είναι λοιπόν έμφυλη βία και η συλλογιστική του πρωθυπουργού που αρνείται την αναγνώριση της γυναικοκτονίας στη βάση της σύνδεσης με την αναγνώριση της βίας κατά ευάλωτων προσώπων, ηλικιωμένων, παιδιών κλπ δεν είναι σωστή».

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, η Ευαγγελία Λιακούλη άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας ότι οι πολιτικές της Κυβέρνησης στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ έχουν αποτύχει. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Η αποτυχία της κυβέρνησής σας και οι ανύπαρκτοι σχεδιασμοί της που έχουν ως συνέπεια να παραδώσετε τον εθνικό πλούτο της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτη, σας ωθούν σε επαναλαμβανόμενες τροπολογίες. Ενώ η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ συνεχίζεται μέχρι τη μεταβίβαση στο νέο ιδιοκτήτη, σήμερα δίνετε δικαιώματα και νέα ειδικά καθήκοντα στον Ειδικό Διαχειριστή να προβαίνει σε περίπτωση περιορισμού ή διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης σε ανάθεση σε ειδικό προσωπικό της συντήρησης και φύλαξης εγκαταστάσεων και για λόγους ασφαλείας και του λιμένα Λάρυμνας στο πλαίσιο της πρόληψης περιβαλλοντικών ζητημάτων. Ξεκάθαρος εμπαιγμός της Κυβέρνησης και κυνική συμπεριφορά προς τους εργαζόμενους!». Αναφορικά δε με την τροπολογία για παράταση της προθεσμίας του πόθεν έσχες έως 31/12/2024, η Βουλευτής Λάρισας σημείωσε ότι «Φέρνετε παράταση του πόθεν έσχες ενώ δεν είχατε δώσει παράταση ούτε εν μέσω covid. Για ποιο λόγο και ποιον εξυπηρετεί; Μήπως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε; Βλέπουμε ότι δίνετε με ευκολία την παράταση αυτή,ενώ την ίδια στιγμή αρνείστε να δώσετε παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Δηλώσεων που σύμφωνα με τα λεγόμενα της Κυβέρνησης υποτίθεται ότι θα ήταν προσυμπληρωμένες αλλά και στην πραγματικότητα έχει γίνει «γης μαδιάμ». Η ΑΑΔΕ δεν ανταποκρίθηκε, το σύστημα πέφτει,λογιστές και φοροτεχνικοί είναι σε απόγνωση όπως τονίσαμε και στην ερώτηση που σας καταθέσαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Γιατί λοιπόν εφαρμόζετε δύο μέτρα και δύο σταθμά εξυπηρετώντας με το πόθεν έσχες τους λίγους, ενώ δεν ενδιαφέρεστε για τους πολλούς, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των φορολογικών δηλώσεων;»

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα υψηλά επίπεδα της ακρίβειας που πλήττουν τους πολίτες, τη στιγμή που η Κυβέρνηση μιλά για δήθεν πτώση του πληθωρισμού. Όπως επεσήμανε, «οι πολίτες φοβούνται ότι κάθε νέα χρονιά που έρχεται θα είναι ακόμα χειρότερη από την προηγούμενη. Αυτή είναι η …προσδοκία που έχουν από την κυβέρνησή σας και απαιτείται άμεσα εξορθολογισμός του κόστους ζωής προς όφελος των πολιτών».

Advertisement