Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευαγγελία Λιακούλη: «Επιστρατεύεται το δόγμα «νόμος και τάξη», καταρρέει το Κράτος Δικαίου»

Published

on

Στην Ολομέλεια της Βουλής, για το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που αφορά τις αλλαγές στην απονομή ποινικής δικαιοσύνης, τοποθετήθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που είχε πρωτοφανή συμμετοχή και παλμό, καταδεικνύοντας την αυθεντικότητα και αποδοχή των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου.

Στην αναλυτική ομιλία της, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αγρότες με σημαίες, κόρνες και πανό διέσχισαν τη χώρα και έφτασαν στο Σύνταγμα, ζητώντας με ύψιστο συμβολισμό την εφαρμογή του ίδιου του Συντάγματος, το δικαίωμα στην εργασία, την ισοτιμία, την αξιοπρέπεια στη ζωή. Οι Άνθρωποι της παραγωγής και του μόχθου, δεν δημιούργησαν επεισόδια, δεν διατάραξαν την τάξη, δεν έριξαν μολότωφ, ούτε προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους κάποιον .  Κάλεσαν τον ελληνικό λαό και ο λαός ανταποκρίθηκε κατά χιλιάδες, αυθόρμητα και με αίσθημα συμπαράστασης. Και ήταν όλοι εκεί – στο πρωτοφανές αυτό συλλαλητήριο , δίπλα στους αγρότες – οι εργάτες, οι φοιτητές , οι επαγγελματίες ,ο ελληνικός λαός.  Ο λαός,   που  δεν πείθεται από τη διπλωματία που εσείς προωθείτε με αξιωματούχους ομογάλακτους της Ευρώπης για να έρθουν να μας πουν ότι δήθεν «έχουμε κράτος δικαίου» ! – ακόμη και μετά το ψήφισμα-κόλαφο της Ευρώπης θέτοντας βασικά ζητήματα δικαίου, διαφάνειας, συγκάλυψης σκανδάλων. Τα ίδια  κάνατε και στις υποκλοπές, τα ίδια κάνετε στην τραγωδία των Τεμπών: κουκουλώνετε τα πάντα», τόνισε η Γραμματέας της Κ.Ο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, εντοπίζοντας καταρχήν ότι : «το ν/σ αναφέρεται στην επιτάχυνση και την ποιοτική βελτίωση της απονομής της ποινικής Δικαιοσύνης, αλλά στην πραγματικότητα δεν πετυχαίνει τίποτε από τα δύο. Η επιχειρούμενη επιτάχυνση συνίσταται κυρίως στην κατάργηση ή συρρίκνωση των θεσμικών εγγυήσεων και διαδικασιών που διέπουν την ποινική δίκη εδώ και πάνω από 100 χρόνια, προκρίνοντας την προχειρότητα, μέσω μία fast track διεκπεραιωτικής ποινικής δίκης» .

Η Λαρισαία βουλευτής επέκρινε σειρά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που ευνοεί π.χ. όσους έχουν καλύτερη οικονομική κατάσταση και μπορούν να εξαγοράσουν τις ποινές τους, την κατάργηση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ως θεσμού,ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο αρ 60 του νομοσχεδίου που επαναφέρει τη διάταξη που είχε η ίδια η Κυβέρνηση καταργήσει να διώκονται τα οικονομικά εγκλήματα σε βαθμό κακουργήματος, αυτεπαγγέλτως ξανά, επισημαίνοντας τα εξής:  «Οι σχετικές διατάξεις του 2019, της δικής σας Κυβέρνησης, οδήγησαν στην ομαδική παραγραφή εκατοντάδων σοβαρών υποθέσεων απάτης και υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος.  Ιδιαίτερα όμως σε ό,τι άφορά την απιστία, η ρύθμιση που τέθηκε τότε για τα τραπεζικά ιδρύματα είχε ορθώς επικριθεί ως προβληματική συνταγματικά, καθώς δεν δικαιολογείται επαρκώς η διαφορετική μεταχείριση μίας τραπεζικής Α.Ε. σε σχέση με τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα. Η επιστροφή στα ισχύοντα του 2019 μάλλον είναι ορθή και νομικά. Όμως τώρα , τί είναι αυτό που «μαγειρεύετε» πάλι; Γιατί ορίζετε ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα ισχύει από 1.7.24  ενώ το υπόλοιπο νομοσχέδιο από 1.5.24;   Αυτό είναι φωτογραφικό! Ποιον καλύπτετε και γιατί;» έθεσε δημοσίως το ερώτημα η Ε. Λιακούλη.

Τέλος, σχετικά με τις διατάξεις περί ενδοοικογενειακής βίας τόνισε ότι είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ξεχωριστή μέριμνα για ένα θέμα που συνταράζει την ελληνική κοινωνία, να μην υπάρχει εθνική στρατηγική με στόχους και μετρήσιμη αποτελεσματικότητα και να αναλώνεται η Κυβέρνηση μόνο σε ελάχιστες τεχνικής φύσεως διορθώσεις.

«Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όμως, για το θέμα της Γυναικοκτονίας, αρνείται μια σαφή και συγκεκριμένη ρύθμιση, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι μπορεί να τη διακρίνει σε σχέση με την ανθρωποκτονία ενός ηλικιωμένου ή ενός παιδιού, γίνεται ορατό ότι δεν αναγνωρίζει το καταλυτικό στοιχείο της  έμφυλης βίας που αυτό το έγκλημα εμπεριέχει» κατέληξε η κα. Λιακούλη , τονίζοντας ότι αυτό απαιτεί άλλη φιλοσοφία, άλλο όραμα και άλλη ιδεολογική προσέγγιση που μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί 

Advertisement