Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευαγγελία Λιακούλη: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει να δημιουργεί “δεξαμενές ομήρων” του ΑΣΕΠ»

Published

on

Για την εμβαλωματική τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία παρατείνει το καθεστώς ιδιότυπης ‘’ομηρίας’’ των 14.837 πολιτών που έδωσαν εξετάσεις για τη λεγόμενη ‘’δεξαμενή’’ προσωπικού του ΑΣΕΠ, αναφέρθηκε, μιλώντας στην Ολομέλεια η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.

Όπως τόνισε η βουλευτής, παρότι ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ αυτή που ψήφισε το ν. 4765/2021, ο οποίος προέβλεπε ότι ο γραπτός διαγωνισμός της “δεξαμενής προσωπικού” θα αφορά συγκεκριμένες θέσεις, φάνηκε παντελώς ανέτοιμη να αξιοποιήσει τους επιτυχόντες, παρότι έχουν παρέλθει δύο χρόνια από την ψήφιση -αλλά όχι εφαρμογή- του νόμου. 

«Επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ που από τότε είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του, αφού 14.837 επιτυχόντες εκείνου του διαγωνισμού παραμένουν στη ‘’δεξαμενή προσωπικού’’, εδώ κι έναν χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουν άλλους, που δεν συμμετείχαν στο γραπτό διαγωνισμό, να διορίζονται με άλλες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και συγκεκριμένα με τις προκηρύξεις που φέρουν τη σήμανση ‘’Κ’’», τόνισε η Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ συμπλήρωσε:

«Φυσικά, η στόχευσή σας τότε είχε καθαρά κομματικά προεκλογικά κίνητρα: να δημιουργήσετε μερικές χιλιάδες επιτυχόντες που, κατ’ ουσία, θα ήταν ‘’όμηροι’’ της κυβέρνησης, για το πότε θα διοριστούν και σε ποιες θέσεις. Κι έρχεστε τώρα – πάλι με τροπολογία – και μας λέτε ότι στον επόμενο μεγάλο γραπτό διαγωνισμό, όσοι συμμετέχουν, όχι μόνο δεν θα γνωρίζουν πότε θα διοριστούν και σε ποιες θέσεις, αλλά μπορεί να μην γνωρίζουν καν ποια θα είναι η βαθμολογική βάση, προκειμένου να θεωρηθούν επιτυχόντες, αφού το υπουργείο Εσωτερικών με μεθοδευμένη ασάφεια ορίζει στο άρθρο 4 της τροπολογίας, πως «με την προκήρυξη δύναται(;) να ορίζεται συγκεκριμένη βαθμολογία ως βάση… Ποια μεγαλύτερη απόδειξη χρειάζεται για να καταλάβει ο καθένας, ότι κάνετε εμπόριο ελπίδας; Θέλετε μόνο να δημιουργήσετε προσδοκίες σε ανθρώπους που αναζητούν δουλειά, και θα αφιερώσουν χρόνο κι ενδεχομένως χρήμα στην προετοιμασία τους, κι έπειτα να έχετε τη δυνατότητα να ανεβάσετε τη βάση τόσο ψηλά, ώστε λίγοι να ενταχθούν στην νέα δεξαμενή επιτυχόντων».

Παράλληλα, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στην κυβέρνηση της ΝΔ, πως κατά την προσφιλή της μέθοδο προετοιμάζει νέο κύμα «ομήρων» επιτυχόντων, χωρίς να απαντά σε βασικά ερωτήματα που θέτουν οι ίδιοι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό και έχουν να κάνουν με το πότε και σε ποιες θέσεις θα διοριστούν τελικά οι χιλιάδες επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού, μέχρι πότε θα είναι εν ισχύ η δεξαμενή των επιτυχόντων του πρώτου διαγωνισμού, καθώς και αν –η κυβέρνηση- σκοπεύει να κάνει και δεύτερο διαγωνισμό, χωρίς καν να έχουν απορροφηθεί όλοι πρώτα όλοι οι επιτυχόντες του πρώτου.

«Δεν είναι μόνο οι επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού που δεν εμπιστεύονται πλέον αυτές τις κυβερνητικές λογικές, οι οποίες αναδύουν ‘’οσμή’’ παλαιοκομματισμού, συνυφασμένου με ‘’επιτελική’’ ανοργανωσιά. Δεν είναι μόνο τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων του δημοσίου ή ειδικοί διοικητικοί επιστήμονες που ασχολούνται ειδικά και επισταμένα, με αυτά τα ζητήματα. Είναι πλέον η σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών που δεν ανέχεται την κυβέρνηση της ΝΔ, αφού καθημερινά διαπιστώνει πως τίθενται τεράστια ζητήματα εφαρμογής των νόμων και σωστής λειτουργίας των θεσμών, που καθιστούν τη χώρα μια προβληματική Δημοκρατία. Μπροστά σε όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει άλλο δρόμο, από το να παραμείνει εγγυητής και θεματοφύλακας του πολιτεύματος. Απαιτούμε εξηγήσεις τώρα», τόνισε καταληκτικά η Ευαγγελία Λιακούλη.

Advertisement