Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευαγγελία Λιακούλη: «Υπάρχει ολιστικό κυβερνητικό σχέδιο για το σχεδόν ακατοίκητο Σωτήριο;»

Published

on

Εκ νέου κοινοβουλευτική παρέμβαση, με νέα, συγκεκριμένα ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης κατέθεσε στους συναρμόδιους Υπουργούς Επικρατείας κ. Μ. Βορίδη, Εσωτερικών κα Ν. Κεραμέως, Υποδομών & Μεταφορών κ. Χ. Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λ. Αυγενάκη για το χωριό Σωτήριο Λάρισας, το οποίο είναι σχεδόν ακατοίκητο και βουλιαγμένο στη λάσπη, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία ζητά τη δημοσιοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για το συγκεκριμένο χωριό.

Όπως σημειώνει η βουλευτής Λάρισας στην ερώτησή της:

«Από επιτόπιες, προσωπικές επισκέψεις μου τις τελευταίες ημέρες στις πληγείσες περιοχές, διαπίστωσα για μια ακόμη φορά ότι το χωριό Σωτήριο Λάρισας  έχει καταστραφεί εντελώς από τις πλημμύρες και ότι η λάσπη κυριαρχεί παντού. Η γεωμορφική κατάσταση, η εικόνα του εδάφους , το νέο «σεληνιακό»  τοπίο, μαρτυρά το μέγεθος της καταστροφής.

Τα κατεστραμμένα σπίτια, οι παρατημένες στο πεζοδρόμιο οικοσκευές, τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και αγροτικά μηχανήματα συνθέτουν ένα απόκοσμο σκηνικό που δεν αφορά κάποιο μακρινό μέρος που ‘’σημαδεύτηκε’’ από τον πόλεμο, αλλά βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα από τη Λάρισα.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι τοπικοί φορείς, όπως ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σωτήριου Άγγελος Τζιαμαλής είναι συγκλονιστικά, καθώς από τις 90 οικογένειες που ζούσαν στο χωριό, μόνο οι 10 επέστρεψαν και ζουν στα σπίτια τους -και αυτοί όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, επειδή «….απλά δεν έχουν άλλη επιλογή…».

Η δε πλειονότητα των οικογενειών νοίκιασε κατοικίες σε διπλανά χωριά, Βόλο, Λάρισα ή συγκατοικούν με συγγενικά τους πρόσωπα.

Περαιτέρω, ένα σημαντικό ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι στο Σωτήριο, που ως γνωστόν οι περισσότεροι εξ αυτών είναι αγρότες, έχει να κάνει με το γεγονός ότι 23.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης παραμένουν κάτω από το νερό και αποτελούν τμήμα της «νέας Κάρλας» που δημιουργήθηκε μετά τον Σεπτέμβριο, με συνέπεια να μην υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα καλλιέργειας.

Advertisement

Η  Κυβέρνηση, ωστόσο, από τις 14 Σεπτεμβρίου 2023 δήλωνε πως στο «τέλος Νοεμβρίου δεν θα υπάρχει άστεγος στην Θεσσαλία», χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για το πως θα επιτευχθεί αυτό, ειδικά για περιοχές όπως το Σωτήριο, ενώ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης δήλωνε σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Νίκαια του δ. Κιλελέρ ότι «έχει εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Δεδομένου ότι στο Σωτήριο το πρόβλημα της αστεγίας, της αδυναμίας καλλιέργειας των αγρών που βρίσκονται κάτω από το νερό, της απώλειας κάθε εισοδήματος που απειλεί την ίδια την επιβίωση των κατοίκων και τις οικογένειές τους που αυτή τη στιγμή στηρίζονται από συγγενείς ή ομάδες αλληλεγγύης, βρίσκεται ακόμη ‘’μπροστά’’ μας.

Ρωτώ δημόσια την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς της ποιο είναι το συγκεκριμένο σχέδιό τους για το Σωτήριο Λάρισας -ένα χωριό που ολοσχερώς καταστράφηκε από τις πλημμύρες; Θα προτείνουν επανεγκατάσταση του χωριού; Πώς θα στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειες που απώλεσαν τα πάντα, στερούνται κάθε εισοδήματος και στηρίζονται μόνο από εθελοντές και συγγενείς τους;  Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν το θέμα των εδαφών, των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και πώς απαντούν στην αγωνία των αγροτών που έμειναν πλέον χωρίς απασχόληση; Η κυβέρνηση οφείλει να μιλήσει, δυνατά και καθαρά…» 

Advertisement