ΓΝΩΜΕΣ
Ευριβιάδης Ελευθεριάδης: “Η 3η του Σεπτέμβρη, τα διαρκή της μηνύματα και η Αυτοδιοίκηση.”
Γράφει ο Ευριβιάδης Ελευθεριάδης, Γραμματέας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ά Θεσσαλονίκης
Είναι αλήθεια ότι η σημερινή επέτειος γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ, μας δημιουργεί διαρκώς συναισθήματα αναμνήσεων και να αναπολούμε τις εποχές της δικής μας πολιτικής παντοδυναμίας. Η μέρα συνήθως συνδυάζεται με έξυπνες ατάκες στα social media, με μικρής αισθητικής memes, και με μνησίκακα σχόλια κυρίως των δεξιών μας φίλων.
Πέρα όμως από την επετειακή λογική της ημέρας, έχει σημασία να αναρωτηθούμε αν η 3η του Σεπτέμβρη θα μπορούσε να αποτελέσει μία αφορμή για την αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών. Φέτος, περισσότερο από ποτέ στα τελευταία χρόνια, το ΠΑΣΟΚ ένιωσε ότι μπορεί να αποκαταστήσει την πολιτική «αδικία» που υπήρξε στην εκλογική καταγραφή των κομμάτων, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η άνοδος των ποσοστών, και κυρίως η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε συνθήκες και ελπίδες πολιτικής επιστροφής και κανονικότητας, στις προ- ΔΝΤ εποχές.
Ωστόσο αυτές οι πολιτικές επιστροφές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επειδή είμαστε απλά ΠΑΣΟΚ. Ούτε η διαρκής αναφορά του παρελθόντος, ούτε οι έξυπνες ατάκες, ούτε η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να φέρουν από μόνα τους την πολιτική επιστροφή.
Φέτος, μετά από 2 εκλογικές αναμετρήσεις, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έδειξε ότι παραμένει ζωντανό, και κυρίως ότι έχει το στελεχιακό δυναμικό να ανταπεξέλθει σε μία πολιτική αντιπαράθεση σε κορυφαίο επίπεδο. Η Κοινοβουλευτική μας ομάδα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα υπόλοιπα κόμματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να στήσουμε το επόμενο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Το Αυτοδιοικητικό. Έναν προνομιακό χώρο για το ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο διαθέτει πληθώρα στελεχών που έχουν γνώση διοίκησης και διαχείρισης, αλλά και το χώρο που οι ίδιες μεταρρυθμίσεις έχουν τη σφραγίδα του Κινήματος μας.
Σε αυτό το χώρο, φοβάμαι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Σίγουρα ένας λόγος ήταν οι Βουλευτικές εκλογές. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η διαρκώς αυξανόμενη αντίληψη περί αποκομματικοποίησης των θεσμών.
Ωστόσο βασικός πυλώνας των δημοκρατικών θεσμών αποτελούν τα κόμματα. Δεν μπορούμε να ενοχοποιούμε τα κόμματα για όλες τις στρεβλώσεις του πολιτικού μας συστήματος.
Προσωπικά πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και οφείλει να ενώσει τα αυτοδιοικητικά του στελέχη σε οριζόντιο επίπεδο. Ακόμη και σήμερα, όπου δεν υπήρξε η δυνατότητα ή η βούληση να δοθεί στήριξη σε υποψηφίους Δημάρχους, ή όπου υπάρχει πολυδιάσπαση υποψηφίων σε διαφορετικούς συνδυασμούς, πρέπει να γίνει προσπάθεια, στα ευρύτερα πολιτικά ζητήματα να υπάρχει κοινή στάση. Ζητήματα που άπτονται της κεντρικής πολιτικής σκηνής, των εκλογών της ΚΕΔΕ, της κριτικής απέναντι σε Κυβερνητικές επιλογές.
Με αυτόν τον τρόπο, προοπτικά μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενοποίησης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Έτσι χτίζουμε το δίκτυο της επόμενης μέρας, που θα είναι απαραίτητο για τις πολιτικές μάχες που θα έρθουν σε κεντρικό επίπεδο.