Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: Το ΠΑΣΟΚ παίζει τα “ρέστα του” στην Θεσσαλονίκη; 

Published

on

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος – Μια ανάλυση -Μια διαπίστωση – Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ευρωκάλπης.

Eίναι ίσως η πρώτη φορά από την μεταπολίτευση, που το ΠΑΣΟΚ κατεβάζει ευρωψηφοδέλτιο με το 25% των προσώπων να προέρχονται από την Α Θεσσαλονίκης. Αυτό δείχνει την επιθυμία του Προέδρου – και βουλευτή Α Θεσσαλονίκης – Νίκου Ανδρουλάκη, να ανεβάσει ραγδαία τα ποσοστά της πόλης, στοχεύοντας στην 2η θέση – από την οριακά 4η στις τελευταίες εθνικές εκλογές στην Α Θεσσαλονίκης. 

Φυσικά, ευθύνη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ μα και του Προέδρου του εκλογικού αγώνα στην Θεσσαλονίκη -Αυτόματα θεωρούνται υπεύθυνοι εκλογικού αγώνα οι Νομαρχιακές Επιτροπές της πόλης και δη οι Γραμματείς, στην Α Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, Πρόεδρος του εκλογικού αγώνα θεωρείται ο Γραμματέας Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης- είναι να κινητοποιήσουν την κοινωνία . Μάλλον όμως παρά την θέληση και την στόχευση, ίσως να γίνονται διεργασίες “άχρωμες” και να παρατηρείται “ανακύκλωση” προσώπων στις εκδηλώσεις, παρά την μαζικότητα. Οι “Θεσσαλονικείς” του Ευρωψηφοδελτίου είναι 9 στο σύνολο 42, από την μία, στόχο έχουν να “boostάρουν” τα ποσοστά της παράταξης στο 2ο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, μα αν το δει κανείς “αλλιώς”, “κόβουν” θέσεις από υποψηφίους που ίσως να είχαν μεγαλύτερη δυναμική ως μονάδες, σε άλλους νομούς.  

Από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές οι Θεσσαλονικείς είναι (με τυχαία σειρά): Στην Α Θεσσαλονίκης – Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Κώστας Χρυσόγονος, Μυρτώ Σαμαρά, Σάκης Αρναούτογλου, Στεφανία Τανιμανίδου, Θοδωρή Ζαγοράκη, Νίκος Ξυλούρης. Στην Β Θεσσαλονίκης – Χριστίνα Αλίρη, Κωνσταντίνα Αδάμου. ;Eνα πιθανώς “αδικ﨔 ποσοστο σε σχεση με τους αλλους νομους στο σύνολο της επικράτειας  με επιλογές -προτάσεις του Γραμματέα Ν.Ε Α Θεσσαλονίκης στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στην απόπειρα για ενδυνάμωση της Θεσσαλονίκης και αύξησης ποσοστών,  πρόσωπα που “λίγο-πολύ” είναι γνωστά στην πόλη και δίνουν την μάχη για την  στόχευση της 2ης θέσης. Μιας θέσης που μετά και την δημοσκόπηση-κόλαφο της Opinion Poll  φαίνεται να έχει χαθεί προ πολλού και μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να “χάνει” μονάδες αντί να κερδίζει.

Μπορεί ο τίτλος του κειμένου να φαίνεται “υπερβολικός” ωστόσο, το γεγονός είναι πως συνάμα με την πρωτοφανή εκπροσώπηση της πόλης της Θεσσαλονίκης στο Ευρωψηφοδέλτιο, δημιουργούνται υψηλές προσδοκίες, μάλιστα με εκλεγμένο βουλευτή της Α Θεσσαλονίκης τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, κάθε άλλο αποτέλεσμα πλην της ραγδαίας αύξησης ποσοστών στην πόλη και την κατάληψη της 2ης θέσης θα θεωρούνταν από πολλούς ως ένας “αυτονόητος στόχος”.  Κάθε άλλο παρά αυτονόητος δεν είναι αφού με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό του iefimerida , δείχνει το ΠΑΣΟΚ να ασθμαίνει στην 5η θέση, πίσω από Ελληνική Λύση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, με το κόμμα Νίκη να απέχει κάτι περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα. 

Επιγραμματικά τα αποτελέσματα της έρευνας της Opinion Poll για την Θεσσαλονίκη: 

Η εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι :
Ν.Δ 31.5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 13.9%, ΣΥΡΙΖΑ 13.5%, Κ.Κ.Ε 8.9%, ΠΑΣΟΚ 7.4%,
ΝΙΚΗ 6.1%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 4.9%, ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ 3.1%, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
2.8% , ΜΕΡΑ 25 2.1%, ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 1.8%, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 1.5%, ΑΛΛΟ 2.5%

Πέρα από τις υποψηφιότητες, υπάρχει πληθώρα δράσεων στην πόλη με “εξορμήσεις” και συζητήσεις στην κοινωνία, που παρά την “όρεξη” και την -για εσωτερική κατανάλωση -κινητοποίηση, δεν φέρνει την πολυπόθητη διάδραση με τους πολίτες, ούτε φαίνεται προς το παρόν, να ελκύει νέο κόσμο μεγαλώνοντας την βάση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Μια βάση που ενδεχομένως να “ξενερώνει” όταν βλέπει τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα να δίνουν το παρόν σε αίθουσες – καφέ και μοίρασμα φυλλαδίων. Αυτό  φαίνεται να αποτυπώνεται και στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll στην οποία το ΠΑΣΟΚ  μένει πολύ πίσω στην μάχη της 2ηςθέσης με τον αρχικό στόχο ωστόσο, να παραμένει: Ισχυρό διψήφιο ποσοστό και 2η ξεκάθαρη θέση στις Ευρωεκλογές θα σημάνει την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Μητσοτάκη  – έτσι είχε πει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσφατα σε δημόσια δήλωσή του ενώ αρκετοί μιλούν για την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να είναι 2ο κόμμα ειδάλλως οι εξελίξεις μάλλον θα είναι δυσάρεστες. Και όταν λέω δυσάρεστες, προφανώς εύχομαι να μην είναι, για το καλό της παράταξης και για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί. Από την άλλη, Πρόεδρος -Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης και ο επικεφαλής του εκλογικού αγώνα για την συγκεκριμένη περιφέρεια, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την τυχόν εκλογική αποτυχία. Από την άλλη, φυσικά σε ενδεχόμενο επίτευξης του στόχου, θα πιστωθούν όλη την στρατηγική των προσώπων και της ανθρωπογεωμορφίας του Ευρωψηφοδελτίου. Αυτονόητο και αυτό.

Advertisement

Οψόμεθα.