Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Έβρος: Το χρονικό της υπόθεσης “ανοιχτά σύνορα” απο την Τουρκία-

Published

on

Για το “Τhe Socialist” γράφει ο δημοσιογράφος, Γιώργος Χονδρόπουλος

Το χρονικό της υπόθεσης ξεκίνησε στις 10:30 όταν στο τελωνείο των Καστανέων από την τουρκική πλευρά αφίχθησαν περίπου 800 πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή σφραγίσματος εισόδου και εξόδου από τον τελώνη της γείτονά χώρας.

Μισή ώρα αργότερα, η ελληνική πλευρά εντόπισε το πλήθος των προσφύγων – μεταναστών που φέρεται να έρχονται από το Ιντλίμπ με αποτέλεσμα να σφραγίζουν και τα ελληνικά σύνορα. Στις 15:00 περίπουσημειώθηκε η πρώτη απόπειρα από τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν ακόμη και τώρα στην ουδέτερη, γκρίζα, ζώνη όπως την ονομάζουν, να περάσουν στην ελληνική πλευρά, αλλά με εντολή της κυβέρνησης τα σύνορα θα παραμείνουν σφραγισμένα για όσο χρειαστεί, μέχρι να λυθεί δηλαδή το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο. Μια δεύτερη απόπειρα σημειώθηκε στις 20:40. Και στις δύο απόπειρες οι πρόσφυγες δέχθηκαν επίθεση με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης με αποτέλεσμα να επιστρέψουν και πάλι στην ουδέτερη ζώνη.
Για την επιχείρηση αυτή κινητοποιήθηκε στρατός και αστυνομία από όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις βάρδιες να αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όλες οι άδειες ανακλήθηκαν. Πέρα τούτου από το σημείο πέρασαν τουλάχιστον 3 οχήματα τύπου στάγερ τα οποία μετέφεραν αγκαθωτό συρματόπλεγμα προς αποφυγή νέου περιστατικού. Τα πράγματα δυσκόλεψαν σημαντικά για τους πρόσφυγες όταν στις 20:30 περίπου λόγω βροχής, η φωτιές που είχαν ανάψει λόγω κρύου έσβησαν από ξαφνική έντονη νεροποντή. Ίσως για αυτό το λόγο προκλήθηκε και το δεύτερο επεισόδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο της ουδέτερης ζώνης έχει τοποθετηθεί ένα λεωφορείο για να τους στεγάσει από τα καιρικά φαινόμενα. Η ορατότητα από την ελληνική πλευρά προς την γκρίζα ζώνη είναι μηδενική και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν, πλην στρατού και αστυνομίας.
Σε κυβερνητικό επίπεδοοι δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη από την Βύσσα του βόρειου Έβρου και του πρωθυπουργού στο τουίτερ ταυτίζονταν: «Καμία παράνομη είσοδος στην χώρα δεν θα γίνει ανεκτή». Έξω από το τελωνείο των Καστανέων βρέθηκε πλήθος δημοσιογραφικών συνεργείων από την Ελλάδα αλλά και χώρες όπως την Ρωσία και την Βουλγαρία με τους τελευταίους να σημειώνουν πως ο ομόλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μποϊκο Μπορίσοφ έχει κινητοποιήσει 1.000 στρατιώτες για να διασφαλίσει την ακεραιότητα των συνόρων της χώρας του.

Σχόλιο του Αρχισυντάκτη Άγγελου Γαβρή:

Να υπενθυμίσουμε εδώ, πως η Τουρκία αμέσως μετά την απώλεια σημαντικού μέρους στρατιωτών στο Ιντλίμπ απο δυνάμεις του Άσαντ που υποστηρίζονται απο την Ρωσία, προσπάθησε να εκμαιεύσει την υποστήριξη τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ε.Ε.

Η Ελλάδα άσκησε ΒΕΤΟ στην ανακοίνωση υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία-μια κίνηση για εσωτερική κατανάλωση περισσότερο- και η Ε.Ε ανταποκρίθηκε στο “νεύμα” του Ερντογάν βγάζοντας σχετική ανακοίνωση επίσης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η μεταφορά των μεταναστών στα σύνορα του Έβρου απο την Τουρκία γίνεται με βαν και λεωφορεία, “διευκολύνοντας” κατ’αυτόν τον τρόπο την μεγάλη συγκέντρωση τους στα σύνορα με την Ελλάδα.

Άρα μιλάμε για “Εργαλειοποίηση” του μεταναστευτικού απο την Τουρκία. Μένει να δούμε τις αντιδράσεις τόσο της Ε.Ε όσο του ΝΑΤΟ και της χώρας μας σε μια υπόθεση που είναι το λιγότερο, περίπλοκη.