Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά από Γεράνεια όρη: Τρία χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι, φαίνεται πως δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας”

Published

on

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην εκδήλωση του Δικτύου «Πράσινος Κόσμος» και της περιφερειακής παράταξης «Πράσινη Πελοπόννησος» στο Κέντρο  Ελληνισμού  Ιδρύματος  Δαμιανού στον Σχίνο Κορινθίας, για το περιβάλλον και τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τα Γεράνεια Όρη 

 

Συναντιόμαστε σήμερα στον Σχίνο Κορινθίας, σε μια περιοχή με ισχυρό συμβολισμό, σε μια βεβαρημένη περιβαλλοντικά και οικολογικά περίοδο για τον Τόπο . Τον περασμένο Μάιο, 2 μήνες μόλις πριν, εδώ, στην απείρου φυσικού κάλλους οροσειρά των Γερανείων, σε περιοχή που προστατεύεται και έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Natura, έγινε μια καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε 52.000 στρέμματα δασικής έκτασης και συνολικά 71.000 στρέμματα γης

Λόγω της έκτασής της, έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη πυρκαγιά της τελευταίας 10ετίας. Τα νούμερα είναι θλιβερά: συνολικά, την περίοδο 2000-2021 έλαβαν χώρα στην Ελλάδα 980 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, που έκαψαν περισσότερα από 500 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης η καθεμιά.

Είμαστε εδώ με τους Οικολόγους Πράσινους, στην πρώτη από τις πολλές, ελπίζουμε, κοινές δράσεις για το περιβάλλον. Για να σηματοδοτήσουμε την θέλησή μας ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα «Γεράνεια», ώστε να βάλουμε στο πολιτικό λεξιλόγιό μας βροντερά τη λέξη πρόληψη. Ώστε να μιλήσουμε για αντιπυρικές ζώνες, για χρηματοδότηση της ασφάλειας των δασών και της προστασίας τους, ώστε να γίνει το «ποτέ ξανά» προοπτική για την χώρα.

Τρία χρόνια μετά την βιβλική καταστροφή στο Μάτι και την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, φαίνεται πως δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας: στην οροσειρά των 1000 περίπου ειδών φυτών και των δεκάδων ειδών ζώων δεν υπήρχε καμία μέριμνα για αντιπυρικές ζώνες, δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ καμία ελεγχόμενη καύση επικίνδυνων σημείων τον χειμώνα, δεν είχαν ληφθεί μέτρα για τη διαχείριση των δασών, ούτε φυσικά είχε υπάρξει κάποιο σχέδιο συνολικού σχεδιασμού.

Η μόνη «λύση» που παρουσιάζεται από Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ήταν και είναι αποκλειστικά αυτή της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Advertisement

Της δράσης εκ των υστέρων.

Όσο , όμως, «τρέχουμε» πίσω από τις εξελίξεις και τις καταστροφές, χωρίς πρόληψη, χωρίς προγραμματισμό, το περιβάλλον θα πληγώνεται ανεπανόρθωτα, περιουσίες θα χάνονται, κοινωνικές δομές θα καταστρέφονται και πολλές φορές θα κινδυνεύουν ή θα χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Εμείς θεωρούμε πολύτιμη την αξία της οικολογικής προστασίας, την διασφάλιση των περιβαλλοντικής ισορροπίας, την βιώσιμη συνύπαρξη των οικοσυστημάτων με τους κατοίκους της περιοχής και θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός πως, 2 μήνες μετά την καταστροφή, δεν έχει γίνει καμία κίνηση ανακούφισης, ούτε για το περιβάλλον, ούτε για τους κατοίκους, ούτε για τις υποδομές.

Να θυμηθούμε τα μέτρα, έκτακτα μέτρα, που προανήγγειλε τότε η κυβέρνηση:

Μίλησε για καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων, ύψους 600 ευρώ, καθώς και για την αντικατάσταση οικοσκευής, ύψους έως 6.000 ευρώ.

Δεν έχει δοθεί ακόμη ούτε ένα ευρώ, 

Ακόμη η κυβέρνηση, τότε, εξήγγειλε:

Advertisement

• επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων,

• αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,

• αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων,

• απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ,

• ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ρύθμιση και καμία νομοθετική πρωτοβουλία.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν την απόλυτη απουσία σχεδιασμού αλλά και διάθεσης να «γυρίσει , έστω, σελίδα» ο τόπος την «επόμενη μέρα»: Δεν υπήρξε καμία διάθεση αυτοκριτικής για τον τρόπο που χειρίστηκε το Αρμόδιο Υπουργείο την εξάπλωση της πυρκαγιάς, αλλά και δεν έγινε καμία περαιτέρω συζήτηση για τη διάβρωση που θα έρθει αναπόφευκτα τον επόμενο χειμώνα, τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν σήμερα κιόλας, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα.

Advertisement

Η πολιτεία οφείλει να διαθέσει γρήγορα χρηματοδότηση και να κινητοποιηθεί ώστε να ανατεθούν αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις.

Αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να δράσει, δυστυχώς θα γίνουμε μάρτυρες νέων καταστροφών.

Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε την αδυναμία διαχείρισης του «πριν» αλλά και του «μετά». Είμαστε εδώ για να γίνουμε η φωνή των ανθρώπων του Σχίνου και όλων των πληγέντων. Είμαστε εδώ για να πούμε πως νοιαζόμαστε και πως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει εφιαλτική και η επόμενη μέρα.

Είμαστε εδώ, μαζί με τους Οικολόγους Πράσινους, για να σας ακούσουμε και για να ακουστείτε.

Για να παρέμβουμε κοινοβουλευτικά αλλά και θεσμικά για όλα τα παραπάνω. Για να αναλάβουμε δράση.

Για να υπάρξει επόμενη μέρα για τα Γεράνεια. Και για να έχουμε επιστρέψει στο Περιβάλλον ένα μερίδιο ευθύνης, από αυτό που μας αναλογεί. Για να αναστρέψουμε το κακό και να προχωρήσουμε μπροστά.

Με σχέδιο.

Advertisement

Και όραμα για το Περιβάλλον και την Προστασία του.