Φ.Γεννηματά: “Μόνο με το ΠΑΣΟΚ οι Έλληνες έζησαν ευημερία και ένιωσαν εθνικά υπερήφανοι!”

Στην ομιλία της, στη Βουλή των Ελλήνων, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, επιτέθηκε σε όλα τα “μέτωπα” τα οποία έχουν ανοίξει όλο αυτό το διάστημα…

πηγη: EUROKINISI

 • Γεννηματά: Ανίκανη η κυβέρνηση να στηρίξει το ΕΣΥ

Στάθηκε αδύναμη η κυβέρνηση να στηρίξει εργαζόμενους, επιχειρήσεις, να πάρει αποτελεσματικά μέτρα ώστε να κρατήσει ζωντανή την οικονομία και όρθια την κοινωνία, είπε η Φώφη Γεννηματά στην αρχή της ομιλίας της.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διολισθαίνει στον αυταρχισμό κι ότι από τα ΜΜΕ θέλει να ακούγεται μόνο η δική της φωνή.

 • Το άνοιγμα των περιοχών προϋποθέτει αξιόπιστο μητρώο κρουσμάτων 

 • Πρέπει να ξέρουμε ποιοι θα κάνουν τον εμβολιασμό και να γνωρίζουμε ξεκάθαρα τη σειρά προτεραιότητας

 • Καμπάνια για εμβολισμό χωρίς τις λογικές της “λίστας Πέτσα”

 • Τα θύματα του υγειονομικού προσωπικού να αντιμετωπιστούν όπως εκείνοι που έχουν εργατικό ατύχημα

 • “Αποτύχατε στις Βρυξέλλες κ. Μητσοτάκη”

  Η απροθυμία της Ευρώπης θα αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την Τουρκία είπε η Φώφη Γεννηματά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική στο θέμα της Τουρκίας
  Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ωραιοποιήσει τα αποτελέσματα της Συνόδου, συμπλήρωσε
 • Εικονική πραγματικότητα ο προϋπολογισμός

  Εκτός τόπου και χρόνου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό η κα Γεννηματά τονίζοντας οτι κανείς δεν πιστεύει πως θα υπάρχει ανάπτυξη το 2021.
  “Κανείς δεν πιστεύει ότι θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Ποιοι θα πληρώσουν; Επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι; Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι με 534 ευρώ; Αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν πήραν αποζημιώσεις;” τόνισε.
 • Καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα για να εφαρμοστεί το δόγμα “μισός μισθός, μισή δουλειά”

 • Εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κανένα έσοδο

 • Διαφωνούμε με το σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης

  Η κυβέρνηση δεν έθεσε καν το σχέδιο σε διάλογο είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε πως “δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον του τόπου”.
  “Κινείται στο δρόμο της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, επιμένει στην αντίληψη που θέλει τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους και αρνείται τις δημόσιες επενδύσεις” συμπλήρωσε.
  “Ο μόνος δρόμος είναι να δώσουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία, με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές” υπογράμμισε η κα Γεννηματά.
 • Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό

  Οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης στην οικονομία δείχνουν το πραγματικό της πρόσωπο, είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες.

Αναλυτικά:

Η πανδημία απειλεί την υγεία και την ζωή μας και τα προβλήματα επεκτείνονται στην οικονομία. Οι πολίτες βλέπουν την κυβέρνηση της ΝΔ να στέκεται αδύναμη και ανίκανη και για να καλύψει ευθύνες, λάθη και παραλείψεις διολισθαίνει στον αυταρχισμό και τον έλεγχο της επικοινωνίας και των ΜΜΕ. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ενόψει του εμβολίου «που θα τα λύσει όλα» πάλι την «ανεμελιά» του, που την παραδέχθηκε.

Ένας «οδικός χάρτης» είναι τώρα αναγκαίος για τα επόμενα βήματα. Ο δικός μας «οδικός χάρτης» έχει τέσσερα ορόσημα: ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές, ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα, δομές αποκατάστασης και εμβολιασμό. Ειδικά για το τελευταίο, κρίσιμη είναι η επαρκής και έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων, η σωστή προετοιμασία, η διαφανής διαδικασία και τα κριτήρια προτεραιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού, όπως και μια καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού χωρίς λογικές νέας «λίστας Πέτσα».

Το ίδιο απαραίτητη είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό και μέσα, η μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και η έμπρακτη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς των υγειονομικών με την ένταξή τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και τη χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων. Έχουμε επιπλέον χρέος οι υγειονομικοί που χάθηκαν πάνω στο καθήκον, έχοντας νοσήσει από τον ιό μέσα στα νοσοκομεία, να εξεταστεί η περίπτωσή τους ως «εργατικό ατύχημα», ώστε να δοθεί η σχετική σύνταξη στους οικείους τους. Το ίδιο και για όσους παρουσιάζουν επιπλοκές και μπορεί ν’ αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εργασία τους.

Ανησυχούμε για τις εξελίξεις και στα εθνικά θέματα. Διότι η υπόθεση των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα φιάσκο για την Ευρώπη και ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Η απροθυμία της Ευρώπης να λάβει τα αναγκαία μέτρα θα αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία. Ενώ η κυβέρνηση, αντί να ομολογήσει στον Ελληνικό λαό την αλήθεια, επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Η έλλειψη αποφασιστικότητας και η διαρκής υποχωρητικότητα μάς οδήγησαν εδώ. Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική. Και θα είναι αδιανόητο να συρθεί η χώρα μας σε ένα διάλογο με την Τουρκία που αφορά οτιδήποτε άλλο πέραν του καθορισμού της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Στην οικονομία, δύο θα έπρεπε να είναι οι κύριοι στόχοι: να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση, στηρίζοντας με σχέδιο εργαζόμενους και επιχειρήσεις, και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία.

Οι στόχοι αυτοί δεν προωθούνται με τον προϋπολογισμό και τις οικονομικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός είναι «εικονική πραγματικότητα». Υπηρετεί τη συντηρητική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και είναι κοινωνικά άδικος και στην ουσία αντιαναπτυξιακός.

Διαφωνούμε, επίσης, με το κυβερνητικό σχέδιο για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, διότι δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον του τόπου. Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, έχουμε ήδη παρουσιάσει το δικό μας σχέδιο, την εναλλακτική πρόταση για τη Νέα Αλλαγή. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης σε μεγάλο ποσοστό κατευθύνονται στο δικό μας σχέδιο σε παραγωγικές επενδύσεις και κίνητρα. Διότι πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι η μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία με παραγωγή στον τόπο μας και η έμφαση στις εξαγωγές.

Οι προτάσεις μας είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς και κατευθύνουν τους διαθέσιμους πόρους της χώρας σε 4 άξονες. Ο πρώτος είναι τα άμεσα μέτρα, όπως: αξιοποίηση μέρους του αποθέματος των 37 δις ευρώ, νέο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για το 2021, επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, αναστολή έως τον Μάιο των υποχρεώσεων και κούρεμα οφειλών κατά 30% για τους συνεπείς, 120 δόσεις, αναστολή της εφαρμογής του Πτωχευτικού Κώδικα και των πλειστηριασμών α’ κατοικίας. Επίσης, οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή να παίρνουν το 100% του μισθού τους με όριο τα 1000 ευρώ, να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ και να συμπεριληφθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι που επλήγησαν στα μέτρα στήριξης, λαμβάνοντας άμεσα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις.
Προτείνουμε, επίσης, παρεμβάσεις και μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με ελάφρυνση του φορολογικού βάρους και ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία, με έμφαση στην αναγέννηση του ΕΣΥ και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους.

Και τέλος, επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τεχνολογικά σύγχρονες και οικονομικά βιώσιμες, με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Χρειάζονται για όλα αυτά τρεις προϋποθέσεις: κατάργηση του στόχου των δυσβάσταχτων πλεονασμάτων, ομαλή διαχείριση του μεγάλου δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου και έλεγχος του Υπερταμείου από τη χώρα μας, ώστε να ενισχυθούν οι πόροι για το ασφαλιστικό, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Το Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, διότι, όπως ανέδειξε από πέρυσι που η κυβέρνηση τις μείωσε, σε αυτή την κρίσιμη για τα εθνικά θέματα περίοδο πρέπει να είναι αυξημένες.

Χρειάστηκαν μόλις λίγοι μήνες για να μετατραπεί ο κίβδηλος μεταρρυθμισμός της κυβέρνησης σε αλαζονεία, σε αναποτελεσματικότητα, σε διχαστικές πολιτικές. Με τον φετινό προϋπολογισμό κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος ελέω κορονοϊού, ενώ η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τη βολική αντιπολίτευση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να δημιουργήσει μια κοινωνία διαιρεμένη, αλλά η δική μας υπόσχεση είναι να είμαστε απέναντι σε ό,τι κρατά τη χώρα καθηλωμένη και ό,τι εμποδίζει την κοινωνία να ανασάνει. Η Νέα Αλλαγή, η προοδευτική διακυβέρνηση, η νέα σελίδα για την χώρα μας, δεν είναι ευχολόγιο, αλλά κοινωνικό αίτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ