Φώφη Γεννηματά: “Το Κίνημα Αλλαγής λέει ΝΑΙ στη φύλαξη, ΟΧΙ στην αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια”

Γράφει η Βίκυ Χαριτάκη για το “The Socialist”

Φώφη Γεννηματά: “Το Κίνημα Αλλαγής λέει ΝΑΙ στη φύλαξη, ΟΧΙ στην αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια”

Σε σημερινή συνέντευξη της σε τηλεοπτικό σταθμό, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έθιξε καίρια ζητήματα αύξουσας σημασίας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της φύλαξης των πανεπιστημίων από αστυνομικούς, κάτι το οποίο δεν είναι δική τους δουλειά, όπως είπε και η ίδια, ενώ υπογράμμισε ότι το εγχείρημα αυτό της κυβέρνησης δεν θα φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα καθώς εξακολουθούν στα υπόγεια των πανεπιστημίων να λαμβάνουν μέρος παράνομες δραστηριότητες. Από την άλλη, το Κίνημα Αλλαγής αντί να προτείνει αλυσιτελείς προτάσεις, όπως κάνει η ΝΔ, προτείνει την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων ώστε να εξυπηρετεί το μέλλον των φοιτητών στον εργασιακό χώρο αλλά και να αντιμετωπιστεί το θέμα της ασφάλειας. 

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε πως χρειάζεται απλούστατα να παρακολουθήσουμε τι συμβαίνει σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ενώ οι πανεπιστημιακές αρχές της χώρας μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη να περιφρουρήσουν των χώρο με ομάδες, την μορφή των οποίων θα αποφασίσουν οι υπεύθυνοι των πανεπιστημίων. Επιπλέον, κανείς δεν θα πρέπει να εισέρχεται στον πανεπιστημιακό χώρο χωρίς ειδική κάρτα/ πάσο. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ! Οι μέθοδοι της κυβέρνησης οδηγούν σε πόλωση, σύγκρουση και όχι σε εξεύρεση λύσης. Το ΚΙΝΑΛ λέει ΝΑΙ στην φύλαξη, ΟΧΙ στην αστυνομοκρατία των πανεπιστημίων!

Εν συνεχεία, η πρόεδρος έκανε λόγο για την σημαντική και ουσιώδη νίκη του Joe Biden, η οποία επισφραγίστηκε επίσημα εχθές και έφερε ξανά την αισιοδοξία και την ελπίδα όχι μόνο στους Αμερικανούς πολίτες αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι αυτή η νίκη θα φέρει μια νέα σελίδα στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πλαίσιο και με αφορμή την έναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα-Τουρκία, η ίδια σχολίασε πως η Ελληνική πλευρά οφείλει να έχει κόκκινες γραμμές και επικαιροποιημένη εθνική γραμμή και αυτό διότι η Τουρκία έχει αλλάξει στρατηγική δίνοντας τέλος στην ευρωπαϊκή της προοπτική και πλέον ακολουθεί μια στρατηγική Νεοθωμανική και αναθεωρητική  η οποία θέτει σε κίνδυνο όλη την ευρύτερη περιοχή μας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει μια συνεκτική πολιτική ούτε και ολοκληρωμένο σχέδιο να αντιμετωπίσει όλα αυτά. 

Το ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι η επανεκκίνηση των διερευνητικών είναι σε θετική κατεύθυνση , όμως δεν μπορούν να εξελίσσονται υπό το κλίμα πιέσεων και ασταμάτητων προκλήσεων. Επιπλέον, οφείλουμε να πιέσουμε την Τουρκία μέσω της πίεσης των εταίρων μας ώστε να αποδεχτεί το δίκαιο της θάλασσας και να επιτευχθεί μια λύση. Ακόμα, το βάρος πέφτει στην κυβέρνηση, η οποία δεν έχει ακόμα δώσει στους συμμάχους μας να κατανοήσουν τα δίκαια μας και το πως πραγματικά συμπεριφέρεται η Τουρκία. Η ελληνική υποχωρητικότητα δίνει χώρο στην Τουρκία να συνεχίζει να παραβιάζει το δίκαιο να αποτελεί απειλή για όλους. 

Η πρόεδρος σχολίασε και την αντιμετώπιση της πανδημίας λέγοντας πως η κυβέρνηση κάνει συνεχώς μπρος-πίσω διότι δεν έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο! Το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει προ πολλού την θέση του, σύμφωνα με την οποία χρειάζεται να ανοίξουν οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες πάντα όμως με ασφάλεια! Όσο αφορά τα σχολεία η πρόεδρος ανέφερε πως πρέπει να ανοίξουν όχι όμως όπως λειτουργούσαν μέχρι πρότινος.

Τέλος, η πρόεδρος αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποκαλύψεις σεξουαλικής παρενόχλησης που έγιναν από την Ολυμπιονίκη Μαρία Μπεκατώρου καθώς και από την κ. Δημαδάμα, λέγοντας πως και οι δύο έχουν την αμέριστη στήριξη της ενώ υπογράμμισε πως το πέπλο του φόβου και της σιωπής πρέπει επιτέλους να σπάσει. Αυτοί που πρέπει να φοβούνται είναι οι δράστες και όχι τα θύματα! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ