Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ.Γεννηματά σε εκδήλωση Νέας Γενιάς ΚΙΝΑΛ: “Ο πατριωτισμός δεν έχει σχέση με τον εθνικισμό, ούτε με την πατριδοκαπηλία”

Published

on

Εισαγωγική τοποθέτηση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην τηλεσυζήτηση της Νεολαίας «Τι σημαίνει Πατριωτισμός σήμερα»

Η Νεολαία του Κινήματος Αλλαγής είναι εδώ. 

 

Η Νεολαία που μπορεί να γίνει η αιχμή, η γροθιά του Κινήματος  απέναντι σε κάθε συστημική συντηρητική λογική.

Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ένα πραγματικό Κίνημα νέας Αλλαγής. Νέας πνοής. Νέων αμφισβητήσεων. Νέων συγκρούσεων. Νέων αιτημάτων. Ακόμη και νέας αισθητικής. Κίνημα  που θα αγκαλιάσει,  θα φέρει στην επιφάνεια και θα προωθήσει την ατζέντα του αύριο. 

Για την Ελλάδα και τους Έλληνες, τη νεολαία, την πατρίδα.

 

Advertisement

Την πατρίδα που απειλείται από την Τουρκία και που δεν εφησυχάζει όσο και αν η γειτονική χώρα αποκλιμακώνει προσωρινά τις προκλήσεις. 

 

Σταθερή θέση της χώρας μας παραμένει, ότι το μόνο αντικείμενο διαλόγου για τα εθνικά μας θέματα με την Τουρκία, είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα).

Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρά κρυφή ατζέντα, δεν επιτρέπεται μυστική διπλωματία.

 

Τα προβλήματα παραμένουν και απαιτούν επαγρύπνηση, ετοιμότητα, αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, ενότητα.

Η χώρα χρειάζεται Εθνική Γραμμή. Δεν έχουμε δώσει λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη να χειρίζεται τα εθνικά θέματα.

Advertisement

 

Υπό αυτές τις συνθήκες έχει μεγάλη σημασία που η πρώτη συζήτηση της νεολαίας αφορά στον πατριωτισμό. Έχει μεγάλη σημασία να δούμε τι σημαίνει πατριωτισμός σήμερα.  Ιδίως για τη νέα γένια της παράταξης μας,  μιας παράταξης βαθιά πατριωτικής που όσο θυμάμαι τον εαυτό μου με έκανε περήφανη

 

 • Με έκανε περήφανη στα 12 μου χρόνια με την αντίδραση του Ανδρέα Παπανδρέου, απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Με το
  «Βυθίσατε το Χόρα»

 • Έζησα στα 18 μου, την Εθνική συμφιλίωση με το ΠΑΣΟΚ.

 

 • Ένιωσα στα 20 μου, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών, την ισότητα όλων των πολιτών. 

 

 • Αργότερα την επίτευξη του μεγάλου στόχου της ΟΝΕ, την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και στον κόσμο. 

 

Όλα αυτά ήταν επιτεύγματα της παράταξης μας, που σφυρηλάτησαν στην συνείδηση της Ελληνικής Κοινωνίας τον γνήσια πατριωτικό χαρακτήρα της. 

 

Όλα αυτά έρχονται από το παρελθόν αλλά καθόρισαν και την συνέχειά μας, αυτή που και εσείς εν μέρη  ζήσατε. Δεν είναι όλα «μακρινά», για εσάς:

 

Advertisement
 • Γιατί ήσασταν στο Δημοτικό Σχολείο, όταν η δραχμή άλλαξε και καθιερώθηκε το ευρώ. Όταν καταφέραμε η Κύπρος, να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 • Γιατί ήσασταν στο Πανεπιστήμιο, όταν η παράταξη μας ανέλαβε μόνη αυτή το κόστος να κρατήσει την Ελλάδα όρθια, μέσα στην κρίση που δημιούργησε η πολιτική της δεξιάς. 
 • Γιατί και εσείς ζήσατε την μεγάλη σημασία που είχε η χορήγηση της ιθαγένειας το 2010 στα παιδιά των μεταναστών που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα. 

 

Παίρνουμε δυνάμεις από την διαχρονική προσφορά μας, για να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο και μέσα στις νέες συνθήκες. Σε μια εποχή που αλλάζει ραγδαία. 

 

Απέναντι στις νέες προκλήσεις, οφείλουμε να δώσουμε και τις δικές μας νέες απαντήσεις. 

Να περιγράψουμε τι είναι για μας ο πατριωτισμός, να δώσουμε το σημερινό περιεχόμενο του. 

Είναι ζητούμενο για κάθε ανήσυχο πνεύμα να ενσωματώνει το πνεύμα της εποχής στην πατριωτική του ταυτότητα. Να αισθάνεται δηλαδή περήφανος που είναι Έλληνας, αλλά με τη ματιά στο σήμερα και στο αύριο. Άρα το μεγάλο ερώτημα είναι: τι καθορίζει τον πατριωτισμό του σήμερα; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και πως ανοίγουν δρόμους για την πρόοδο, την εξέλιξη, την ειρήνη και την ευημερία το λαού μας;

 

 • Είναι  πατριωτισμός να δημιουργείς τις συνθήκες για να γυρίσουν στην πατρίδα τους οι νέοι άνθρωποι που ξενιτεύτηκαν μέσα στην κρίση με τον εκτροχιασμό της οικονομίας και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας  2004-2009. Να προσφέρεις δυνατότητα στην νέα γενιά, να ελπίζει, να κάνει όνειρα, να δημιουργεί, να εξελίσσεται, να αισθάνεται ότι παίρνει την κατάσταση στα χέρια της.

 

 • Είναι πατριωτισμός να παλεύεις για την Ενωμένη Ευρώπη που θα δίνει σύγχρονες και πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα των λαών της. 

 

 • Είναι πατριωτισμός να προωθείς μια Εθνική Γραμμή που ενώνει τους Έλληνες και προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

 

 • Είναι πατριωτισμός να αγωνίζεσαι για Ανάπτυξη και Δικαιοσύνη, με αξιοπρεπείς δουλειές για όλους και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών  σε ποιοτικά δημόσια αγαθά. Γιατί η κανονικότητα του κ. Μητσοτάκη είναι για λίγους

 

 • Είναι πατριωτισμός να  αντιστέκεσαι στην ξενοφοβία , να ενσωματώνεις τους μετανάστες στην Ελληνική κοινωνία και να μην επιτρέπεις να εμφανίζονται φαινόμενα ρατσισμού, όπως αυτά απέναντι στον Αντετοκούνμπο. 

 

Είναι ο πατριωτισμός της προόδου και της Αλλαγής. Που θέλει τον άνθρωπο πρωταγωνιστή και τον πολίτη διαμορφωτή της ιστορίας. 

Advertisement

Είναι ο πατριωτισμός της υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών, όπως της υγείας, της ασφάλειας, της παιδείας, του πολιτισμού, της ποιότητας ζωής με το κράτος ισχυρό σύμμαχο του πολίτη. 

Είναι ο πατριωτισμός της δημοκρατίας, “το βάθεμα” της Δημοκρατίας, όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου: να συμμετέχει η κοινωνία σε όλες τις αποφάσεις που την αφορούν, με αυξημένη λογοδοσία, έλεγχο, διαφάνεια, διαβούλευση, ποιότητα στη νομοθεσία και στους κανόνες, πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια πληροφορία, εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου από το Δημόσιο. Ιδιαίτερα τώρα που έρχονται στο φως οι αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ που δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο. Με το Παραδικαστικό κύκλωμα, με τα μαγαζιά και τα παραμάγαζα, με παρακρατικές και παράνομες πράξεις. Έναν θεσμικό εκτροχιασμό, μια θεσμική εκτροπή, για την οποία την πολιτική ευθύνη, έχει ο ίδιος ο κ.Τσίπρας.

 

Είναι ο πατριωτισμός της ευθύνης, ατομικής και συλλογικής, σαν αυτόν που επιδείξαμε όλοι οι Έλληνες στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αυτός ο πατριωτισμός είναι η μεγάλη μας πηγή αναγέννησης και ανασυγκρότησης των κοινωνικών και παραγωγικών μας δυνάμεων. 

Είναι ο πατριωτισμός των δικαιωμάτων του Συντάγματος, ο συνταγματικός πατριωτισμός. Που μέσα από αυτόν δημιουργούμε την ιδιότητα ενός πολίτη που κατανοεί και συνδιαμορφώνει θεσμούς, κανόνες, τη λειτουργία της Πολιτείας. Συμμετέχει, ενημερώνεται, αγωνιά, διεκδικεί, βοηθά, δημιουργεί και συνυπάρχει με το διαφορετικό. Αντιλαμβάνεται ότι η αξία μιας δημοκρατίας δεν είναι η επιβολή των θέλω της πλειοψηφίας, αλλά και η προστασία των θέλω της μειοψηφίας. Ότι το εθνικό συμφέρον πολλές φορές προκύπτει από προσπάθεια, διαπραγματεύσεις, διεκδικήσεις στα διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα. Ότι το ελπιδοφόρο μέλλον της Ελλάδας είναι συνυφασμένο με την συμφιλίωση, την ειρήνη και την ασφάλεια και όχι με την ένταση, τη διαμάχη, την αντιπαλότητα. 

 

Φίλες και Φίλοι, 

Advertisement

 

Ο πατριωτισμός δεν έχει σχέση με τον εθνικισμό, ούτε με την πατριδοκαπηλία. Ο εθνικισμός έχει ανοιχτά γραμμάτια με την ιστορία. Είναι επεκτατικός σε σύνορα και κατακτητικός σε ιδέες. Ο εθνικισμός θρέφεται από μύθους, αβάσιμες αφηγήσεις, “περασμένα μεγαλεία”, αναζητώντας τους ενόχους που δήθεν του τα στέρησαν. Ο εθνικισμός υψώνει τείχη.

 

Ο  πατριωτισμός που πρεσβεύουμε αναζητά ενεργούς πολίτες που διαβάζουν, μαθαίνουν, αμφισβητούν. Ο δικός μας πατριωτισμός πιστεύει στη Δημοκρατία, πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενημερωμένη κοινή γνώμη. Πιστεύει στην αλήθεια και την ευθύνη. Ενώνει και δεν διχάζει τους Έλληνες.

 

Σε αυτόν τον σύγχρονο πατριωτικό δρόμο, ο πρώτος λόγος ανήκει σε εσάς στην Νέα Γενιά της πατρίδας και της παράταξης.

 

Advertisement

Είσαστε μια νέα γένια ταλαιπωρημένη μέσα στην κρίση , με πολύ περισσότερα προσόντα όμως από κάθε άλλη γενιά και γι’ αυτό θα γίνετε η γενιά της νέας Αλλαγής.

 

Πιστέψτε ότι μπορείτε με βάση τις αρχές και τις αξίες μας, να εφαρμόσετε τολμηρές πολιτικές, να αλλάξετε τη χώρα, την οικονομία, να δημιουργήσετε μια νέα κοινωνία. Σήμερα, τώρα, που δημιουργείται μία μεγάλη ευκαιρία για μας, καθώς η σοσιαλδημοκρατία και οι ιδέες μας επιστρέφουν ισχυρές σε όλο τον κόσμο. 

Πιστέψτε -Τολμήστε -Προχωρήστε.