Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά στην ΕΡΤ:” Η Κυβέρνηση φοβάται και κρύβεται πίσω απο τον εκλογικό νόμο που ψήφισε”

Published

on

Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μίλησε στην ΕΡΤ και την δημοσιογράφο Κα Πετούρη.

 

Ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε τη συναίνεση για τον εκλογικό νόμο

Ο Πρωθυπουργός δεν προσπάθησε καν να βρει μία κοινή συνισταμένη με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι 200 ψήφοι για να αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος.  Έφεραν ένα νόμο που απαντά περισσότερο στους δικούς τους φόβους και τις αγωνίες τους για το μέλλον του κόμματός τους και λιγότερο στις ανάγκες της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις την απάντηση δίνει  ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του.   Ο κ. Μητσοτάκης κατέβασε τον πήχη της αυτοδυναμίας στο μέγιστο  που πιστεύει ότι μπορεί να συσπειρώσει στις επόμενες εκλογές. Κατανοεί ότι η φθορά δεν θα αργήσει να έρθει. Προσπαθεί να κόψει και να ράψει τους θεσμούς στα δικά του μέτρα.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι ρυθμιστής . Επόμενος στόχος είναι να ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές.

Το Κίνημα Αλλαγής  γίνεται κάθε μέρα και πιο ελκυστικό στον ελληνικό λαό.

Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει, αυτός είναι ο δικός μας στόχος. Είμαστε ρυθμιστές. Κάποιοι πίστευαν ότι είμαστε λίγο πριν από την διάλυση.  Ο επόμενος στόχος είναι να ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές.

Advertisement

Το Κίνημα Αλλαγής και η παράταξή μας δεν είναι παράταξη  διαμαρτυρίας. Είναι παράταξη εξουσίας με βαθιά παράδοση. Ο δικός μας στόχος να δώσουμε στον  ελληνικό λαό τις προοδευτικές λύσεις που  έχει ανάγκη ο τόπος.

  Η στάση του κ. Μητσοτάκη στο θέμα των διπλών εκλογών είναι αλαζονική

Θεωρώ πολύ αλαζονική τη στάση του κ. Μητσοτάκη και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία,  για τα εθνικά θέματα και για την οικονομία, να δηλώνει εκ των προτέρων ότι πηγαίνει σε διπλές εκλογές, αγνοώντας προκαταβολικά την ψήφο του ελληνικού λαού. Δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα και οι δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας είναι  σημαντικές. Θεωρώ πρόκληση να μιλά για διπλές εκλογές. Είναι τυχοδιωκτισμός και δεν ταιριάζει στο προφίλ που μέχρι σήμερα ήθελε να παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης και για τον εαυτό του και για το κόμμα του. Δεύτερον δεν γνωρίζουμε αν θα προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Εμείς  είμαστε πάντα  εδώ με τις προτάσεις μας για προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Τρίτον, το έχουμε πει ξεκάθαρα, δεν υπάρχουν εκλογές που δεν έχουν αποτελέσματα πολιτικά. Εξάγονται συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα. Η επόμενη εκλογική διαδικασία θα είναι απαλλαγμένη από το μπόνους των 50 εδρών και οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν τελείως απελευθερωμένοι από αυτό το άγχος. Έχει, λοιπόν, μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών.

Η συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές έχει ανοίξει από το Μαξίμου

Η συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές έχει ανοίξει από την  Κυβέρνηση, μέσα από το Μαξίμου διακινούνται αυτά τα σενάρια. Είναι ένδειξη αδυναμίας. Ξέρουν ότι αργά η γρήγορα θα γίνει κατανοητό από τον ελληνικό λαό ότι ναι μεν γλίτωσε από την χειρότερη Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, που ήταν η Κυβέρνηση Σύριζα, αλλά στην Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας δεν βρήκε αυτό που αναζητούσε. Και όταν οι Έλληνες πολίτες το αντιληφθούν θα τους περιμένουν με την ψήφο τους. Σκέφτονται τις πρόωρες εκλογές και ετοιμάζονται  για τις δύσκολες ημέρες. Ο ελληνικός λαός μόλις έδωσε την απάντησή του, θέλει σταθερότητα. Δεν αποζητά αυτή τη στιγμή πρόωρες εκλογές.

Αν μία Κυβέρνηση δεν έχει ισχυρή λαϊκή στήριξη, τότε είναι μία αδύναμη Κυβέρνηση

Γιατί, διαφωνούμε τόσο πολύ με αυτό το νόμο που ψηφίστηκε; Διότι δεν είναι ισχυρή μία Κυβέρνηση, η οποία είναι μειοψηφία στον ελληνικό λαό και μετατρέπεται ,τεχνικά σε πλειοψηφία μέσα από το μπόνους. Αν μία Κυβέρνηση δεν έχει ισχυρή λαϊκή στήριξη, τότε είναι μία αδύναμη Κυβέρνηση. Και η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Χρειάζεται ισχυρές, σταθερές κυβερνήσεις που να έχουν και λαϊκή στήριξη και ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το θέμα του μπόνους και του συνασπισμού αφορά το νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση και ήταν επιλογή της. Θυμίζω ότι είναι η τρίτη φορά που κάνουν αυτά τα τερτίπια. Το έκαναν το 2008 και το 1990. Και τις δύο προηγούμενες φορές που έκαναν παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο, η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές που ακολούθησαν. Θα πρέπει, λοιπόν, να είναι πολύ προσεκτικοί.

Advertisement

Δεν μπορώ να μπω σε σενάρια συμμαχιών

Δεν μπορώ να μπω σε σενάρια για τα οποία είμαστε πολύ μακριά. Μιλάω πάντα για τις αρχές με τις οποίες πολιτευόμαστε. Οι αρχές με τις οποίες πολιτευόμαστε είναι ξεκάθαρες. Έχουμε απόφαση του συνεδρίου μας και μάλιστα ομόφωνη για αυτοδύναμη πορεία και προγραμματικές συγκλίσεις για να είμαστε μέρος της λύσης. Προγραμματικές συγκλίσεις ώστε να επιτυγχάνεται προοδευτική διακυβέρνηση. Όλα τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε όταν γίνουν οι εκλογές και πολύ περισσότερο όταν θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα των εκλογών.

Οι πρώτες δηλώσεις της κας Σακελλαροπούλου ήταν αντιπροσωπευτικές της προσωπικότητάς της και της διαδρομής της.

Γι’ αυτό ακριβώς χαρήκαμε και δώσαμε και τη θετική μας ψήφο. Γιατί είναι μία γυναίκα και δεν μπορώ να μην σταθώ και σε αυτό. Εμείς οι γυναίκες όταν κρίνουμε άλλες γυναίκες είμαστε πολύ αυστηρές και ανεβάζουμε ψηλά τον πήχη και θέλουμε να μας εκπροσωπούν οι καλύτερες. Χαίρομαι, λοιπόν, ιδιαίτερα γιατί είναι μία προοδευτική γυναίκα που έχει υπερασπιστεί τις αντιλήψεις της με πάθος, με  δημοκρατικό ήθος και παράδοση. Το έχει αποδείξει αυτό σε όλη της την δικαστική διαδρομή και μάλιστα το έχει αποδείξει στα πολύ δύσκολα χρόνια της κρίσης με τις θέσεις που πήρε σε σημαντικά ζητήματα. Κάθε φορά που κρίνονταν σημαντικά ζητήματα είχε τη δική της άποψη ανεξάρτητα από τις πιέσεις, το κλίμα και το περιβάλλον. Υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, θέματα που αφορούν την καρδιά της δική μας πολιτικής. Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά της.

Δημιουργική περίοδος για το Κίνημα Αλλαγής

Περάσαμε μέσα από μυλόπετρες και είμαστε συμπαγείς, ενωμένοι, δυνατοί και θα έλεγα πιο δημιουργικοί από κάθε άλλη φορά. Το Κίνημα Αλλαγής από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα δουλεύει πυρετωδώς, σκληρά. Είμαστε εμείς που στην πραγματικότητα κάνουμε αντιπολίτευση στη Βουλή. Προγραμματική, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Κάνουμε αντιπολίτευση τεκμηριωμένα και μάλιστα τις περισσότερες φορές με προτάσεις νόμου που καταθέτουμε, όπως τελευταία κάναμε με τη 13η σύνταξη, κανονική 13η σύνταξη, πραγματική για όλους τους συνταξιούχους, όχι επιδόματα περιστασιακά.

Με τον Τουρκικό λαό δεν μας χωρίζει τίποτα.

Advertisement

Θα ήθελα να εκφράσω την συμπαράστασή μας στον Τουρκικό λαό που δοκιμάζεται για άλλη μία φορά από τον Εγκέλαδο και τη θλίψη μας για το χαμό τόσων ανθρώπων.  Ο ελληνικός λαός είναι πάντα δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη. Είναι αυτονόητη η αλληλεγγύη μας και η δυνατότητα να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο ως χώρα αν αυτό χρειαστεί.

 Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να χαράξουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα

Επέμενα ότι έπρεπε να είχε γίνει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έτσι ώστε να χαράξουμε μία εθνική γραμμή. Να στείλουμε στον ελληνικό λαό ένα μήνυμα ενότητας και ασφάλειας και προς σε όλο τον κόσμο, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και πυγμής. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι δικές μας κόκκινες γραμμές, γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο αν δεν συζητηθεί. Προκάλεσα στη Βουλή τον κ. Μητσοτάκη, να μας πει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησής του και απέφυγε να απαντήσει. Έφυγε από την αίθουσα. Ψυχραιμία λέει η Κυβέρνηση και κανείς δεν διαφωνεί, αλλά ψυχραιμία δεν σημαίνει εφησυχασμός και πολύ περισσότερο να τρέχεις πίσω από τα γεγονότα, . Εγώ λέω ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να απαντήσουμε με όποιο τρόπο απειληθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και θα πρέπει αυτό να είναι σαφές και ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση και η Τουρκία να κατανοήσει ότι αν απλώσει το δάχτυλο στα δικά μας δικαιώματα, θα χάσει το χέρι. Είναι καταστροφικό να μας θεωρούν σύμμαχοι και εταίροι προβλέψιμα δεδομένους.

Απουσιάζαμε από το Βερολίνο και είναι μεγάλη ευθύνη της Κυβέρνησης

Ήταν αδιανόητο. Δεν μπορεί να παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο, να υπάρχει μία παράνομη συμφωνία στο τραπέζι και εμείς που είμαστε αυτοί που πλήττονται να αποκλειόμαστε από αυτή τη συνάντηση. Ήμασταν απόντες. Όλα τα υπόλοιπα ήταν για να εξισορροπηθούν οι εντυπώσεις από την απουσία μας από το Βερολίνο.

Τα ελληνικά νησιά μετατράπηκαν σε αποθήκες ψυχών και τώρα κινδυνεύουν να γίνουν φυλακές.

Είναι περισσότεροι από 42.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι  στα νησιά και πάνω από 100.000 σε όλη την Ελλάδα. Θα έπρεπε να έχουμε 15.000, αυτός είναι ο αριθμός που αναλογεί στη χώρα μας σε σχέση με όλη την Ευρώπη.

Advertisement

Στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Ετοιμάζονται να αυξήσουν το αριθμό των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά με κλειστές και ανοιχτές δομές.Ομολόγησαν την αποτυχία τους και τρέχουν τώρα να επανασυστήσουν το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Από τον Ιούλιο η Ελλάδα δεν έχει πάρει καμία οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ρωτάμε που θα βρεθούν τα χρήματα για να υλοποιηθεί όλο αυτό το φαραωνικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει κλειστές δομές με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα είναι η φύλαξη των συνόρων και δεν μιλώ για τα θαλάσσια σύνορα όπου υπάρχουν οι γνωστές δυσκολίες. Μιλάω και για την ξηρά. Θα μπορούσε η Frontex να επιχειρεί. Θα μπορούσε με θερμικές κάμερες και με τα ραντάρ να εντοπίζει τους διακινητές την ώρα που ξεκινούν από τα παράλια. Είναι ζήτημα που θα έπρεπε να απαιτήσει η Ελληνική πλευρά, από τη στιγμή που η Frontex επιχειρεί και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά στα βόρεια σύνορά μας. Δεν επιτρέπει κανείς να φύγει προς την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ στα ανατολικά σύνορα είναι απλά παρατηρητής. Το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Και η σημερινή κυβέρνηση μετατρέπει το ζήτημα σε πρόβλημα ελληνικό. Η Κυβέρνηση να απαιτήσει μέτρα και αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.