Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ.Γεννηματά στην “Real News”: “Για εμάς προτεραιότητα είναι οι ανθρώπινες ζωές”

Published

on

Συνέντευξη Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα «Realnews» και τη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Σχετικά με την συγκληση του πολιτικού συμβουλίου και την κατάσταση στα ΕλληνοΤουρκικα, η Φώφη Γεννηματά απάντησε πως:

Η χάραξη εθνικής γραμμής για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της χώρας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, είναι αναγκαία όσο ποτέ. Οι εξελίξεις το επιβάλλουν. Δεν καταλαβαίνω τι άλλο περιμένει ο κ. Μητσοτάκης για να συναινέσει στο συμβούλιο Αρχηγών. Καθυστερημένα και ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε την πρότασή μας. Ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Με την εισβολή στον Έβρο, διαρκείς προκλήσεις για θερμό επεισόδιο, μαύρη προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων. Η γλώσσα του κατευνασμού δεν έχει αποτέλεσμα. Στο θράσος του Ερντογάν μόνο η αποφασιστικότητα της χώρας μετράει. Τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι αλληλένδετα. Δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν ότι ο Ερντογάν εκβιάζει την Ευρώπη για τα δικά του ζητήματα χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το προσφυγικό – μεταναστευτικό, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο της αναθεωρητικής του στρατηγικής και βέβαια των παράνομων επιδιώξεών του στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τα προβλήματα με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό/μεταναστευτικό θα έχουν βάθος, διάρκεια και ενδεχομένως κλιμάκωση στο μέλλον. Είναι ώρα να αφήσουμε τα ζητήματα αυτά έξω από το πεδίο της κομματικής εκμετάλλευσης και αντιπαράθεσης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν επιβάλλεται η κριτική όπου κρίνουμε ότι είναι απαραίτητη. Αυτό επιτάσσει το πατριωτικό DNA του Κινήματος Αλλαγής.

Σχετικά με τα 700 εκατ. ευρώ των Ευρωπαίων εταίρων για το μεταναστευτικο:

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και δεν μπορεί να μετατραπεί σε εθνική τραγωδία. Οι δεσμεύσεις Τσίπρα μετέτρεψαν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Ο Μητσοτάκης ακολούθησε τα ίδια χνάρια. Ταλαντεύτηκε, καθυστέρησε και έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να αντιδράσει. Οι συντηρητικοί κύκλοι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο πιστεύουν ότι με μερικές δεκάδες εκατομμύρια μπορούν να πετάξουν από πάνω τους το πρόβλημα. Λάθος. Θέλουμε κανόνες για όλους. Η φύλαξη των συνόρων μας είναι δικαίωμα μας και υποχρέωση μας. Πρώτη ανέδειξα το θέμα με τις παράνομες εισόδους στον Έβρο από τον Νοέμβριο. Τα σύνορά μας πρέπει να είναι απαραβίαστα, καθαρές κουβέντες. Είναι όμως και κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση. Θέλουμε αναβάθμιση και ενεργό ρόλο της FRONTEX και στα παράλια της Τουρκίας. Δημιουργία νόμιμων οδών και δομών για την υποβολή αιτημάτων ασύλου και εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη. Δηλαδή η Κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας δεν καλλωπίζεται όπως φαίνεται να επιδιώκει ο Ερντογάν , χρειάζεται ριζική αλλαγή. Πέρα όμως από αυτά, αν δεν αλλάξει ριζικά ο Κανονισμός «Δουβλίνο» ως προς την ρήτρα των χωρών πρώτης εισόδου, η Ελλάδα θα παραμείνει όμηρος του Ερντογάν.

Σχετικά με τον ρόλο της Ευρώπης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απάντησε:

Το μήνυμα μας πρέπει να είναι καθαρό και να μεταφερθεί δυνατά στα κέντρα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων, τα κλειδιά δεν πρέπει να παραμείνουν στον Ερντογάν. Οι ροές πρέπει να γίνουν πραγματικά ευρωπαϊκή υπόθεση. Εφόσον οι αποφάσεις της ένωσης δεν διασφαλίζουν τον έλεγχο των ροών και τη δίκαιη κατανομή των βαρών , η Ελλάδα να μπλοκάρει αποφάσεις, να ασκήσει veto σε σημαντικά ζητήματα της ΕΕ. Το πότε και πως είναι θέμα που θα αποφασιστεί στην ώρα του. Η άσκηση veto είναι το έσχατο μέσο αν καταστεί αναγκαίο. Πριν φτάσουμε εκεί είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε συμμαχίες και τους απαραίτητους συσχετισμούς για τις αποφάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης να καταλάβει ότι με κάθε μέσο και κάθε τρόπο το 2020 δεν μπορεί να γίνει 2016 όπως επί Τσίπρα , έστω και με βελτιώσεις. Τώρα είναι η ώρα να ξεφύγει η χώρα από την παγίδα. Οι κλειστές ή ανοιχτές δομές δεν λύνουν το πρόβλημα. Βιώσιμη λύση είναι η ριζική αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής και ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες να το πετύχει. Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης αντί να μεταφέρει ισχυρή την φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη εξάντλησε την πυγμή του , με βία και αυταρχισμό στους νησιώτες. Παρά την αλλαγή ατζέντας λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, οι σκηνές με τα ΜΑΤ στα νησιά θα ρίχνουν για χρόνια βαριά σκιά στα έργα και ημέρες της κυβέρνησής του.

Advertisement

Για το ζήτημα του κορωνοϊού:

Τα γεγονότα το ανεβάζουν. Για μας προτεραιότητα αποτελούν οι ανθρώπινες ζωές. Το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελεί τον πυλώνα που σηκώνει το βάρος αυτής της έκτακτης και δύσκολης κατάστασης. Αυτό το βλέπουν και το αναγνωρίζουν όλοι ακόμα και εκείνοι που μέχρι χθες μεθόδευαν την ιδιωτικοποίησή του. Τώρα, άμεσα και αποφασιστικά, χρειάζεται να το θωρακίσουμε. Με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Με κατάλληλο και επαρκή ιατρικό εξοπλισμό, με «άνοιγμα» νέων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Με βελτίωση της διαδικασίας εντοπισμού και πρώτης υποδοχής των κρουσμάτων, όπου διαπιστώθηκαν κενά, με καλύτερη ενημέρωση των πολιτών. Με συντονισμό από ένα ενιαίο κέντρο σχεδιασμού και διαχείρισης της κρίσης, η πολυδιάσπαση που υπάρχει είναι επικίνδυνη, αποδυναμώνει το αποτέλεσμα. Οι παρεμβάσεις μας αποσκοπούν στο να αναζητήσουμε τις βέλτιστες λύσεις και να συμβάλουμε όλοι στην εφαρμογή τους. Τίποτα όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική ευθύνη όλων μας. Μπορεί ο ιός να επιβάλλει να μείνουμε για λίγο «μακριά» ο ένας από τον άλλο, αλλά ας μην αφήσουμε να μας οδηγήσει μακριά από την ψυχραιμία, τη λογική , την προσήλωση στις οδηγίες των επιστημόνων, αυτοί βάζουν τους κανόνες και κανένας , ούτε η εκκλησία, δεν εξαιρείται από την υποχρέωση τήρησής τους.

Για τις οικονομικές επιπτώσεις: 

Η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με εμπροσθοβαρή μέτρα και επιπλέον πόρους. Η ήδη αναιμική οικονομία θα υποστεί τώρα νέο πλήγμα. Το σχέδιο αυτό όμως, δεν μπορεί να υλοποιηθεί με το υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο. Η αλλαγή του είναι το πρώτο που πρέπει να απαιτήσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας.

Τα 25 δισ. € που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή επιτροπή και τα ελάχιστα ποσά που αναλογούν στη χώρα μας είναι ανεπαρκέστατα. Όπως και τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι κατώτερα των αναγκών των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Είναι επίσης φανερό ότι η στήριξη των δομών της Δημόσιας Υγείας, δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του υφιστάμενου κρατικού προϋπολογισμού.
Αλλά η αναθεώρηση του προϋπολογισμού προϋποθέτει μείωση του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο Πρωθυπουργός εδώ πρέπει να ρίξει το βάρος.

Για την προστασία της Α’ Κατοικίας: 

Advertisement

Η κυβέρνηση είναι διπλά εκτεθειμένη μετά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων την Πέμπτη και την αποδοχή της πρότασης μας, για την συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας από όλα τα κόμματα εκτός από τη Νέα Δημοκρατία.

Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει τακτική και να αποδεχθεί την συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής από τη Βουλή με ταυτόχρονη παράταση της ισχνής προστασίας που ισχύει σήμερα και μετά την 30η Απριλίου 2020.

Ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία η ανάγκη είναι επιτακτική

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ:

Δεν αναζητούμε πολιτικό παρτενέρ, δεν μας αφορούν τα φλερτ κα Ζαφειριάδου. Αποδεικνύουμε καθημερινά τους τελευταίους οκτώ μήνες ότι εμείς είμαστε το προοδευτικό ανάχωμα στις συντηρητικές επιλογές της κυβέρνησης. Με μαχητική αλλά τεκμηριωμένη, προγραμματική αντιπολίτευση. Αποδείξαμε ότι κάνουμε ιδιαίτερα δυναμική και ταυτόχρονα παραγωγική αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία. Το Κίνημα Αλλαγής αγωνίζεται για την άνοδο του επιπέδου της πολιτικής αντιπαράθεσης, για έναν πολιτικό ανταγωνισμό θέσεων και όχι για μικροπολιτικά παζάρια ή θέατρα σκιών. Απευθυνόμαστε στους προοδευτικούς πολίτες, με εναλλακτικό σχέδιο και τεκμηριωμένες προτάσεις, κοιτάζουμε και προχωράμε μπροστά με αυτοπεποίθηση και αυτόνομη πορεία.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις: 

Το Κίνημα Αλλαγής γίνεται κάθε μέρα και πιο ελκυστικό στους προοδευτικούς πολίτες. Αυτό δείχνουν όλα τα εκλογικά αποτελέσματα στους κοινωνικούς χώρους, όπου ενισχύουμε διαρκώς τις δυνάμεις μας. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης στη σημερινή συγκυρία με τις κρίσιμες και έκτακτες καταστάσεις έχουν το στοιχείο της αβεβαιότητας. Παρ’ όλα αυτά μας δείχνουν σταθερούς σε σχέση με το εκλογικό μας ποσοστό. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη από την στάση, τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του Κινήματος Αλλαγής, εντός και εκτός Βουλής. Όταν «κοπάσουν» όλα αυτά, ο λαός θα κρίνει, θα αξιολογήσει και θα μας το αποδώσει.

Advertisement

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας: 

Στηρίξαμε ομόφωνα στο κόμμα μας την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου. Μία γυναίκα με προοδευτικές αντιλήψεις, με προσήλωση στην υπεράσπιση του κράτους δικαίου και ακέραιο δημοκρατικό ήθος. Η αλήθεια είναι ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντα της σε ιδιαίτερες συνθήκες με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό στο κόκκινο, εν μέσω μάλιστα μιας παγκόσμιας πανδημίας. Θα είμαι και θα είμαστε δίπλα της. Η εμπιστοσύνη και η στήριξη μας είναι δεδομένη. Είμαι βέβαιη ότι θα ανταποκριθεί με επάρκεια και επιτυχία στο συνταγματικό της ρόλο και θα επιβεβαιώσει ότι οι γυναίκες μπορούν και στο ύψιστο αξίωμα.