Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά στο ΒΗΜΑ: “Ο Μητσοτάκης είναι πολύ προβλέψιμα πρόθυμος, κάνει κακό στην χώρα”

Published

on

Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΒΗΜΑ” της Κυριακής έδωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Τοποθετήθηκε για καίρια ζητήματα που αφορούν τόσο την εγχώρια πολιτική όσο και τα διεθνή ζητήματα που απασχολούν την χώρα μας.

Πιο συγκεκριμμένα:

1)ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

Με τη δική μας πρόταση εξασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα. Ο κ. Μητσοτάκης στην ουσία δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό, προσπαθεί να κόψει και να ράψει τους θεσμούς στα μέτρα του. Χαμήλωσε τον πήχη της αυτοδυναμίας στο μάξιμουμ των δυνάμεων που ελπίζει ότι μπορεί να  συσπειρώσει, δηλαδή γύρω στο 36,5% και ίσως ακόμα λιγότερο. Δεν είναι ισχυρή και σταθερή μια Κυβέρνηση μειοψηφίας στον Ελληνικό λαό, που μετατρέπεται σε αυτοδύναμη πλειοψηφία με το μπόνους των 50 εδρών. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο  γιατί κανένας εκλογικός νόμος και καμία τεχνητή προσθαφαίρεση εδρών  δεν μπορούν να φαλκιδεύσουν τη λαϊκή κρίση. Στις εκλογές  θα μιλήσει o λαός και αυτός και μόνον θα καθορίσει τους ρόλους των κομμάτων. Και τότε οι αλαζονικοί σχεδιασμοί θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Όσο αφορά εμάς, σήμερα είμαστε τρίτο κόμμα στη Βουλή, δεύτερο στους κοινωνικούς χώρους και διεκδικούμε  ρόλο πρωταγωνιστή. Προφανώς διαφωνούμε και θα καταψηφίσουμε.

2) ΓΙΑ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ 

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εμπεριέχουν ακραίες λαϊκίστικες συνιστώσες, με ισχυρή επιρροή στα εσωκομματικά τους. Και την ίδια στιγμή οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας επίπλαστα ανοίγονται στο κέντρο, όπου όμως «σπάνε τα μούτρα τους» γιατί υπάρχει ο υπολογίσιμος και σοβαρός παίχτης της κεντροαριστεράς, το Κίνημα Αλλαγής, με ιστορία και μέλλον. Η επικοινωνιακή πόλωση,  η λογική του άσπρου-μαύρου, σιγά αλλά σταθερά υποχωρούν μαζί με τα απόνερα της κρίσης. Ο κόσμος κουράστηκε να γίνεται μπαλάκι σ’ αυτό το βαρετό πινγκ – πόνγκ του τεχνητού διπολισμού. Η ανάγκη της εποχής και της χώρας είναι οι προοδευτικές πολιτικές προτάσεις, η στιβαρή και σοβαρή διοίκηση της χώρας μακριά από νέες συμπληγάδες, η κοινή λογική, οι λύσεις. Αυτό είναι το δικό μας πλαίσιο για μια πραγματική προοδευτική κανονικότητα που δεν υπάρχει.

 3) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 Είναι δυο διαφορετικές διαδικασίες, με ξεχωριστή βαρύτητα. Όσοι προσπάθησαν  να μας εμπλέξουν σε τέτοια σενάρια, έχουν ήδη πάρει τις απαντήσεις τους. Το Κίνημα Αλλαγής δεν κάνει νταραβέρια, ούτε συναλλάσσεται. Και στο θέμα αυτό δεξιοί και αριστεροί ψάλτες πάλι εκτέθηκαν. Θέσαμε εξ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης. Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης. Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή. Γι’ αυτό, και θα έχει τη στήριξή μας.

4) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Advertisement

Η πρόταση του Πρωθυπουργού για την ΠτΔ δεν μπορεί να καλύψει την αποδεδειγμένη πια διάθεσή του να μην επιχειρήσει ευρείες συναινέσεις στα μεγάλα σημαντικά ζητήματα. Δεν το έκανε στον εκλογικό νόμο, που καθορίζει το ύφος της πολιτικής αντιπαράθεσης. Δεν το κάνει στα εργασιακά που υποθάλπει την εργασιακή ασυδοσία. Δεν το κάνει στα Εθνικά Θέματα, εκεί που μια στιβαρή Εθνική θέση θα μας βγάλει από διαπραγματευτικά αδιέξοδα, που φέρνουν την Ελλάδα απομονωμένη από τα διεθνή φόρα και τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης να μένει αμανάτι. Δεν το έκανε στο προσφυγικό, που αγνοεί δημιουργικές προτάσεις. Άρα ας αφήσει τα περί  δήθεν πολιτικής συναίνεσης και ας επικεντρωθεί σε μια πραγματική, ουσιαστική πολιτική και κοινωνική συναίνεση στις μεγάλες προκλήσεις της χώρας και των αναγκών των πολιτών που σήκωσαν το βάρος της κρίσης.

5) ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ο κ. Μητσοτάκης φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική. Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του. Με τον εκλογικό νόμο που προτείνει άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Τα λέω αυτά γιατί  τα σενάρια  για πρόωρες εκλογές  φαίνεται ότι ξεκινούν από την ίδια την Κυβέρνηση. Για να μην προλάβει να καταλάβει ο Ελληνικός λαός  ότι έφυγε το χειρότερο, η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά δεν βρήκε το επιθυμητό στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σαφής ένδειξη αδυναμίας.  Τα μεγάλα θέματα της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά, η κοινωνία εξακολουθεί να έχει μια δύσκολη καθημερινότητα, το προσφυγικό υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία και οι  ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε οριακό σημείο έντασης. Σε αυτές ιδιαίτερα τις συνθήκες τα θεσμικά παιγνίδια με ζαριές διπλών εκλογών, είναι και τυχοδιωκτισμός και σίγουρα ένδειξη αδυναμίας. Στο Κίνημα Αλλαγής δεν φοβόμαστε την κρίση του λαού. Τα διλήμματα με τις δυο όψεις της συντήρησης τελείωσαν. Στις επόμενες εκλογές, είμαστε βέβαιοι ότι ο Ελληνικός λαός  θα αναζητήσει μια τεκμηριωμένη πρόταση, πραγματικά προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας και εμείς εργαζόμαστε συστηματικά γι’ αυτό.

6) ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ 

Αντέξαμε σε πολύ ισχυρότερες πιέσεις. Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου στην κάλπη του Ιουλίου. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια από τις πιο δημιουργικές φάσεις του Κινήματος Αλλαγής, σε μια αντεπίθεση με αυτοπεποίθηση και ανανεωμένη εμπροσθοφυλακή.  Στις επόμενες εκλογές όσοι απογοητεύθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και όσοι καθημερινά απογοητεύονται από τη ΝΔ, η μεσαία τάξη, ο κόσμος της εργασίας, οι γυναίκες, η νεολαία θα δώσουν την δική τους απάντηση. Με οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα όποτε και αν αποφασίσουν να στήσουν την κάλπη.

7) ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Πιστεύει στ’ αλήθεια κανείς, ότι ο κ. Τσίπρας κόπτεται για προοδευτικές συμμαχίες και συνεργασίες; Μα είναι  ο ίδιος και η πολιτικά ετερόκλητη συμμαχία του που εξάγνισε  την κυβέρνηση Καραμανλή για τη μαύρη τρύπα του χρέους και του ελλείμματος που οδήγησε στην κρίση. Ήταν δική του επιλογή να συγκυβερνήσει με ένα ακροδεξιό μόρφωμα που τελικά αφομοίωσε στους κόλπους του. Ήταν δικό του το σχέδιο να επιχειρήσει με τους γνωστούς θύλακες του καραμανλικού παρακράτους να στήσει ένα ιδιότυπο καθεστώς αντιθεσμικών λειτουργιών και σκευωριών. Ήταν δική του απόφαση να εφαρμόσει τις πιο σκληρές συντηρητικές πολιτικές για αυτό άλλωστε, ευχαρίστως, τις συνεχίζει κατά γράμμα η σημερινή Κυβέρνηση.  Το αποτέλεσμα ήταν να ανοίξει διάπλατα το δρόμο στην επάνοδο της δεξιάς πάνω σε άσπρο άλογο, την οποία υποτίθεται τώρα κόπτεται να αναχαιτίσει αναζητώντας συμμάχους. Αλλά και μετά τις εκλογές τα μεγάλα και μικρά ένοχα μυστικά που τον δένουν με την καραμανλική δεξιά τον υποχρέωσαν να προτείνει ως μοναδική επιλογή ΠτΔ από τους κόλπους της. Ήταν καθαρά δική του επιλογή να μαζέψει αποστάτες από τα αζήτητα της κεντροαριστεράς, μια τακτική που συνεχίζει και μετά τις εκλογές. Με τη στάση του και την πολιτική του, στην πράξη, έχει αναιρέσει τα μεγάλα λόγια περί αναζήτησης προοδευτικών συνεργασιών. Ο δήθεν προοδευτικός μανδύας που ενδύεται  όποτε τον συμφέρει, δεν μπορεί να κρύψει ούτε τα έργα και τις ημέρες του ούτε τις πραγματικές του προθέσεις και τις σκοπιμότητες. Κανένα δείγμα αλλαγής.

Advertisement

8) ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Πραγματικός και  μοναδικός εκφραστής των αρχών, των ιδεών και των αξιών αυτού του χώρου,  είναι το Κίνημα Αλλαγής. Η Κεντροαριστερά δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Πιστέψτε με, αν οι φιλοδοξίες μας ήταν να γίνουμε το συμπλήρωμα οποιουδήποτε, θα το είχαμε κάνει προ πολλού.  Επειδή όμως η προσέγγιση δεν είναι αριθμητική αλλά πολιτική διαλέξαμε τον δύσκολο, ανηφορικό δρόμο και είμαστε εδώ, έτοιμοι να παίξουμε και πάλι ρόλο πρωταγωνιστή. Αναγνωρίζω ότι χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ από το φόβο της επιστροφής της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία. Όμως αυτό το κεφάλαιο έκλεισε. Η δεξιά επέστρεψε με χορηγό τον κ. Τσίπρα και ξεδιπλώνει καθημερινά,  το συντηρητικό πρόσωπο της πολιτικής της.  Είναι η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να περάσουν ξανά το κατώφλι της Χαριλάου Τρικούπη. Οι πόρτες και οι καρδιές μας παραμένουν ανοιχτές για να παλέψουμε ξανά μαζί για όσα ονειρευόμαστε, να σαρώσουμε κάθε ανάχωμα συντήρησης από δεξιά και  «αριστερά»,  που κρατά την Ελλάδα και τη ζωή μας χαμηλά. Να πετύχουμε τη νέα αλλαγή.

9) ΓΙΑ ΤΗΝ “ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ” ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΕΝΟΣ “ΚΚΕ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ”

Με όλο το σεβασμό στο ΚΚΕ, το Κίνημα Αλλαγής έχει άλλο ρόλο, μακριά από περιχαρακώσεις. Η παράταξη μας γεννήθηκε και έχει νόημα να υπάρχει, για να υπερασπίζεται τους αδύναμους και  να στηρίζει τη μεσαία τάξη,  να προτείνει , να υλοποιεί και να διασφαλίζει πολιτικές της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής. Προφανώς και είμαστε δίπλα στους εργαζομένους, στους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, στους αγρότες, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους συνταξιούχους, και ιδιαίτερα στους νέους, σε όλους εκείνους που μια δεκαετία τώρα πλήρωσαν δυσανάλογο βάρος. Η κοινωνική ατζέντα ήταν πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παράταξης μας. Δεν πρόκειται για καμία «στροφή» , αυτός είναι ο πυρήνας του ιδεολογικού και πολιτικού DNA μας. Η προοδευτική πολιτική δεν υπάρχει χωρίς αντίκρισμα και αποτύπωμα στο εισόδημα των πολλών,  στις κοινωνικές υπηρεσίες, στο δημόσιο χώρο, στην ασφάλεια, στη δυνατότητα κάθε ανθρώπου να προσπαθεί να ζήσει καλύτερα. Εμείς σε αυτή τη μάχη είμαστε ταγμένοι να μείνουμε στην πρώτη γραμμή.  Πραγματική κυβερνώσα αριστερά.

10) ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΧΟΝΤΑΙ

Η θέση μας είναι καθαρή και σταθερή.  Καμία ανοχή στην βία ,την ανομία και την ασυδοσία. Κανείς δεν θέλει να ζει σε κοινωνίες που μαστίζονται από το έγκλημα ή λειτουργούν χωρίς κανόνες. Όμως ο προοδευτικός κόσμος έχει ανοιχτό μέτωπο και με κάθε μορφής αυθαιρεσία στο όνομα υποτίθεται επιβολής της τάξης που δυστυχώς ανέχεται αν δεν υποθάλπει σε αρκετές περιπτώσεις η κυβέρνηση. Και κάνει λάθος η κυβέρνηση αν  δεν βλέπει ότι πίσω από τα δημοσκοπικά ευρήματα κρύβεται μια δεύτερη ανάγνωση. Οι πολίτες ακόμα κυρίως αποδοκιμάζουν την ανοχή στο μπάχαλο που έζησαν τα προηγούμενα χρόνια. Και καθόλου βέβαια δεν επιβραβεύουν λογικές τύπου «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».  Εμείς είμαστε διατιθέμενοι – και το κάνουμε ήδη – να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για να επιστρέψει η ασφάλεια στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια, να φύγουν οι πιάτσες του θανάτου, να αναπνεύσει ο δημόσιος χώρος και να αισθάνεται  ο κόσμος  ασφαλής στην καθημερινότητα του. Ας δώσει εκεί  έμφαση η κυβέρνηση και ας μην εξαντλεί το ενδιαφέρον της μόνο σε επικοινωνιακού χαρακτήρα και αμφιβόλου αποτελέσματος επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας.

11)ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Advertisement

Η ίδια η Κυβέρνηση ομολόγησε την αποτυχία της. Τώρα σπεύδουν να επανασυστήσουν άρον – άρον το Υπουργείο που με … μεγάλη σιγουριά κατήργησαν μόλις ανέλαβαν! Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι αποτυχίες οδηγούν σε παραίτηση Υπουργών. Σήμερα μάθαμε ότι η αποτυχία δημιουργεί Υπουργούς και Υπουργεία. Χωρίς μια συγνώμη. Χωρίς ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Χωρίς αιδώ. Τα κυβερνητικά πεπραγμένα σε αυτό το  κρίσιμο θέμα, τα αξιολογεί αμείλικτα η πραγματικότητα.  42.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, 100.000 και πλέον συνολικά στη χώρα.  Οι κάτοικοι των νησιών σε απόγνωση. Ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Η Ευρώπη κωφεύει και η κυβέρνηση το ανέχεται με ψελλίσματα…Η FRONTEX ενώ είναι ακοίμητος φρουρός να μη φύγει κανείς από τα βόρεια  σύνορα μας, κάνει τα στραβά μάτια στα ανατολικά μας σύνορα γιατί ξέρουν ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν συμφωνήσει να τους κρατάνε εδώ εσαεί. Εκείνο που τονίζω είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα δευτερόλεπτο “πίστωση χρόνου”. Μετατρέπουν το προσφυγικό – μεταναστευτικό από πρόβλημα, σε εθνικό κίνδυνο. Ας το συνειδητοποιήσουν επιτέλους! Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό και πρέπει να σταματήσουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, να μας θεωρούν δεδομένους και στο προσφυγικό. Μόνο το μπλοκάρισμα αποφάσεων θα αγγίξει τις Βρυξέλλες.

12) ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Δεν δήλωσα ικανοποιημένη και δεν θα μπορούσα να είμαι. Οι κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του Πρωθυπουργού δεν αντικαθιστούν τη βαρύτητα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, που έπρεπε να είχε προηγηθεί, για να αποκρυσταλλωθεί η εθνική γραμμή και να σταλεί ενιαίο μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας. Η εικόνα από τις ΗΠΑ αποτέλεσε πηγή προβληματισμού, ενώ οι εξελίξεις τείνουν στη δημιουργία τετελεσμένων με απούσα την Ελλάδα. Γύρω από την κατάσταση στη Λιβύη που έχει πια για εμάς ζωτική σημασία μετά την παράνομη συμφωνία με την Τουρκία, εξελίσσονται πρωτοβουλίες που έχουν την Ελλάδα προκλητικά και προσβλητικά θα έλεγα στο περιθώριο. Μετά την συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν με τους αντιμαχόμενους Λίβυους ηγέτες ακολουθεί η συνάντηση στο Βερολίνο 11 χωρών όπου η Ελλάδα που θίγεται, δεν προσκλήθηκε καν ως παρατηρητής. Με αυτά τα δεδομένα ο κίνδυνος να διευθετηθεί η κατάσταση στη Λιβύη με την παράνομη συμφωνία με την Τουρκία υπαρκτή, είναι μεγάλος.  Και αυτό δεν πρέπει να γίνει. Να κινηθεί η Κυβέρνηση αποτελεσματικά ώστε  να τους βάλει όλους προ των ευθυνών τους. Καμιά λύση για τη Λιβύη δεν πρέπει να γίνει δεκτή από την Ελλάδα χωρίς κατάργηση της παράνομης συμφωνίας με την Τουρκία. Μπορεί να υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι στις κατ’ ιδίαν  επαφές της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού με τους φίλους και συμμάχους μας ακούγεται η φωνή μας αλλά τα αποτελέσματα δεν το επιβεβαιώνουν. Αντιθέτως δικαιώνουν δυστυχώς την επισήμανση μας ότι φαινόμαστε δεδομένοι άνευ όρων. Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να πάψει να είναι τόσο προβλέψιμα πρόθυμος πριν να είναι οριστικά αργά.

13) ΓΙΑ ΧΑΓΗ, ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΟΖ

Η προσφυγή στη Χάγη αποκλειστικά και περιοριστικά μόνο με αυτή τη θεματολογία αποτελεί πάγια εθνική στρατηγική, για την οποία η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά. Όσο θα αναδεικνύεται η αδιαλλαξία της Τουρκίας και η επιμονή της  να μη δεχθεί τις επιταγές του διεθνούς δικαίου και τις προβλεπόμενες σε αυτό διαδικασίες επίλυσης των διαφορών,  τόσο εμείς οφείλουμε να προωθούμε διπλωματικές πρωτοβουλίες που θα αναγκάσουν και όσους από τους συμμάχους μας κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν να πιέσουν την Τουρκία. Η Ελλάδα όμως πρέπει ταυτόχρονα και παράλληλα να προχωρά τις σχετικές διαδικασίες οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών  με όλες τις άλλες όμορες χώρες. Η προσφυγή στη Χάγη είναι  στρατηγική επιδίωξη δεν είναι  μονόδρομος που θα μας οδηγήσει σε στρατηγικό αδιέξοδο.

14)ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

Ποτέ δεν πετυχαίνεις κάτι αν δεν το διεκδικήσεις. Όχι με κραυγές και συνθήματα για εσωτερική κατανάλωση αλλά με σχέδιο, τεκμηρίωση, συμμαχίες. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην το κάνει.  Χάθηκε έτσι πολύτιμος χρόνος και πολύτιμοι πόροι. Μόνο για το 2020 η διαφορά από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5% σε 2% είναι 3 δις ευρώ. Χρήματα που θα λείψουν από τα νοικοκυριά που ασφυκτιούν, από τα νοσοκομεία και τα σχολεία που υποχρηματοδοτούνται , από το ΠΔΕ που βαλτώνει χωρίς να μπορεί να στηρίξει την αναπτυξιακή διαδικασία.  Δεν έχουμε  περιθώρια για άλλες χρονοτριβές σε όσα η Κυβέρνηση έπρεπε να έχει ήδη διεκδικήσει .  Πότε και πως περιμένει να θέσει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης  ένα ώριμο αίτημα το οποίο έχουν ήδη θέσει ως εύλογο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπως και ο προκάτοχος της,  αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι; Το… 2022 που ούτως ή άλλως τελειώνει αυτή  η δέσμευση για τη χώρα;

Advertisement