Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά στον ΣΚΑΪ fm: “Κε Τσίμα, δεν είμαστε χθεσινοί, η παράταξή μας έχει αποδείξει πως προτεραιότητα είναι ο λαός και η πατρίδα!”

Published

on

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 και στην εκπομπή «Ημερολόγιο» με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα

Όλοι μας αισθανόμαστε τον περιορισμό της ελευθερίας μας, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για την ανθρώπινη ζωή.

Για όλους μας είναι δύσκολο να μένουμε σπίτι, αισθάνεσαι τον περιορισμό της ελευθερίας σου, άστε που παραμονεύει ο πειρασμός να είσαι όλη τη μέρα μπροστά στο ψυγείο σου. Ο μεγαλύτερος, όμως, κίνδυνος είναι η ανθρώπινη ζωή και για την προστατεύσουμε πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε. Προσπαθούμε να δουλέψουμε στο σπίτι, επεξεργαζόμαστε προτάσεις για να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι για τη χώρα, για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες.

Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, για να μην κινδυνεύσει η ύπαρξη της Ε.Ε.

Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων για την Ευρώπη έφθασε.

Είναι η ώρα της αλήθειας και της αλληλεγγύης. Με τολμηρά και πέρα από τα συμβατικά μέτρα να κρατήσουμε όρθια τα κράτη μέλη και την Ένωση.

Με νέο χρήμα. Ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων.

Στηρίζουμε τη λύση για ένα κορωνο-ομόλογο της Ένωσης, που δεν θα συνοδεύεται από μνημόνια και διόγκωση του δημόσιου χρέους των χωρών.

Advertisement

Αν και πάλι η Ευρώπη καθυστερήσει και ολιγωρήσει, αν επαναλάβει λάθη του παρελθόντος, θα μπει σε κρίση που θα απειλήσει την ύπαρξή της. Μην κοροϊδευόμαστε θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Ένωση. Ο στόχος μας είναι μια Ευρωπαϊκή ομοσπονδία και όχι μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, ή η διάλυση της Ένωσης.

Να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία

Δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που έχουν παρθεί, όμως είναι ανεπαρκή, διότι δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες. Λέμε ότι είναι ανεπαρκή και αυτό φαίνεται καθώς η κυβέρνηση προχωρά συνεχώς σε νέα μέτρα, υιοθετώντας αρκετές από τις προτάσεις μας. Γιατί αυτό συμβαίνει και ας μην το παραδέχονται δημόσια. Δεν στεκόμαστε σε αυτό, δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα. Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν κενά και αδικίες. Για παράδειγμα τα μέτρα δεν καλύπτουν τους μακροχρόνια άνεργους, τους χιλιάδες εργαζομένους με λίγα ένσημα στον τουρισμό και άλλες ευπαθείς οικονομικά ομάδες. Μιλάμε για εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή δεν έχουν τα προς το ζην. Δεν πρέπει να περιμένουνε τις συνολικές προτάσεις για το μετά. Τώρα πρέπει να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Υπάρχει το μετά και πρέπει να έχουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση, αφού συνεκτιμήσουμε τις συνέπειες της κρίσης και τη στάση της Ε.Ε, αφού συζητήσουμε τα κόμματα και οι εταίροι. Όμως, υπάρχει και το τώρα. Να κρατήσουμε την παραγωγική δραστηριότητα να μην κλείσουν επιχειρήσεις και ομάδες εργαζομένων να μην μείνουν έξω από τη στήριξη της πολιτείας. Κατά προτεραιότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να στηριχθούν και οι αγρότες που είναι οι φτωχοί συγγενείς. Να δοθεί παράταση απαγόρευσης των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας. Είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν τώρα οι πλειστηριασμοί. Εγώ λοιπό ρωτάω τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πρότασή μας να ενταχθούν οι νοσηλευτές του δημοσίου στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως ισχύει για τους συναδέλφους τους του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αρθεί εδώ και τώρα αυτή η αδικία.

Δεν είμαστε χθεσινοί, η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να συνεισφέρει στο λαό και την πατρίδα.

Δεν είναι ώρα για καυγάδες, αλαζονεία και μικροπολιτική. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, δεν θα διστάσουμε ούτε για μια στιγμή να ασκήσουμε κριτική για λάθη, παραλήψεις και καθυστερήσεις. Μακριά από κορώνες και λαϊκισμούς. Δεν ενδίδουμε στο λαϊκισμό. Δεν θα κάνουμε πλειοδοσία παροχών. Ούτε θα υιοθετήσουμε τη λογική του δεν πληρώνω που την πλήρωσε πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μιλάμε πολλές γλώσσες για να τους ικανοποιήσουμε όλους. Και αφού το θίξατε να σας πω ότι αντιθέτως, ο Σύριζα πατάει σε δύο βάρκες. Παρουσιάζει με δύο πρόσωπα ένα του αρχηγού και ένα των στελεχών για να κερδίζει πολλά ακροατήρια. Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας και περιγράφει με τα μέτρα του ξεπερνούν τις δυνατότητες της χώρας. Μας βάζουν σε νέους κινδύνους. Αυτή η πολιτική δεν βοηθά τη χώρα και ούτε την πολιτική να ανακτήσει την αξιοπιστία που χρειάζεται. Δείχνουν ότι είναι «κολλημένοι» στην εποχή του δεν πληρώνω, αλλά αυτά δεν περνάνε πια. Έχουμε ακούσει παλαιότερα και από την άλλη πλευρά, τη ΝΔ, το «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», αλλά η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και ο κορωνοϊός μας έχουν κάνει τον ελληνικό λαό να βλέπει τα πράγματα πιο ώριμα. Εμείς αναμετριόμαστε με το χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό και την πατρίδα. Δεν είμαστε χθεσινοί, η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να συνεισφέρει στο λαό και την πατρίδα.

Όταν δίνουμε τη μάχη για να σωθούν ζωές, δεν πρέπει να μιλάμε για εκλογές.

Είναι δυνατόν τούτες τις ώρες που δίνουμε τη μάχη για να σωθούν ζωές να μιλάμε για εκλογές; Υπάρχει κυβέρνηση, δεν έχει κλείσει ούτε χρόνο ακόμα και έχει την ευθύνη να οδηγήσει με ασφάλεια την χώρα μακριά από την κρίση. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια και αυτό κάνουμε.

Advertisement

Θα πρέπει να αποκατασταθεί η κανονικότητα με ασφάλεια για να μην έχουμε ένα δεύτερο κύκλο της πανδημίας

Αυτό λένε όλοι οι γιατροί ότι μπορούμε να έχουμε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τα περιοριστικά μέτρα μέχρι να μας δώσουν το πράσινο φως από την επιστημονική επιτροπή, ούτε να χαλαρώσουμε να στηρίζουμε το ΕΣΥ, αλλά να σχεδιάσουμε από τώρα τη δεύτερη φάση. Θα πρέπει να αποκατασταθεί η κανονικότητα με ασφάλεια για να μην έχουμε ένα δεύτερο κύκλο της πανδημίας. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία η πρόταση Μόσιαλου. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει πρόταση Μόσιαλου – Μητσοτάκη, όπως λέχθηκε και γράφτηκε χθες. Υπάρχει πρόταση Μόσιαλου που έχω στηρίξει εδώ και πολλές ημέρες και από τη Βουλή απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό καλώντας τον να την αποδεχθεί. Καλά κάνει ο Πρωθυπουργός και ανταποκρίνεται. Η πρόταση αυτή λέει πως όταν μπορεί να δοθεί στην αγορά το γρήγορο τεστ δεν θα αρκεί να το παράξει μία επιχείρηση που το ανακάλυψε, αλλά θα πρέπει να αγοραστεί η πατέντα και κάθε χώρα να κάνει μαζική και γρήγορη παραγωγή και το ίδιο να γίνει και για τα εμβόλια αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πιέσουμε την Ε.Ε να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες. Αλλά ακόμα και αν η Ε.Ε. καθυστερήσει, εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να δούμε πως θα προστατέψουμε τους πολίτες μας για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα το κλειδί για την επόμενη φάση

Πριν από 35 χρόνια εγκαινιάστηκε το πρώτο κέντρο υγείας στην Ελασσόνα από το Γ. Γεννηματά. Σήμερα όλοι αντιλαμβάνονται ότι το ΕΣΥ είναι το μεγάλο μας όπλο. Η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα γιατί τα κινητά συνεργεία που θα κάνουν επισκέψεις στα σπίτια θα είναι το κλειδί. Για να προστατέψουμε τα κρούσματα στο σπίτι με σωστή περίθαλψή, γιατί είδαμε να χάνονται ζωές και στο σπίτι και για τη δεύτερη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τι γίνεται. Είμαστε οι πρώτοι που μιλάμε για αναγέννηση του ΕΣΥ, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια φροντίδα και ότι ξεκινήσει θα είναι πιλότος για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα.

Να οριστεί άμεσα η ύλη για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τα παιδιά που αγωνιούν άμεσα ακόμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας να οριστεί η ύλη που θα εξεταστούν. Θα πρέπει να είναι μειωμένη αφού δεν κατάφεραν τα παιδιά να διδαχθούν το σύνολό της. Είναι το πρώτο και αναγκαίο μέτρο που θα μειώσει σημαντικά την αγωνία τους, γνωρίζοντας από τώρα ποια θα είναι αυτή η μειωμένη ύλη που θα εξεταστούν στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Advertisement