Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά: “Όσοι ονειρεύονται “συμμαχίες” να το ξεχάσουν! Το Κίνημα Αλλαγής το θέλουμε πρωταγωνιστή!”

Published

on

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής για όλους και για όλα, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα “RealNews” και την δημοσιογράφο, Μαριτίνα Ζαφειριάδου.

 

Αναλυτικά η Συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά:

1)  Κυρία Πρόεδρε, το 2020 υπήρξε δύσκολο για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ωστόσο έφυγε με το πλέον αισιόδοξο μήνυμα, αφού το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι πια πραγματικότητα. Τι περιμένετε από το 2021;

 

Το 2021 έρχεται με σχέδια, όνειρα και ελπίδες. Μας χρωστά όσα μας στέρησε το 2020, τις στιγμές που δεν ζήσαμε, τις αγκαλιές που δεν δώσαμε, τις ζωές μας που βάλαμε «στον πάγο». Έχουμε, όμως, ακόμα δρόμο μπροστά μας. Το να «ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω» δεν μπορεί να μείνει  ένα σύνθημα, ένα κλισέ, θέλει μεγάλο  αγώνα. Η μάχη συνεχίζεται,  αλλά πια έχουμε καλύτερα όπλα για να την κερδίσουμε. Το εμβόλιο είναι ένα μεγάλο δώρο. Χρειάζεται όμως σχέδιο, οργάνωση, αποτελεσματικότητα που έλειψαν, με ευθύνη της κυβέρνησης, το προηγούμενο διάστημα. 

 

2)  Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να περιορίσουμε όσο γίνεται τις απώλειες,;

 

Advertisement

Η μάχη αυτή είναι μαραθώνιος. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, δυστυχώς,  δεν έγινε μάθημα στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του. Συνεχίζουν την επικοινωνιακή διαχείριση και τα μηνύματα εφησυχασμού, που πληρώσαμε ακριβά. Με χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Εμείς έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τον έλεγχο της πανδημίας. Για το «ασφαλές  άνοιγμα», τη διαδικασία εμβολιασμού, την στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η ενίσχυση του ΕΣΥ, που ξέμεινε στις εξαγγελίες. Η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα δεν μπορεί να τελούν σε επ’αόριστον αναστολή με οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής παντού, αλλά απαιτούνται στοχευμένες, ανά περιοχή, παρεμβάσεις, στη βάση αξιόπιστων επιδημιολογικών δεδομένων και μαζικών τεστ.  Η διαδικασία εμβολιασμού είναι σημαντικό να εξελιχθεί αποτελεσματικά και με απόλυτη διαφάνεια.  Η παρέλαση της κυβερνητικής «ελίτ» που εμβολιάστηκε κατ’ εξαίρεση είναι προκλητική και στέλνει λάθος μήνυμα. Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, ήρθε ο «κατόπιν ενεργειών μου» Πρωθυπουργός να το σταματήσει. 

 

3) Τι μπορεί να γίνει όμως για να αποφύγουμε τον οικονομικό «θάνατο» χιλιάδων επιχειρήσεων;

 

Έχουμε ανακοινώσει εγκαίρως, ρεαλιστικές λύσεις άμεσης εφαρμογής, για να κρατηθούν ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία. Προτάσεις  που ο Πρωθυπουργός είτε αρνείται να αποδεχτεί είτε αποσπασματικά υιοθετεί με μεγάλη καθυστέρηση. Έκλεισε τα αυτιά του και γύρισε την πλάτη στους ξενοδοχοϋπάλληλους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δεν είχαν την υποδομή για click away, στους αγρότες που εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους και είδαν και παράνομες περικοπές στις επιδοτήσεις τους, στους 350.000 συνταξιούχους που περιμένουν ακόμη τη σύνταξη, στους μακροχρόνια άνεργους που βρίσκονται στο περιθώριο. Ακόμα και τα φάρμακα των συνταξιούχων που τους κόπηκε το ΕΚΑΣ, άρον άρον αναγκάστηκε να τα δώσει μετά την κριτική μας και την  κατακραυγή. Κρατά υποτίθεται εφεδρικά αποθέματα για αργότερα ενώ στην πραγματικότητα προετοιμάζει προεκλογικά επιδόματα «αλά ΣΥΡΙΖΑ». Η επόμενη μέρα όμως δεν μπορεί να χτιστεί πάνω σε κοινωνικά και οικονομικά ερείπια, επιμένω σ’ αυτό. 

 

4)  Πέρα από τη διαχείριση της πανδημίας, πώς κρίνετε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή της;

Advertisement

Τον Ιούλιο του 2019, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, ανάμεσα σε αυτούς χιλιάδες προοδευτικοί, κεντρώοι, μετριοπαθείς πολίτες και δημοκράτες της μεσαίας τάξης, ψήφισαν ΝΔ γιατί ήθελαν να φύγει επιτέλους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  Και επί ενάμιση χρόνο παρακολουθούν σκηνές από το ίδιο έργο. Ξανά έφοδος στο κράτος, με καθεστωτικές πρακτικές, παλαιοκομματικές λογικές και αλαζονικές συμπεριφορές, γαλάζιας απόχρωσης αυτή τη φορά. Όσο και αν ο κ. Μητσοτάκης τα δίνει όλα για να προπαγανδίσει, με δημόσιο χρήμα, τη δήθεν «κεντρώα» ή «μεταρρυθμιστική» του εικόνα, η πραγματικότητα δεν κρύβεται.  Το περίφημο σχέδιο τους  για την ανόρθωση της χώρας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ατζέντα των απαιτήσεων των ισχυρών φίλων τους. Αντί μεταρρυθμίσεων που θα «σπρώξουν»  την οικονομία και την κοινωνία μπροστά, συντηρητικές επιλογές παλαιάς κοπής. Η πανδημία και οι έκτακτες συνθήκες αντί να λειτουργήσουν ως καταλύτης επίσπευσης των αναγκαίων αλλαγών χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για να σαρώσουν εργασιακά κεκτημένα, να περιορίσουν  την πολυφωνία, να ελέγξουν θεσμούς με τις δικές τους επιλογές και να επιβάλλουν τις συντηρητικές ιδεοληπτικές εμμονές  τους στη Δημόσια Διοίκηση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην εκπαίδευση, στη Δικαιοσύνη. 

 

5)  Θεωρείτε ότι το 2021 μπορεί να είναι και εκλογική χρονιά για την χώρα μας;

Τα εκλογικά σενάρια –  που απεργάζονται και διαρρέουν οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη – είναι για μένα, όπως έχω πει, ύβρις. Αναδεικνύουν κυνικό πολιτικό καιροσκοπισμό. Μέσα στη νέα χρονιά, η μάχη ενάντια στην πανδημία και απέναντι στις πολύπλευρες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά κορυφώνεται.  Αυτό πρέπει να είναι η αποκλειστική έγνοια όλων μας και πρωτίστως της κυβέρνησης και όχι η κομματική και εκλογική σκακιέρα. Σημασία έχει να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, να περιοριστεί ο πόνος,  να εμβολιαστεί σωστά και μεθοδικά ο πληθυσμός, να οργανωθεί το ΕΣΥ και να ανοίξουν σταδιακά η κοινωνική και η  οικονομική δραστηριότητα με ασφάλεια. Και φυσικά να στηρίζονται με επάρκεια και δικαιοσύνη όσοι χάνουν δουλειές, επιχειρήσεις, εισοδήματα από την πανδημία. Όσο αφορά την πολιτική είναι ώρα να ξαναβρεί την άμεση επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματα τους. Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε αιφνιδιασμό.

 

6)  Έχετε επιλέξει ως κόμμα αυτό που οι ίδιοι ονομάζετε «δημιουργική αντιπολίτευση», προκειμένου, όπως λέτε, να είστε «χρήσιμοι» στους πολίτες. Θεωρείτε ότι αποδίδει καρπούς αυτή η επιλογή;  

 

Advertisement

Ναι. Η μαχητική αλλά πάντα τεκμηριωμένη και προγραμματική  αντιπολίτευση, είναι σταθερή επιλογή μας που πηγάζει από το DNA της ιστορίας και της προσφοράς της παράταξης μας, είμαστε παράταξη εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας. Για το Κίνημα Αλλαγής πίσω από κάθε «ναι» υπάρχει πλήρης αιτιολογία, κάθε «όχι» συνοδεύεται από τεκμηριωμένη αντιπρόταση.  Μακριά από εμάς η δημαγωγία, η αφοριστική συνθηματολογία, τα παχιά και κούφια λόγια. Δεν μας αφορούν, όπως είμαι βέβαιη ότι δεν αφορούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, που τα έχουν πληρώσει πολύ ακριβά. Γι’ αυτό και τα πράγματα αλλάζουν.

 

7) Όμως προς το παρόν τουλάχιστον η κυβέρνηση φαίνεται να αντέχει. Δεν μπήκατε ποτέ στον πειρασμό να αλλάξετε τακτική ώστε να αποκομίσετε περισσότερα δημοσκοπικά οφέλη; 

Οι πολίτες πια γνωρίζουν και βλέπουν. Αποτιμούν το έργο της Κυβέρνησης καθημερινά.  Σιωπηλός θυμός συσσωρεύεται σε βάρος της. Δεν πετάω στα σύννεφα,  ούτε προσγειώθηκα χθες στην πολιτική για να πιστεύω ότι οι πολιτικές αλλαγές συμβαίνουν σε μια νύχτα. Αντιθέτως, ακολουθούν τις τεκτονικές πλάκες που μετατοπίζονται μέσα στην κοινωνία και διαμορφώνουν νέες αντιλήψεις και διεκδικήσεις.  Η ελληνική κοινωνία έχει ήδη στις αποσκευές της την εμπειρία μιας παρατεταμένης δεκαετούς κρίσης και έχει ωριμάσει. Ήταν αναμενόμενο να δώσει χρόνο στην Κυβέρνηση, σήμερα όμως βλέπει ότι δεν μπορεί να δώσει αποτελεσματικές λύσεις και προοπτική. Οι πολίτες, παρά τον συστηματικό επικοινωνιακό μας αποκλεισμό, αξιολογούν ήδη θετικά την παρουσία μας και τη δουλειά μας. Συγκρίνουν και την ποιότητα της αντιπολίτευσης που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη και ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση. Αυτό που εμείς εισπράττουμε είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής γίνεται ξανά δύναμη ελπίδας, το αποκούμπι των προοδευτικών πολιτών, ο σύγχρονος συνεχιστής του αναγνωρισμένου έργου και των διαχρονικών αξιών του ΠΑΣΟΚ. Τα εκλογικά οφέλη για το Κίνημα Αλλαγής όποτε και αν στηθούν κάλπες, θα το επιβεβαιώσουν. 

 

 

8)  Πολλή συζήτηση γίνεται γύρω από την λεγόμενη «προοδευτική διακυβέρνηση». Τι και ποιους περιλαμβάνει για εσάς η «προοδευτική διακυβέρνηση» του τόπου;

Advertisement

 

Μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση είναι ζωτική ανάγκη για τη χώρα και θα είναι σύντομα πολιτικό και κοινωνικό αίτημα. Για να μπει επιτέλους φρένο τόσο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση όσο και στον ανεύθυνο λαϊκισμό, στη δημαγωγία  και στην πλειοδοσία ψεύτικων υποσχέσεων. Αυτή η προοπτική της σύγχρονης προοδευτικής διεξόδου στο σημερινό αδιέξοδο  του βολικού για λίγους και ισχυρούς τεχνητού διπολισμού, έχει ως όρο και προϋπόθεση την ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή. Έτσι βλέπουμε την προοδευτική Κυβέρνηση. Η θέση μου αυτή είναι ξεκάθαρη, δεν χρειάζεται ερμηνεία και δεν επιδέχεται παρερμηνείες.

Για εμάς δεν είναι θέση  κομματικής αλαζονείας ή πολιτικής ιδιοτέλειας αλλά θέση ευθύνης γιατί οι  ένθεν κακείθεν, απομιμήσεις αποδείχθηκαν κίβδηλες. 

 

9)  Τι απαντάτε σε όσους θα αξίωναν μία …συμπληρωματική θέση για το κόμμα σας στην επόμενη κυβέρνηση;

 

Να το ξεχάσουν. Η αυτόνομη πορεία και η διεκδίκηση πρωταγωνιστικού ρόλου στις πολιτικές εξελίξεις με προοπτική διακυβέρνησης, είναι ο θεμελιώδης όρος του συμβολαίου που έχω συνυπογράψει με την κοινωνική μας βάση και δεν τον διαπραγματευόμαστε. Για αυτό και η θέση αυτή αποτελεί και την κοινή συνισταμένη όλων των συλλογικών αποφάσεων των συνεδρίων και των πολιτικών οργάνων του Κινήματος Αλλαγής. Τώρα που ο λόγος μας απλώνεται στην κοινωνία, το έργο και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ αποκαθίστανται, είναι ώρα να το πάρουν μια και καλή απόφαση οι μνηστήρες κάθε πλευράς και τα διατεταγμένα παπαγαλάκια τους που εξακολουθούν να διακινούν σενάρια που μας επιφυλάσσουν δορυφορικό ρόλο. Η παράταξη μας, αυτόνομη, ισχυρή,  θα πρωταγωνιστήσει ξανά στον αγώνα για πολιτική, οικονομική και κοινωνική αναγέννηση της Ελλάδας. 

Advertisement

Η νέα Αλλαγή, η προοδευτική διακυβέρνηση, η νέα σελίδα για την χώρα μας δεν είναι ένα ευχολόγιο. 

Είναι ένα κοινωνικό αίτημα που δεν ξεπηδά μόνο από τις αναμνήσεις, αλλά κυρίως από την ελπίδα του λαού μας να ξαναζήσει μέρες ευημερίας, ειρήνης και περηφάνιας που μόνο με το ΠΑΣΟΚ έζησε.