Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ.Γεννηματά: “Το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που έφερε στην πρώτη γραμμή την αγρότισσα και τον αγρότη!”

Published

on

Σημεία παρέμβασης της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στην τηλεδιάσκεψη για τον πρωτογενή τομέα

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, 

Φίλες και φίλοι, 

 

Καλωσορίσατε στην τηλεδιάσκεψη για τη δημιουργία του δικτύου μας στον αγροτικό χώρο.

Η πανδημία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με επιπτώσεις για τις ζωές των ανθρώπων και την οικονομία. 

Advertisement

Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες της Κυβέρνησης αλλά δεν είναι ώρα γι’ αυτό.  Είμαστε σε ώρα μάχης , έχουμε δρόμο μπροστά μας γι’ αυτό πρότεινα οδικό χάρτη για το ασφαλές άνοιγμα. 

Έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος για  να μείνει όρθια η κοινωνία, ζωντανή η οικονομία και αυτό αφορά και τον πρωτογενή τομέα

 

Φίλες και Φίλοι,

Η υγειονομική κρίση ανέδειξε την τελευταία χρονιά πόσο σημαντικός παραμένει ο πρωτογενής τομέας και για την διατροφική ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας.

Η πανδημία έδειξε  όμως και ότι η αλυσίδα του αγροτοδιατροφικού τομέα και η απρόσκοπτη προμήθεια τροφίμων και πρώτων υλών, όπως την ξέραμε μέσα στην παγκοσμιοποίηση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Για την Ελλάδα, κάθε σοβαρή μελέτη περιλαμβάνει στο συμπέρασμα της ότι η παραγωγική ανάταξη του πρωτογενή τομέα μπορεί να παίξει ουσιαστικό  ρόλο στην έξοδο από την κρίση.

Advertisement

Το Κίνημα μας από την ίδρυση του και μέχρι σήμερα,  σε αντίθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, έχει την άποψη ότι ο αγροδιατροφικός  τομέας δεν αποτελεί διαρθρωτικό μειονέκτημα της χώρας. Αποτελεί κατ’ εξοχήν παραγωγικό πυλώνα που μπορεί να πατήσει η ανάπτυξη του τόπου.

Γιατί ήταν το ΠΑΣΟΚ εκείνο που έφερε στην πρώτη γραμμή την αγρότισσα και τον αγρότη, που πίστεψε στην σημασία του πρωτογενή τομέα.

Ουσιαστικά άλλαξε την ύπαιθρο και  γι αυτό η σχέση του ΠΑΣΟΚ μαζί σαςβείναι στέρεη, μακροχρόνια και δημιουργική που συνοδεύτηκε με πολλά έργα.

Όμως ο πρωτογενής τομέας, η ύπαιθρος, η παραγωγή τροφίμων όπως τα γνωρίσαμε είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρχει αύριο.

Νέοι κρίσιμοι και εξωγενείς προς την παραγωγή παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη.

  • Η κλιματική αλλαγή, η περιβαλλοντική κρίση  και ταυτόχρονα η μεγάλη αύξηση της ζήτησης τροφίμων κατά 70% μέχρι ο 2050
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εντάξει και την γεωργία στην Πράσινη Συμφωνία “Green Deal” για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ολόκληρης της οικονομίας μέχρι το 2050 για να μηδενίσει τις εκπομπές του CO2. Όταν μιλάμε για 2050 εννοούμε ότι αυτά θα συμβούν όταν οι σημερινοί νέοι αγρότες 25-35 ετών θα βρίσκονται στην πλήρη παραγωγική τους δραστηριοποίηση. Δηλαδή τα πράγματα είναι επείγοντα, δεν αφορούν το απώτερο ή μακρινό μέλλον  
  • Χρειάζεται  λοιπόν προετοιμασία για το μέλλον, ώστε να πετύχουμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που έχουμε σήμερα
  •  και να εφαρμόσουμε  μια νέα στρατηγική βιώσιμης και φιλικής με το περιβάλλον γεωργίας 
  • Ταυτόχρονα όμως  πρέπει να δράσουμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τώρα,  για να αντιστρέψουμε τις ζημιές από την κρίση της πανδημίας.

 

Αυτά όλα μαζί, δηλαδή οι μεγάλες αλλαγές, οι αυξημένες απαιτήσεις και οι επείγουσες ανάγκες συνιστούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο πρέπει να δράσουμε. 

 

Advertisement

Οι αγρότες βλέπουν την αδράνεια και την επιδεικτική αδιαφορία της Κυβέρνησης απέναντί τους, που προστίθεται στην αντιαγροτική πολιτική της  προηγούμενης κυβέρνησης.   Ενέργειες και παραλείψεις που  οδηγούν τον πρωτογενή τομέα και το εισόδημα των αγροτών σε αδιέξοδα σε όλη τη χώρα από την Κρήτη έως τον Έβρο.

 

Απαριθμώ τα σοβαρότερα που πρέπει άμεσα να βρουν λύση.

 

  • το υψηλό κόστος παραγωγής και ειδικά της ενέργειας,
  • τις δυσκολίες στην παραγωγή, μεταποίηση και εξαγωγές και τα αδιάθετα προϊόντα λόγω της κρίσης της πανδημίας με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων που τα συνοδεύουν αυτή την περίοδο.
  • την ανυπαρξία ρευστότητας,
  • την αδυναμία ελέγχου της αγοράς με αποτέλεσμα οι παραγωγοί γάλακτος, ελαιόλαδου, βάμβακος και άλλων προϊόντων να είναι έρμαια εναρμονισμένων πρακτικών που συνοδεύονται και από πολύ μεγάλο χρόνο για την εξόφληση των τιμολογίων πώλησης των προϊόντων τους,
  • την στοχοποίηση της κτηνοτροφίας και την έξαρση των ελληνοποιήσεων,
  • την μη προσαρμογή του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και την ανυπαρξία στοιχειώδους προετοιμασίας για τις αυξανόμενες ζημιές από την κλιματική αλλαγή ενώ έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο χρόνος πληρωμής των αποζημιώσεων. Δεν μπορεί να λαμβάνονται κάθε φορά έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης όπως με τον Ιανό. Χρειάζεται νέα θεσμική και συστηματική αντιμετώπιση.
  • την μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή και αποτυχία της δακοκτονίας τα τελευταία χρόνια,
  • την καθυστέρηση αξιοποίησης των πόρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

 

Το συμπέρασμα  βγαίνει αβίαστα.

Δεν υπάρχουν μέτρα και προετοιμασία από την πλευρά της Κυβέρνησης για να αλλάξει έστω και λίγο το αυτό το κλίμα.  Ο κ. Μητσοτάκης να καταλάβει ότι  στον πρωτογενή τομέα η προπαγάνδα  δεν πιάνει.

Και  στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωτογενής τομέας είναι  φτωχός συγγενής. 

Advertisement

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε επεξεργαστεί και καταθέσει αναλυτικές προτάσεις.

Πρώτα για την άμεση στήριξη του Έλληνα αγρότη.

 

Μιλώντας στην Βουλή κατά την πρόσφατη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ζήτησα άμεσα μέτρα όπως:

*την ένταξη των αγροτών -κτηνοτρόφων-αλιέων που πλήττονται στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής (με αύξηση της στα 4 δις ευρώ )και την αναστολή των υποχρεώσεων τους για όσο διαρκεί η πανδημία 

**την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών τον χειμώνα 

***την άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων ενισχύσεων και αποζημιώσεων στον αγροτικό κόσμο 

Advertisement

****την αγορά από το κράτος και δωρεάν διάθεση σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ποσοτήτων των προϊόντων που δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά 

 

Συντρόφισσες, Σύντροφοι

Φίλες και Φίλοι,

 

Θα μου επιτρέψετε όμως εδώ να επικεντρωθώ λίγο περισσότερο στην νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 και την Κλιματική Αλλαγή.

Δεν αρκεί για την αλλαγή και την προσαρμογή του αγροδιατροφικού τομέα πλέον, η συνέχιση στα ίδια περίπου επίπεδα της κοινοτικής χρηματοδότησης ύψους περίπου 19,6 δις ευρώ.

Advertisement

 

Απαιτείται ένα σύγχρονο εφαρμόσιμο ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ τόσο για την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας «Green Deal» όσο και της Πολιτικής από το Χωράφι στο Πιάτο “From Farm to Fork”  που θα λαμβάνει υπόψη τα πλεονεκτήματα, τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες της χώρας.

 

Για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την αγροτική παραγωγή έχουμε ήδη παρουσιάσει κατά την ομιλία μου  τον Σεπτέμβριο στη  Θεσσαλονίκη, ορισμένες προτάσεις μας.

 

Δ1) Σε κάθε Περιφέρεια χωροθετούνται και επιδοτούνται οι υποδομές ενός τουλάχιστον ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ και δημιουργείται ο αντίστοιχος φορέας εξαγωγών.

 

Advertisement

Συμμετέχουν συνεταιρισμοί και μικτές επιχειρήσεις που οργανώνονται ως δίκτυο, προκειμένου  να εξασφαλίσουν καλύτερη χρηματοδότηση, προμήθεια εφοδίων, συμβουλευτικές υπηρεσίες και συνεργασίες με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

 

Τα δίκτυα συγκεντρώνουν, μεταποιούν και συσκευάζουν ποιοτικά (και βιολογικά) αγροτικά προϊόντα και μέσω του φορέα ενισχύουν τις εξαγωγές τους δημιουργώντας και το κατάλληλο διεθνές brand.

 

Ανάλογες κινήσεις και για την Κτηνοτροφική Παραγωγή.

 

Επισήμανση: Επιβάλλεται να δημιουργηθούν νέα σύγχρονα συλλογικά σχήματα αγροτών-παραγωγών σε επίπεδο νομού-περιφέρειας-χώρας, αλλά και ανά προϊόν.

Advertisement

 

Δ2) Με ισχυρά οικονομικά κίνητρα αναπτύσσονται ενεργειακές Αγροτικές Κοινότητες. Ενισχύεται η διείσδυση των ΑΠΕ στη γεωργία, με παράλληλη αξιοποίηση των υπολειμμάτων βιομάζας για παραγωγή ενέργειας.

Έτσι επιτυγχάνεται και η μείωση του κόστους ενέργειας για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

 

Δ3) Γεωργία που βασίζεται στη γνώση.

Εκπαίδευση των αγροτών και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εφαρμογή των καινοτομιών στην αγροτική παραγωγή.

 

Advertisement

Δ4) Κίνητρα για την απασχόληση νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή.

  • Με μείωση της φορολογίας των αγροτών στο 13% για εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ.
  • Με καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων.
  • Με παραχωρήσεις δημόσιας γης για την αξιοποίηση της από νέες παραγωγικές δραστηριότητες και συλλογικούς παραγωγούς.

 

Δ5) Αλλάζει ριζικά ο τρόπος διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων που χρησιμοποιούνται στην άρδευση. Το παραδοσιακό αποτυχημένο μοντέλο διοίκησης των ΤΟΕΒ δίνει τη θέση του σε σύγχρονες μορφές μάνατζμεντ. Οι νέοι αυτοί Οργανισμοί διασφαλίζουν την ορθολογική χρήση των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών αποθεμάτων με ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

Δ6) Δίνονται κίνητρα (οικονομικά, συμβουλευτικά, δικτύωσης, κλπ.) για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών χαμηλής απόδοσης από υφιστάμενους αγρότες καθώς και την είσοδο νέων επενδυτών στον αγροτικό τομέα (και με τη μορφή συμπράξεων με υφιστάμενους αγρότες) σε δυναμικές καλλιέργειες (π.χ. θερμοκήπια, δενδροκομία, κλπ) και εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

 

Δημιουργούμε το δίκτυο για να μείνει. Να αναλάβει τον ανοιχτό διάλογο, την συμπόρευση και τον κοινό αγώνα με τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

 

Advertisement

Στόχος μας είναι να βάλουμε φρένο στην συντηρητική οπισθοδρόμηση που οδηγεί στο περιθώριο τους αγρότες και τον αγροτικό τομέα. 

 

Το Κίνημα Αλλαγής δεν καλύπτει μόνο το κενό αξιόπιστης αξιωματικής αντιπολίτευσης που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προβάλλει πλέον προτάσεις αξιόπιστης διακυβέρνησης.

 

Όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη προοδευτική Αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό θα αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική Κυβέρνηση.

 

Σε αυτόν τον κοινό  και εφικτό στόχο σας καλώ να στρατευτείτε.

Advertisement

 

Ανοίγουμε την περπατησιά μας για να διεκδικήσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή.