ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φώφη Γεννηματά: Η ενέργεια και η πολιτική για το περιβάλλον είναι η παρακαταθήκη μας για το μέλλον
Εισαγωγική Ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην τηλεσυζήτηση με θέμα: «Δίκαιη και ομαλή μετάβαση στην Μετα-Λιγνιτική Εποχή στην Δυτική Μακεδονία»
Φίλες και Φίλοι,
Πριν από λίγους μήνες η Δυτική Μακεδονία άκουσε τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει τον ξαφνικό «θάνατο» για τη βασική οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
Λιγνίτης τέλος και μάλιστα από το 2023, είπαν.
Οι ίδιοι που προεκλογικά έταζαν ότι θα στηρίξουν την περιοχή.
Και τώρα προαναγγέλλουν ψυχρά ότι μια ολόκληρη περιφέρεια θα χάσει το 43% του ΑΕΠ της, ή για να μη μιλάμε με άψυχους αριθμούς, θα χάσει 25.000 θέσεις εργασίας μέσα σε 4 χρόνια.
Δύο ημέρες βέβαια πριν την εκδήλωση μας, θυμήθηκαν να κάνουν συσκέψεις στο Μαξίμου για το «συμφέρον των τοπικών κοινωνιών».
Τρέχουν και δεν φτάνουν.
Όμως δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ο πρώτος, που απεργάζεται καταστροφικά σχέδια για την περιοχή.
Προηγήθηκε ο κ. Τσίπρας.
Που ως αντιπολίτευση πολέμησε και ως Κυβέρνηση κατήργησε, ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Δυτική Μακεδονία, και εν συνεχεία προχώρησε για το ξεπούλημα των σταθμών και ορυχείων, εξυπηρετώντας μεταπρατικά συμφέροντα.
Η Περιφέρεια μέσα σε λίγα χρόνια έχασε το 14% του ΑΕΠ της, δηλαδή χάθηκαν 600 εκατομμύρια ευρώ από την τοπική οικονομία.
Και όχι μόνο από την ανυπαρξία πολιτικής για το ενεργειακό και τη μεγάλη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής (Στο 50%).
Αλλά και η Γούνα γνώρισε κάθετη πτώση στις εξαγωγές της.
Στον αγροτικό τομέα χάθηκαν χρηματοδοτήσεις για αρδευτικές ενισχύσεις και εξισωτικές αποζημιώσεις.
Τουρισμός, Εμπόριο, Μεταποίηση, Κατασκευαστικός κλάδος είναι σε κάθετη πτώση μετά από αυτά που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν.
Με αποτέλεσμα η Δυτική Μακεδονία να κατέχει θλιβερές πρωτιές.
Να είναι πρώτη στην ανεργία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φίλες και Φίλοι,
Δεν ήρθα εδώ στην Δ. Μακεδονία σήμερα για να σας περιγράψω αυτό που εσείς βιώνετε καθημερινά.
Είμαι εδώ, είμαστε δίπλα σας.
Πρώτον, για να αναδείξουμε και να μεταφέρουμε σε όλους τους Έλληνες και στην Ευρώπη την κραυγή αγωνίας μιας ολόκληρης περιοχής και των κατοίκων της. Να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση.
Δεύτερον και κυριότερο, για να συζητήσουμε και να καταλήξουμε μαζί για το τι πρέπει να γίνει με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα.
Να στρατευτούμε μαζί, να αγωνιστούμε για να το κάνουμε πράξη.
Ναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επιβάλλει την αλλαγή του ενεργειακού μας συστήματος.
Η Ευρώπη έχει στόχο να γίνει η πρώτη «κλιματικά ουδέτερη»-μηδενικών εκπομπών-ήπειρος του κόσμου ως το 2050.
Για μας για το Κίνημα Αλλαγής η πολιτική για το κλίμα, για το περιβάλλον είναι προτεραιότητα.
Αποτελεί το χρέος μας απέναντι στις νέες γενιές.
Όμως είναι σταθερή και αταλάντευτη απόφασή μας ο σχεδιασμός για Δίκαιη Μετάβαση.
με εγγυήσεις ότι οι περιοχές που είναι στο επίκεντρο των αλλαγών θα παραμείνουν κοινωνικά δυναμικές, οικονομικά ενεργές και πληθυσμιακά σταθερές.
Χωρίς να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους οι πολίτες.
Είμαστε απέναντι στην αντίληψη της Κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τις λιγνιτοφόρες περιοχές περίπου ως παράπλευρες απώλειες.
Ο χρόνος που δόθηκε από την Κυβέρνηση για την «μετάβαση» είναι απαράδεκτα μικρός.
Θέλουν να αποσύρουν όλες τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες στα επόμενα 3 χρόνια. Και να παραμείνει η «Πτολεμαΐδα 5» ως το 2028 και μετά να «αλλάξει καύσιμα» χωρίς να ξέρουμε καν ποια είναι αυτά.
Βάζουν έτσι σε κίνδυνο όλη την περιοχή, την τοπική οικονομία και τους απασχολουμένους στη ΔΕΗ.
Δεν υπάρχει για μας για το Κίνημα Αλλαγής καμία ανοχή σε αυτές τις μεθοδεύσεις, σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς.
Υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό ερώτημα.
Γιατί αυτή η βιασύνη; Τι θα γίνει με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας;
Θα μπορούμε να μιλάμε για Εθνική κυριαρχία όταν η χώρα αύριο ξαφνικά στηρίζεται σε 100% εισαγόμενα καύσιμα;
Γιατί εκεί οδηγούν τα πράγματα ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση του.
Στο Κίνημα Αλλαγής, ήμασταν οι πρώτοι και οι μόνοι, που πριν περίπου έναν χρόνο παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.
Στο «Ενεργειακό διαβατήριο για το μέλλον», έτσι έχουμε ονομάσει το σχέδιο μας, αναφερθήκαμε εμείς μόνοι από όλα τα πολιτικά κόμματα, με θάρρος και γενναιότητα, για την μεταλιγνιτική Ελλάδα.
Αναδείξαμε την ανάγκη να ενισχυθούν σημαντικά, από δω και πέρα, οι δύο περιοχές που θίγονται, η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία. Με εθνικούς αλλά και με ευρωπαϊκούς πόρους. Ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε με αριθμούς, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν περίπου 300 εκ. Ευρώ σε ετήσια βάση για τουλάχιστον τα επόμενα 15 χρόνια ώστε να είναι δυνατή η αλλαγή της οικονομικής δραστηριότητας, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και του ενεργειακού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.
Εμείς δεν βλέπουμε για ποιο λόγο θα πρέπει να κλείσουν όλοι οι σταθμοί μέχρι το 2023. Μπορεί να υπάρξει σταδιακή απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2030, με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, με κάποιους σταθμούς (Μελίτη Ι, Αγ. Δημήτριος V), να μπορούν να παραμείνουν στο σύστημα μέχρι τότε. Για την ευστάθεια του, όποτε αυτό είναι αναγκαίο.
Επίσης δεν βλέπουμε το λόγο να κλειδώσει το ενεργειακό μας μίγμα στο αέριο με ότι συνεπάγεται σε όρους οικονομικούς, και ασφάλειας του εφοδιασμού. Ελλοχεύει ο κίνδυνος η υποκατάσταση να γίνει χωρίς τη ΔΕΗ.
Φίλες και Φίλοι,
Η μετάβαση της Χώρας στην επόμενη μέρα της ενέργειας χρειάζεται ένα σοβαρό ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις λιγνιτοφόρες περιοχές.
στην Ενέργεια με την ανατροπή της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για το τέλος του λιγνίτη το 2023 και τον σχεδιασμό της ομαλής μετάβασης μέχρι το 2050 στη νέα πράσινη οικονομία
στο Περιβάλλον, με τις αποκαταστάσεις Εδαφών στα ορυχεία και την απόδοση χιλιάδων στρεμμάτων σε Ομάδες Παραγωγών. Με την ενίσχυση τους για ανάπτυξη δραστηριοτήτων της «έξυπνης γεωργίας».
Στις Τηλεθερμάνσεις με την απρόσκοπτη λειτουργία τους και τη διασφάλιση της τιμής στον πολίτη. Η κυβέρνηση και η ΔΕΗ οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν εάν προτίθενται να συμμετάσχουν σε μια ΣΗΘΥΑ φυσικού αερίου στην περιοχή και να δεσμευτούν πως μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης οι λιγνιτικές μονάδες που υποστηρίζουν την τηλεθέρμανση θα λειτουργούν.
Μία μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας υψηλής απόδοσης με φυσικό αέριο, θα φέρει νέες επενδύσεις μεταποιητικών επιχειρήσεων και αγροδιατροφικού τομέα στην περιοχή. Παράλληλα πρέπει να επιδιωχθεί η χωροθέτηση οργανωμένων θερμοκηπιακών πάρκων εξαγωγικού προσανατολισμού.
Με καινοτόμες δράσεις παραγωγής ενέργειας από πολίτες (με ΑΠΕ), σε συνδυασμό με το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ κατ’ οίκον. Σε κάθε σπίτι υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας με απλό τρόπο που συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα κόστους, ευστάθειας δικτύου και περιβάλλοντος σε σύγκριση με τις μεγάλες επενδύσεις. Το πιο σημαντικό όφελος της πρότασης μας είναι ότι επιτυγχάνεται ριζική αποκέντρωση και εκδημοκρατισμός στην παραγωγή ενέργειας από τους πολίτες αυτοπαραγωγούς. Είναι μια καινοτόμα πρόταση που σε συνδυασμό με το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ συνιστά μια τεράστια ανατροπή στα μέχρι σήμερα δεδομένα. Προτείνω η Δυτική Μακεδονία να γίνει περιοχή-πιλότος στην αυτοπαραγωγή και την εξοικονόμηση με στόχο όλες ανεξαίρετα οι οικοδομές της να έχουν δυνατότητα συμμετοχής στα επόμενα 5-10 χρόνια με τα ανάλογα ισχυρά φορολογικά κίνητρα βέβαια. Μεγάλο μέρος της δαπάνης να εκπίπτει από τη φορολογία.
Στις μεγάλες υποδομές μεταφορών:
με τον κάθετο άξονα στην Εγνατία από την Λάρισα έως τη Φλώρινα και τον Ε65 που εμείς το ΠΑΣΟΚ εντάξαμε στα Διευρωπαϊκά δίκτυα
με την επέκταση του Σιδηροδρομικού δικτύου από την Κοζάνη στην Ηγουμενίτσα και την Καλαμπάκα και τις διασυνδέσεις με Φλώρινα Γρεβενά και Καστοριά
Με το διεθνές Αεροδρόμιο της Καστοριάς και αυτό της Κοζάνης αναβαθμισμένο επιχειρησιακά
στα μεγάλα αρδευτικά, που μένουν παγωμένα 5 χρόνια τώρα
στους Μικρομεσαίους Επιχειρηματίες με επιχειρηματικά κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, με την ανάταξη των λατομείων μαρμάρου στο Τρανόβαλτο και το Master Plan της Γούνας
Με επενδύσεις στις λίμνες και τα χιονοδρομικά για να ενισχύσουμε το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας
Με την αποφασιστική ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Φίλες και φίλοι
Σήμερα ανοίγουμε τον κοινωνικό διάλογο για τα σημαντικά και σοβαρά θέματα της Περιφέρειας με επιχειρήματα και θέσεις, με την συμμετοχή των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Αυτοδιοίκησης.
Μαζί θα δουλέψουμε, για να τα κάνουμε πράξη, για να έχει ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας ένα ασφαλές και αξιοπρεπές μέλλον.