ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φώφη Γεννηματά στην τηλεδιάσκεψη με τους Γραμματείς των τομέων: “Είμαστε εδώ δυνατοί. Αυτός ο αγώνας δεν είναι ταχύτητας,είναι αντοχής.”
Εισηγητική παρέμβαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην τηλεδιάσκεψη με τους Γραμματείς των Τομέων
Συντρόφισσες, Σύντροφοι,
Όλο αυτό το διάστημα μέσα στην κρίση της πανδημίας, είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί, να προετοιμάσουμε τις προτάσεις μας, να επεξεργαστούμε την στάση μας για όλα τα θέματα που απασχόλησαν τους πολίτες.
Στα θέματα της δημόσιας υγείας, της οικονομίας, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των αγροτών, των θεσμών, του πολιτισμού.
Θέλω να σας συγχαρώ για την σημαντική δουλειά σας.
Συμβάλλατε σημαντικά στην υπεύθυνη στάση μας, στις τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις μας, στο καθαρό προοδευτικό μας στίγμα.
Που έδωσαν περιεχόμενο και ουσία στην επιλογή μας για την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ.
Απέναντι τόσο στις συντηρητικές και ανεπαρκείς επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, μακριά από την αμηχανία και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανοιχτή γραμμή με τις ενεργές δυνάμεις της παραγωγής και της Κοινωνίας.
Και σε αυτή την επιλογή σταθερά συνεχίζουμε. ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ.
Γιατί αυτή είναι και η θέληση του κόσμου της παράταξης μας.
Αυτό ας το καταλάβουν όλοι.
Και αυτοί που «εκτελούν συμβόλαια», θεωρώντας ότι θα καταφέρουν είτε να μας σύρουν στις επιλογές τους, είτε να μας απαξιώσουν. Δεν θα το πετύχουν.
Είμαστε και θα είμαστε ΕΔΩ ΔΥΝΑΤΟΙ.
Και θα δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο.
Γιατί αυτός ο αγώνας δεν είναι «ταχύτητας», είναι αντοχής.
Γιατί οι πολίτες θα κρίνουν με βάση τα πραγματικά τους προβλήματα, την ζωή τους, τις προοπτικές τους.
Η θετική αντιμετώπιση της επιδημίας –με την στήριξη όλων μας- εμφανίζει αυτή την στιγμή την Κυβέρνηση να καρπώνεται την ανακούφιση και την αισιοδοξία των πολιτών.
Αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Γι’ αυτό και δυστυχώς μαζί με την αισιοδοξία, καταγράφεται στις μετρήσεις και η επάνοδος του φόβου και της ανασφάλειας.
Η Οικονομία μας κινδυνεύει με ύφεση, οι επιχειρήσεις με λουκέτα, οι εργαζόμενοι με δυσμενείς αλλαγές ή το χειρότερο με ανεργία.
Απέναντι σε αυτά η Κυβέρνηση στέκεται χωρίς σχέδιο, χωρίς αντανακλαστικά, χωρίς πειστικές απαντήσεις.
Δείτε το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε πρόσφατα.
Δεν πρόκειται για «μπαζούκας» όπως διαφημίζει, αλλά για «πιστολάκι».
Το οποίο όμως πυροβολεί και τον κόσμο της εργασίας.
Γιατί αυτή είναι η δεξιά. Αυτή είναι η αντίληψη της.
Βρίσκει την ευκαιρία στην κρίση για να εφαρμόσει το δόγμα «μισή δουλειά, με μισό μισθό» για τους εργαζόμενους.
Αφήνει ακάλυπτους τους άνεργους, που μέσα σε συνθήκες κρίσης δεν μπορούν να βρουν δουλειά.
Ελαχιστοποιεί τις παρεμβάσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνοντας τις έρμαια των απαιτήσεων των Τραπεζών.
Αδιαφορεί πλήρως για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.
Περιορίζει την στήριξη της προς τον Τουρισμό, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στην μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και στην πορτοκαλάδα. Ακόμη και το αναγκαίο ενισχυμένο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες.
Στόχος δικός μας δεν ήταν και δεν είναι να κάνουμε αντιπολίτευση επί ερειπίων. Δεν επιχειρούμε ποτέ να εκμεταλλευτούμε τον φόβο, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα.
Μας ενδιαφέρει η χώρα να πηγαίνει μπροστά, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών της.
Γι’ αυτό και προτείνουμε ΕΓΚΑΙΡΑ ένα ολοκληρωμένο, στοχευμένο, ρεαλιστικό Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, άμεσων παρεμβάσεων.
Για να μείνει Ζωντανή η Οικονομία, Όρθια η Κοινωνία.
Για να έχουμε την δυνατότητα όλοι μαζί, αισιόδοξοι, με ψηλά το κεφάλι να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.
Δείτε προσεκτικά και αξιοποιείστε τόσο το αναλυτικό ενδιάμεσο Πρόγραμμα μας, όσο και το αναλυτικό σημερινό σημείωμα για την κριτική μας στα Κυβερνητικά μέτρα.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε μια αναφορά που είχα κάνει πριν λίγες ημέρες.
Προειδοποιήσαμε. Για τα σαφή σημάδια αλαζονείας και αυταρχισμού που καθορίζουν όλο και πιο πολύ την πολιτική της Κυβέρνησης.
Όπως αποδείχθηκε στους χειρισμούς με τα voucher, με το πελατειακό κράτος που οικοδομεί ακόμη και στο Μεταναστευτικό, με την εύνοια μόνο στους λίγους και ισχυρούς στον Περιβαλλοντικό Νόμο, με την παντελή έλλειψη διαλόγου και τις παλινωδίες στο ευαίσθητο θέμα της Παιδείας.
Ακόμη και τον νομοθετικό διάλογο για τον κατώτερο μισθό, τον κατήργησαν με ΠΝΠ.
Αλλά και από την άλλη πλευρά προσέξτε την ρητορική και τους ακτιβισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, το ΟΧΙ παντού ακόμη και στην Marfin, την επιστροφή πολλών στελεχών στην ατελέσφορη λογική του 2011.
Προειδοποιήσαμε. Γιατί θα είναι δραματικό να κυριαρχήσουν αύριο η πόλωση και ο διχασμός. Γιατί άλλες είναι οι απαιτήσεις της περιόδου αυτής. Βιώνουμε ήδη ύφεση, ο κίνδυνος της μαζικής ανεργίας είναι antePortas.
Σήμερα είναι όσο ποτέ αναγκαίος ο διάλογος, η συνεννόηση, η στάση ευθύνης.
Και θα κάνουν μεγάλο λάθος όσοι εκλάβουν την ικανοποίηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, ως λευκή επιταγή στήριξης σε τέτοια φαινόμενα και σε πολιτικές που εντείνουν παρά αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.
Έχω πει και επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν μας φοβίζουν οι απειλές του Μαξίμου για εκλογές.
Αλλά θα είναι τυχοδιωκτισμός και πρόκληση να σκέφτεται κανείς εκλογές εν μέσω κρίσης, και προβλημάτων, εκλογές με γάντια, μάσκες, αποστάσεις και τις ευπαθείς ομάδες στο σπίτι.
Σε αυτό εμείς επιμένουμε. Και με τις επεξεργασμένες προτάσεις μας με ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ με τους φορείς της παραγωγής και της κοινωνίας, προβάλλουμε τις αναγκαίες προοδευτικές λύσεις.
Με την κρίση της πανδημίας υπήρξε και μια ύφεση στα Ελληνοτουρκικά. Μπορεί να οφείλεται και στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει η Τουρκία.
Καλή είναι η νηνεμία, αλλά θα κάνουμε λάθος αν παρασυρόμαστε και εφησυχάζουμε.
Μόλις προχθές η Τουρκία προκάλεσε και πάλι. Όχι μόνο δεν σκέφτηκε να ζητήσει μια συγγνώμη για την Γενοκτονία των Ποντίων (και των Αρμενίων), αλλά δηλώνουν προκλητικά ότι είναι μια ευτυχισμένη μέρα γι’ αυτούς.
Ταυτόχρονα οι προκλητικές υπερπτήσεις συνεχίζονται, όπως και οι παραβιάσεις στα χωρικά μας ύδατα.
Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση. Το επισημαίνουμε και πάλι.
Και αρραγές εθνικό μέτωπο. Κάτι που δείχνει δυστυχώς να αγνοεί η Κυβέρνηση.
Στα Ευρωπαϊκά Ζητήματα έχουμε μια κατ’ αρχήν θετική εξέλιξη.
Η Γαλλογερμανική πρόταση κινείται στην κατεύθυνση που έχουμε επανειλημμένα ζητήσει. Να πάρει το Ταμείο Ανασυγκρότησης σάρκα και οστά.
Με νέο χρήμα, καινοτόμα εργαλεία, μεταβιβάσεις και όχι δάνεια, χωρίς μνημόνια και δημοσιονομικές δεσμεύσεις.
Πρόκειται για συμβιβασμό. Αναμφίβολα. Εξ’ άλλου το ύψος της πρότασης-500 δις ευρώ- είναι το 1/3 των αρχικών υπολογισμών για την ουσιαστική αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.
Γι’ αυτό και δεν μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις, ούτε και να αποδυναμωθούν αυτές οι προτάσεις από συντηρητικές και αντιδραστικές αντιλήψεις.
Και η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει επί τέλους να εγκαταλείψει την τακτική της «αιδήμονος σιγής» και να διαδραματίσει ρόλο, να πιέσει επί τέλους ιδιαίτερα όταν η χώρα μας κινδυνεύει με μεγάλη ύφεση και ανεργία.
Θέλω με την ευκαιρία να επισημάνω 3 νέα σημαντικά ζητήματα-προτάσεις, που θέτουμε τόσο προς τα Σοσιαλιστικά Κόμματα της Ευρώπης, όσο και προς την Κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Οι πόροι του Ταμείου Ανασυγκρότησης-όταν αυτό λειτουργήσει όπως ελπίζουμε-είναι η μεγάλη ευκαιρία, για να δημιουργηθεί ένα νέο, βιώσιμο, σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο στην χώρα.
Γι’ αυτό και δεν πρέπει να καλύψει ούτε τρύπες του Προϋπολογισμού, ούτε πελατειακού χαρακτήρα επιλογές των Υπουργών.
Η διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης, προτείνουμε να γίνει από ειδική Ανεξάρτητη «Μονάδα», που θα στελεχωθεί μετά από δημόσια προκήρυξη από ανθρώπους με γνώση, εμπειρία και καταξίωση. Ως εγγύηση για την ορθή αξιοποίηση τους.
Και ο σχεδιασμός της για την αξιοποίηση των πόρων να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, με την συμμετοχή των Κοινωνικών Εταίρων.
Από τα νέα Προγράμματα της Ε.Ε. δεν πρέπει να ενισχυθεί καμία επιχείρηση που έχει έδρα στους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους».
Αντίθετα είναι ώρα να καθιερωθεί στην Ε.Ε. ένα ελάχιστο πραγματικό επίπεδο φορολογίας στην ψηφιακή οικονομία και μια κοινή φορολογική βάση για τις επιχειρήσεις.
Είναι αδιανόητο μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν «ενισχυθεί» από τις χώρες τους (με έγκριση της Ε.Ε.) να σχεδιάζουν επιθετικές εξαγορές- έναντι πινακίου φακής-έναντι αντίστοιχων επιχειρήσεων των μικρότερων χωρών.
Αντίθετα θα πρέπει η ενίσχυση προς μεγάλες επιχειρήσεις σε όλα τα κράτη -όταν είναι απολύτως αναγκαία- να δίδεται με αντάλλαγμα μετοχές τους. Ώστε να εξασφαλίζεται ότι όταν αυτές συνέλθουν από την κρίση, το Δημόσιο-οι φορολογούμενοι-θα πάρει πίσω τα χρήματά του.
Α) Το Κίνημα Αλλαγής είναι μια γνήσια προοδευτική δύναμη.
Δύναμη υπεύθυνη, ανανεωμένη, με κοινωνική ατζέντα, γνήσια πατριωτική, σταθερά προσανατολισμένη στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά σε μια άλλη Ευρώπη.
Οι συντηρητικές πολιτικές όπου και αν αυτές εκφράζονται είναι ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ μας. Και ο λόγος μας απέναντι σε αυτές πρέπει να είναι σύγχρονος, καινοτόμος, οι προτάσεις μας τεκμηριωμένες, και στην πρώτη γραμμή το ενδιαφέρον μας για τους πολλούς, αυτούς που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομία και της Κοινωνίας.
Β) Η αντιπολίτευση μας συνεχίζεται μέσα και έξω από την Βουλή.
Υπεύθυνα, δυναμικά, προγραμματικά.
Επισημαίνω τα θετικά αποτελέσματα που έχει η συνεργασία σας με τους Βουλευτές μας, που καλύπτουν το χώρο της ευθύνης σας.
Συνεχίστε και όχι μόνο στα Νομοσχέδια.
Ελάτε σε επαφή με όλους τους φορείς του χώρου, επεξεργαστείτε τα θέματα που ανακύπτουν, συμβάλλετε και να έρθουν στη Βουλή, αλλά και να αναδειχθούν οι εναλλακτικές λύσεις μας.
Γ) Έχουμε μπροστά μας την διαμόρφωση του νέου ολοκληρωμένου σχεδίου μας για την χώρα και την Κοινωνία.
Το Πρόγραμμα της Νέας Αλλαγής.
Που πρέπει να έχει προτεραιότητα την μείωση των ανισοτήτων, όχι τα κέρδη για τις ελίτ.
Με ένα νέο μοντέλο παραγωγής που φέρνει επενδύσεις και δημιουργεί βιώσιμη ανάπτυξη.
Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης.
Πρόγραμμα που βασίζεται σε μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία.
Η διαμόρφωση του είναι ένα κεντρικό καθήκον στην πορεία προς την Συνδιάσκεψη μας, που θα γίνει τον φθινόπωρο.
Δ) Η Συνδιάσκεψη μας δεν μπορεί όμως να έχει τα κλασσικά χαρακτηριστικά.
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για μια βαθειά ανανέωση και ποιοτική ενίσχυση του στελεχιακού μας δυναμικού.
Ανοιγόμαστε σε ικανά στελέχη του χώρου που δεν αξιοποιούνται επαρκώς και αναθέτουμε ρόλους.
Φέρνουμε πιο κοντά μας καταξιωμένα στελέχη ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, ειδικούς, στελέχη επιμελητηρίων, κοινωνικών κινημάτων.
Δίνουμε βήμα σε ανθρώπους του ευρύτερου χώρου μας, που σηματοδοτούν ένα ποιοτικό άνοιγμα.
Δίνουμε ρόλους σε νέα παιδιά με φρέσκες ιδέες, που δεν μετέχουν στα κεντρικά μας όργανα.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Είμαι βέβαιη ότι η διαδικασία της Συνδιάσκεψης θα είναι μια σημαντική, αναγεννητική πορεία για τον χώρο μας.
Θα δώσει το νέο προοδευτικό στίγμα μας.
Θα συμβάλλει στο να συσπειρωθούν γύρω μας όλες οι ενεργές, δημιουργικές, προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.