Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτεινή Μπακαδήμα: “Ταμείο Ανάκαμψης της Ολιγαρχίας και -Υπο-Ανάπτυξης του λαού”

Published

on

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για την περίφημη έκθεση Πισσαρίδη και στη συνέχεια για το Ταμείο Ανάκαμψης ως ΜέΡΑ25 δηλώναμε σε κάθε τόνο και με κάθε ευκαιρία πως ελληνικό σχέδιο Ελλάδα 2.0, είναι «μια τρύπα στο νερό», καθώς είναι μακροοικονομικά ασήμαντο, καθώς και ισχνό για την πραγματική οικονομία και κοινωνία, παραμένοντας, όπως θα περίμενε κανείς, αρκετά γενναιόδωρο με την παρασιτική ολιγαρχία εντός και εκτός συνόρων.

 

Εξ’ αρχής, επίσης, φωνάζαμε ότι μοναδική λύση για την ανακούφιση της οικονομίας και των ασθενέστερων, ειδικότερα, συμπολιτών μας παραμένει το κούρεμα ιδιωτικού αλλά και δημόσιου χρέους. 

 

Σημειώναμε, για παράδειγμα, πως η μετακύλιση των χρεών της πανδημίας δεν βοηθά ούτε στηρίζει κανέναν καθώς θα πρέπει έστω και αργότερα χρονικά να καλυφθούν και να εξοφληθούν οι οφειλές αυτές.

 

Ανατρέχοντας σε δελτία τύπου και δημόσιες τοποθετήσεις του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 κ Γιάνη Βαρουφάκη και όλων των στελεχών του κόμματος θα δούμε πως οι προβλέψεις μας ήταν ότι τα καθαρά νέα χρήματα που η Ελλάδα θα λάβει από τις Βρυξέλλες το 2021, 2022 και 2023 ανέρχονται συνολικά σε 12,12δις, ποσό που ούτε καν πλησιάζει τα 72δις στα οποία γινόταν αρχικά αναφορά.

Advertisement

 

Ακαθάριστα, αναμένεται η χώρα μας να λάβει 22,4δις, πιο συγκεκριμένα 19δις από το Ταμείο Ανάκαμψης -6,65δις το 2021, 6,65δις το 2022 και άλλα 5,7δις το 2023- συν άλλα περίπου 2δις από μικρή αύξηση ΕΣΠΑ και ΚΑΠ.

 

Από αυτά περί τα 22,4δις πρέπει να αφαιρεθεί το νέο χρέος που επωμίζεται το Ελληνικό Δημόσιο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που «ξεχνούν» να αναφέρουν τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης. Πόσο είναι αυτό το χρέος; Η Ελλάδα αναλαμβάνει να αποπληρώσει το 1,37% των 750δις που θα δανειστεί η Επιτροπή από τις «αγορές» εκ μέρους της Ένωσης – δηλαδή, 10,3δις.

 

Συμπερασματικά, η χώρα έχει λαμβάνει 12,12 δις . Ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυτά το ποσά είναι ελάχιστα περισσότερα του 2% και με αυτά θα πρέπει η κυβέρνηση να κλείσει ελλείμματα προϋπολογισμού άνω του 10% του ΑΕΠ.

 

Advertisement

Κατά την περίοδο της πανδημίας πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες συσσώρευσαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των €40 δις. Το συνολικό ιδιωτικό χρέος, από το 139% του ΑΕΠ που ήταν το 2019 αναμένεται να εκτοξευτεί στο 161% του ΑΕΠ φέτος.

 

Αυτά τα χρέη θα κληθούν να τα αποπληρώσουν οι ιδιώτες από το 2022. Όμως, με τις πληγές από τα οικονομικά απόνερα της πανδημίας και με δεδομένη την ήδη αναιμική φύση της ελληνικής οικονομίας η αποπληρωμή είναι εξόχως ουτοπική πρόβλεψη, ως εκ τούτου αποτελεί νομοτέλεια η αδυναμία κάλυψης αυτών και συνακολούθως η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Η τρέχουσα ζοφερή πραγματικότητα καθιστά βεβαιότητα το γεγονός πως αν δεν εφαρμοστεί διαγραφή μεγάλου μέρους αυτού του όγκου ιδιωτικών χρεών δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη για τον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από τα όσα ακούμε από κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές πηγές.

 

Παράλληλα, δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός πως τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, στα οποία αναφέρεται συχνά ο Πρωθυπουργός καθώς και ο Υπουργός Οικονομικών, προσδοκώντας να πείσουν περί της βιωσιμότητας του χρέους, είναι απολύτως συμβατά με την εμβάθυνση της διπλής χρεοκοπίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μιας και αποτελούν μέρος της υπόσχεσης της ΕΚΤ να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα.

Advertisement

 

Ταυτόχρονα, η αντίληψη πως θα μας σώσει το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σαθρή και έχουσα μονάχα επικοινωνιακή χροιά καθώς και εισροή κονδυλίων από το ΕΣΠΑ στο παρελθόν δεν κατάφερε να ανακόψει τη χρεοκοπία, κάτι που δεν θα μπορέσει να κάνει ούτε και τώρα.

 

Ως ΜέΡΑ25 αναφέρουμε, εδώ και πολύ καιρό, πως το 5ο και σκληρότερο μνημόνιο έρχεται με τη ΝΔ να πατά στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και να βάζει τις τελευταίες υπογραφές στο διαζύγιό της από την κοινωνία, αποδεικνύοντας καθημερινά την υποταγή και την υπακοή στην ολιγαρχία και τα μεγάλα συμφέροντα. 

 

Η έκθεση Πισσαρίδη αποτέλεσε το επιστημονικό πρελούδιο του 5ο μνημονίου και το ταμείο ανάκαμψης το δούρειο ίππο εφαρμογής του.

 

Advertisement

Όσο η ΝΔ εμμένει να καλλιεργεί τη φαντασίωση πως η ανάκαμψη θα έρθει με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες πως μοναδική λύση παραμένει η παλλαϊκή συστράτευση των πολιτών κατά του 5ου μνημονίου.

 

Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός πως όλο το διάστημα από την παρουσίαση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 και της έκθεσης Πισσαρίδη το μόνο που έχουμε δει είναι νομοσχέδια που λειτουργούν υπέρ της ολιγαρχίας τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες χλευάζονται από κορυφαίους Υπουργούς της Μητσοτάκης ΑΕ.

 

Ακούμε δηλώσεις πως η οριζόντια προσαρμογή στην τιμή των καυσίμων θα ευνοήσει εκείνους που έχουν, πως θα πρέπει οι καταναλωτές να κρατούν μικρό καλάθι στο super market και να καταναλώνουν με φειδώ και πως ο καλός προγραμματισμός και η οικονομία θα τους σώσει. 

 

Για ακόμη μια φορά, λοιπόν, ΝΔ κάνει επίκληση στην ατομική ευθύνη ξεχνώντας να αναφέρει πως νομοθέτησε σε συνέχεια της ενεργοποίησης του Ηρακλή και του πτωχευτικού, τη δυνατότητα των μεγάλων επιχειρήσεων-ομίλων να αποφασίζουν τον τρόπο, τη διαδικασία και την υλοποίηση όλων των μεγάλων έργων αλλά και την ενοποίηση των αρχών για τις δημόσιες συμβάσεις σε μια επιβλέπουσα αρχή. 

Advertisement

 

Όλα αυτά τα νομοθετικά λιθαράκια δείχνουν πως μοναδικό μέλημα της ΝΔ είναι η εξυπηρέτηση της ολιγαρχίας και η χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης σαν δίοδο αύξησης των επιχειρηματικών συμφερόντων ορισμένων εγχώριων ομίλων με την υποανάπτυξη, τη φτώχεια και την ατομική ευθύνη να απομένει για τους πολλούς.

 

Φωτεινή Μπακαδήμα

Βουλευτής Β’ Πειραιά ΜέΡΑ25

Γραμματέας ΚΟ