Φωτιές: Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια και στην TV είχε reality

Ακόμα μια φορά, ένα Καλοκαίρι “επιτελικής ανικανότητας” φαίνεται όχι να είναι “προ των πυλών” μα έχει ήδη ξεκινήσει. Για την ακρίβεια, πύρινα μέτωπα μέχρι στιγμής έχουν κατακάψει ήδη περιοχές όπως η Ηλεία, η Φωκίδα, η Αργολίδα και η Αττική αλλά… η διαφορά της επιτελικής ανικανότητας με πέρισυ, είναι οτί δεν “παίζουν” live και εκτάκτως στα δελτία ειδήσεων της χώρας. Με την χώρα μας να είναι κυριολεκτικά στον πάτο της βαθμολογίας της Ε.Ε στην ελευθερία του Τύπου, δεν είναι να αναρωτιέσαι το γιατί συμβαίνει αυτό… 

Μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές στη μεγάλη φωτιά της Φωκίδας που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας από την περιοχή Σερνικάκι και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα το μέτωπο να φτάσει να εκτείνεται σε μήκος 20χλμ.

Οι ελπίδες για περιορισμό της έκτασης του μετώπου και ελέγχου της φωτιάς έχουν πέσει σε μεγάλο βαθμό στα εναέρια μέσα με τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο να έχουν ξεκινήσει ρίψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας.

«Όλη νύχτα παλεύαμε με το θηρίο. Ελπίζουμε με το πρώτο φως της ημέρας να βοηθήσουν τα εναέρια. Οι φωτιές είναι παντού, σε πολλά σημεία» δήλωσε τα ξημερώματα της Τρίτης εθελοντής στο MEGA.

Το ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων αναμένεται αύξηση της έντασης των ανέμων στην περιοχή που ήταν και αυτοί που επέτρεψαν τη μεγάλη εξάπλωση της φωτιάς.

Όπως είπε ο ίδιος εθελοντής στην ίδια περιοχή, στον ελαιώνα της Άμφισσας, το 2013 είχαν καταστραφεί περίπου 45.000 ελαιόδεντρα με τον ίδιο να εκτιμά ότι «φέτος η ζημιά είναι διπλάσια από ό,τι τότε»

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος και σήμερα για νέες φωτιές και σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την πρόγνωση για τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr,  διατηρείται η μεγάλη πιθανότητα για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών – καθοδηγούμενων από τον άνεμο – σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Δ. Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Κυκλάδες, και τοπικά σε Αργολίδα, Λακωνία, Κρήτη, Χίο, Αν. Λέσβο και Σκύρο.

Παρά τη μικρή εξασθένηση που θα σημειώσουν οι άνεμοι, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες αναμένεται ότι θα είναι περισσότερο θερμές και θα διατηρηθούν ξηρές στις παραπάνω περιοχές, γεγονός που θα διευκολύνει την ανάφλεξη και τη γρήγορη διάδοση της φωτιάς.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας έτσι το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς της φωτιάς.

Επιπρόσθετα, το meteo σημειώνει ότι διατηρείται το πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από επαγωγική στήλη (αυτοκαθοδηγούμενες) σε Δ. Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαϊα) και σε Δ. Στερεά, με μικρή πιθανότητα για τον σχηματισμό πυρονεφών.

Υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές αναμένεται επίσης, όπως προκύπτει με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομεωρολογικών Δεικτών και την ανάλυση των πυρομετεωρολογικών προγνωστικών στοιχείων, σε Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Σποράδες, Θράκη, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Κάρπαθο και Ρόδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ