Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιώργος Φραγγίδης: «Χωρίς όραμα και αναπτυξιακή φιλοσοφία, χωρίς λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ»

Published

on

Σημεία τοποθέτησης Γιώργου Φραγγίδη, βουλευτή Κιλκίς, στην Ολομέλεια της Βουλής, στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ με θέμα «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα»

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2020

«Χωρίς όραμα και αναπτυξιακή φιλοσοφία, χωρίς λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ»

Στην καθοριστική σημασία του πρωτογενούς τομέα για την  ελληνική οικονομία, την απασχόληση και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αναφέρθηκε ο βουλευτής Κιλκίς κ. Γιώργος Φραγγίδης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, τονίζοντας ότι ελάχιστη σημασία έχει δοθεί στον  κρίσιμο αυτό τομέα από την Πολιτεία.

«Ο Υπουργός  αντί για μια  καινοτόμα και μεταρρυθμιστική νομοθέτηση, προτίμησε ένα διεκπεραιωτικό νομοσχέδιο χωρίς όραμα και αναπτυξιακή φιλοσοφία, που δε δίνει λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρωτοφανής εισροή σημαντικότατων ευρωπαϊκών κεφαλαίων για τη στήριξη της οικονομίας μας, είναι η ευκαιρία μας. Σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά, ο αγροδιατροφικός τομέας δε μπορεί να μένει καθηλωμένος σε μια προηγούμενη εποχή.

Το Κίνημα Αλλαγής προσπαθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει να  ενεργοποιήσει την κυβέρνηση για να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα με ένα  ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο, με αναπτυξιακή προοπτική, με προσέλκυση της νέας γενιάς, καινοτομίες, χρήση νέων τεχνολογιών, εκπαίδευση.

Advertisement

Ο κ. Φραγγίδης, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και πρότεινε ενέργειες για την αντιμετώπισή τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:

Η έλλειψη ρευστότητας των αγροτών, σε συνδυασμό με τις οφειλές σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα. Η κοινωνική συνοχή της υπαίθρου απειλείται.

Είναι αναγκαίο να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια, να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια, να ενεργοποιηθεί η «Κάρτα Αγρότη», να καταβληθούν οι εκκρεμείς αποζημιώσεις του 2019, να καταβληθούν γρήγορα οι κοινοτικές ενισχύσεις.

Να αποδεσμευτούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα, να μειωθεί η φορολογία και το κόστος παραγωγής.

Χρειάζονται έργα υποδομής για την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και το νερό, μέσω αξιοποίησης των χρηματοδοτικών ενισχύσεων της Ε.Ε.

Να υποστηριχθούν οι εξαγωγές, ειδικά των ευπαθών προϊόντων και να προστατευθούν οι τιμές των προϊόντων.

Τα 446 εκ. ευρώ που επιστρέφονται στην Ελλάδα κατόπιν αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άδικη παρακράτηση κοινοτικών ενισχύσεων σε βοσκοτόπια, πρέπει να διατεθούν στους κτηνοτρόφους και την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας. Επίσης, οι κτηνοτρόφοι είναι σωστό να συμμετέχουν στα διαχειριστικά σχέδια για τους βοσκότοπους.

Advertisement

Όσον αφορά στις επιδοτήσεις της βιολογικής κτηνοτροφίας, η ελληνική περιφέρεια έχει χωριστεί σε 9 χωρικές ενότητες με βάση την πυκνότητα βλάστησης και το κριτήριο επιδότησης είναι η πυκνότητα βλάστησης ανά εκτάριο. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες των κτηνοτρόφων για πιστοποίηση, κλπ, υπολογίζονται ανά ζώο. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι με τον ίδιο αριθμό ζώων, δεν ενισχύονται το ίδιο, καθώς υπάγονται σε διαφορετικές ζώνες. Αυτή η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί.

Να λυθεί άμεσα το θέμα με τους νέους κτηνοτρόφους, που εξαιτίας της καθυστέρησης της αδειοδότησης των στάβλων από τα δασαρχεία, αδίκως η  διοίκηση του ΥΠΑΑΤ  και λανθασμένα τους ζήτησε την επιστροφή της ενίσχυσης που είχαν λάβει.

Το άρθρο για τις ρυθμίσεις κτηνιατρικών θεμάτων χρειάζεται βελτίωση, γιατί όπως είναι τώρα μένει ακάλυπτη η περίπτωση  της διάθεσης κτηνιατρικών φαρμάκων μέσω διαδικτύου, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό. Και να συμπληρωθεί με διάταξη για την ευζωία των ζώων εκτροφής.

Για τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων, ο κ. Φραγγίδης επεσήμαντε ότι εκτός από την αυστηροποίηση των ποινών, σημασία έχει να υπάρχουν αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα εντοπίζουν τους παραβάτες, όπως και να υπάρχει ηλεκτρονική τιμολόγηση των προϊόντων.

Σε σχέση με το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων, ο Κιλκισιώτης βουλευτής έφερε το παράδειγμα του νομού Κιλκίς, που είναι γειτονικός νομός με χώρα της Ε.Ε., και εκεί οι άνθρωποι καθημερινά γίνονται μάρτυρες εισαγωγής τυριού μίας ημέρας από επιχειρήσεις τυροκομικών ειδών στην Ελλάδα, οι οποίες το πασάρουν μετά στην ελληνική αγορά ως φέτα ελληνική.

Αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ, τόνισε ότι έχει καθυστερήσει η αναδιάρθρωση του κανονισμού λειτουργίας του, ώστε να συμπεριληφθούν οι  ζημιές από την κλιματική αλλαγή και να επιταχυνθεί ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της απομείωσης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Φέρνοντας σαν παράδειγμα το νομό Κιλκίς, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της πώλησης και ενοικίασης μεγάλων εκτάσεων γης σε εταιρείες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Μόλις πρόσφατα, δύο εταιρείες αγόρασαν η μία 50.000 στρέμματα και η άλλη 20.000 στρέμματα, σημείωσε χαρακτηριστικά. Ως αποτέλεσμα, έχουμε δραματική μείωση της καλλιεργήσιμης γης και ταυτόχρονα αύξηση της τιμής ενοικίασης των αγροτεμαχίων, σε βαθμό που οι αγρότες που θέλουν να καλλιεργήσουν, να μη βρίσκουν γη να ενοικιάσουν ή να αδυνατούν να ενοικιάσουν λόγω υψηλού κόστους ενοικίου. Παράλληλα, συμβαίνει όλοι αυτοί που ενοικιάζουν τη γη τους για δεκάδες χρόνια, να διατηρούν τα δικαιώματα του ΟΣΔΕ και να τα στερούν από κάποιους άλλους.

Advertisement