ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο φράχτης στον Έβρο. Ακόμα ένα έργο του ΠΑΣΟΚ! Επέκταση 27χλμ αποφάσισε η κυβέρνηση.

Επεκτείνεται κατά 27 χλμ ο φράχτης στον Έβρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην “Καθημερινή της Κυριακής”, το συνολικό έργο της προκήρυξης αφορά στην επέκταση του “Πέταλου των Φερών” και την περιοχή “Κτήματος Τσιρόζη” συν κάποια λίγα χλμ από την Εγνατία οδό. Ταυτόχρονα, είναι δρομολογημένη η συντήρηση του υφιστάμενου φράχτη – που πολλοί λοιδόρησαν στο παρελθόν – μήκους 12.5χλμ που καλύπτει το τμήμα των συνόρων απο τον μεθοριακό σταθμό 1 των Καστανιών μέχρι τη Νέα Βύσσα. Αναζητούν θαλάσσιες διόδους προς τα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι διακινητές μεταναστών, κάτι που βολιδοσκοπεί η κυβέρνηση να πατάξει με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο.

Πολλοί μίλησαν για “φράχτη του Σαμαρά”. Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, έργο ΠΑΣΟΚ και πάσης Ελλάδος ο φράχτης στον Έβρο

Πρόκειται για ένα έργο «που σχεδιάστηκε και ξεκίνησε επί της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με αρμόδιο υπουργό τον κ. Χρήστο Παπουτσή ως στοιχείο μιας δέσμης ενεργειών στην κατεύθυνση της αποτροπής των ανεξέλεγκτων, μέχρι πρόσφατα, μεταναστευτικών ροών», τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι « ήδη, σε συνδυασμό με την συνεργασία της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX, οι προσπάθειες των εκεί δυνάμεων διαφόρων ελληνικών υπηρεσιών έχουν δώσει σημαντικά αποτελέσματα».

Έργο που από το 2012 σχεδιάστηκε από τον Χρ. Παπουτσή επί ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν δηλώσεις του όπως δημοσιεύτηκαν εκείνη την εποχή

«Ο φράχτης είναι ένα έργο που έχει και πρακτική και συμβολική αξία. Θα αποθαρρύνει τους διακινητές και τη λαθρομετανάστευση, ενώ θα στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια χώρα transit για τις άλλες χώρες της ΕΕ» τόνισε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου Επιτήρησης συνόρων, στη Νέα Βύσσα.

Παράλληλα ο κ. Παπουτσής επεσήμανε πως η χώρα δεν αντέχει άλλους μη νόμιμους μετανάστες και οι ενέργειες της κυβέρνησης στοχεύουν στην ηρεμία και την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν, τόνισε πως η κατασκευή του φράχτη θα προχωρήσει, γιατί είναι νόμος του κράτους.

Σημειώνεται πως μόνο μέσα στο 2011 πέρασαν τα σύνορα του Έβρου 54.974 μη νόμιμοι μετανάστες.

Ο φράχτης, τον οποίο χαρακτήρισε ως «έργο συνεργασίας των τουρκικών και ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», προϋπολογισμού άνω των 3 εκατ.ευρώ, θα έχει 25 θερμικές κάμερες, ενώ το Επιχειρησιακό Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων, το οποίο και εγκαινίασε, θα διασφαλίζει τη συνεχή επιτήρηση των συνόρων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε, ακόμη, πως περί τα τέλη του μήνα, αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή αντιπροσωπεία της ΕΕ με επικεφαλής την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ, προκειμένου για να ελέγξει την αξιοποίηση των πιστώσεων που διατίθενται για το φαινόμενο της μη νόμιμης μετανάστευσης.

Σε ό,τι αφορά το νέο νόμο περί ασύλου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι στο εξής, όσοι έχουν δικαίωμα ασύλου θα το πάρουν, ενώ για τους υπόλοιπους το μήνυμα είναι σαφές: «Να μην επιχειρήσουν να περάσουν από την Ελλάδα γιατί είτε θα απελαθούν είτε θα επαναπατριστούν εθελοντικά».

Τον κ. Παπουτσή συνόδευαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Με πληροφορίες απο την “Καθημερινή της Κυριακής”

Γαβρής Άγγελος