Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φτώχεια,ανισότητες και στην μέση το Δημόσιο χρέος – Τα “καμπανάκια” για κάθε επόμενη κυβέρνηση

Published

on

Την εξαιρετικά μελανή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία παρουσιάζουν οι Financial Times με την διαπίστωση ότι η χώρα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της Ευρώπης στα επίπεδα φτώχειας πριν την Βουλγαρία. Με μία ακόμη διαπίστωση της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει φτάσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για την κατάσταση την οποία θα παραλάβει η επόμενη κυβέρνηση, όταν αποχωρήσει από την εξουσία η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κορυφαία βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως παρά τους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης η Ελλάδα βρίσκεται στον “πάτο” της Ευρωζώνης αναφορικά με την φτώχεια και τελευταία στην Ευρώπη των 27.

ΕΛΣΤΑΤ: Αντιμέτωποι με την φτώχεια 2.658.400 πολίτες

Την περασμένη άνοιξη η ΕΛΣΤΑΤ έδειχνε με τρόπο κατηγορηματικό την δραματική κατάσταση με τα ευρήματα να δείχνουν πως πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες είναι αντιμέτωποι με την φτώχεια ή αλλιώς σχεδόν το 26% του πληθυσμού της χώρας.

Ο κίνδυνος της φτώχειας, αλλά και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι ακόμη εντονότερος στα παιδιά κάτω των 17 ετών όπου το ποσοστό μεγαλώνει και φτάνει στο 28,1% σταθερά σε σχέση με το 2022.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος σε έξι (6) Περιφέρειες (Κρήτη, Ήπειρος, Νότιο Αιγαίο, Αττική, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία) καταγράφονται ποσοστά κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού χαμηλότερα από αυτό του συνόλου της Χώρας, ενώ στις υπόλοιπες επτά (7) Περιφέρειες (Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά) τα αντίστοιχα ποσοστά είναι υψηλότερα.

Σημειώνεται ότι οι πληθυσμιακές ομάδες που κατά τεκμήριο είναι φτωχές, όπως άστεγοι, παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, Ρομά που μετακινούνται και αλλάζουν τόπο διαμονής κ.λπ., υποαντιπροσωπεύονται στην έρευνα, που σημαίνει η κατάσταση είναι χειρότερη!

Τέλος, για το έτος 2023, ο κίνδυνος φτώχειας εκτιμάται σε 27,5% για όσους έχουν ολοκληρώσει προσχολική, πρωτοβάθμια και το πρώτο στάδιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε 18,5% για όσους έχουν ολοκληρώσει το δεύτερο στάδιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και σε 6,7% για όσους έχουν ολοκληρώσει το πρώτο και το δεύτερο στάδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Advertisement

Παράλληλα έκθεση της ΓΣΕΕ, όπως μεταδίδει η efsyn.gr θέτει ως συμπέρασμα το γεγονός ότι «την τριετία 2021-2023, περίπου το 36% των νοικοκυριών στην Ελλάδα αντεπεξερχόταν με πολύ μεγάλη δυσκολία στις δαπάνες για την κάλυψη των βασικών του αναγκών. Το 2023, το ποσοστό των εργαζομένων με σύμβαση μερικής απασχόλησης που αντιμετώπισε κίνδυνο φτώχειας στην εργασία αυξήθηκε κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, με σχεδόν 22 στους 100 εργαζόμενους να έχουν διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ στην ίδια συνθήκη βρέθηκαν 9 στους 100 απασχολούμενους με σύμβαση πλήρους απασχόλησης»

Το επικίνδυνα αυξανόμενο δημόσιο χρέος – Πάνω από 407 δισ.

Η Ελλάδα αποτελεί επίσης πρωταθλήτρια στο δημόσιο χρέος της το οποίος ξεπερνά τα 407 δισ. , ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι αυξημένο κατά 537.000.000 ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022.

Το αποτέλεσμα είναι η χώρα μας να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο μετά την …Ιαπωνία σε ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προιόντος.

Τα “καμπανάκια” που χτυπούν είναι πολλά και εντεινόμενα και αυτό πρέπει να το δει κάθε παράταξη που διεκδικεί την διακυβέρνηση. Για να μην βρεθούμε σε ένα νεό 2009.