Για τους επικεφαλής υπαλλήλους της φυλακής επιλέγει τώρα την αιφνιδιαστική καρατόμηση και την αντικατάστασή τους με πρόσωπα που ανεξαρτήτως προσόντων θα ικανοποιούν τις επιθυμίες και τις «αναθέσεις» του υπουργείου χωρίς αντιρρήσεις. Η “κανονικότητα” της Κυβέρνησης Μητσοτακη, αρχίζει και παρουσιάζει κοινά μοτίβα και μεθόδους αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας που φαίνεται να εφαρμόζεται πλέον στο σύνολο της διοίκησης της χώρας και πάντα με την αρωγή των “επιδοτούμενων ΜΜΕ”.
Στις 11/6 η γραμματεία της Σ. Νικολάου ανακοίνωσε την «κατεπείγουσα» απόφασή της, με γνώμονα την υποτιθέμενη εύρυθμη λειτουργία των φυλακών και πάντα στο πλαίσιο της… αξιοκρατίας, να αλλάξει τους διευθυντές, υποδιευθυντές και προϊσταμένους των φυλακών. Ολα αυτά μέχρι να αποφασίσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τον ισχύοντα νόμο 4369/2016 περί αξιολόγησης και διαφάνειας επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο.
Το τραγελαφικό είναι ότι ως επιχείρημα χρησιμοποιείται ο κορονοϊός! Αμεσα, μετά και τη δημοσίευση των ονομάτων αλλά και τον «εξοστρακισμό» ικανών ανθρώπων που βρίσκονταν στα κατά τόπους καταστήματα, αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τοποθετήσεις ημετέρων
● Ο τομέας ΠροΠο του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρθηκε στο βαθιά δεξιό κράτος και χαρακτήρισε την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία «βγαλμένη από ένα μαύρο παρελθόν. Από αυτό της εποχής που απαιτούνταν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων για να μπορέσει κάποιος να καταλάβει θέση σε δημόσια υπηρεσία ή να εξελιχθεί σε αυτή. Πλήθος των «επιλεγμένων» πιο πάνω προϊσταμένων είναι μέλη, εκλεγέντες ή υποψήφιοι με την παράταξη της ΔΑΚΕ που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα».
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποδίδει στην κυβέρνηση την πολιτική ενός κράτους-λάφυρο με στραγγαλισμό άξιων υπαλλήλων και επιλογές που βάζουν σε δοκιμασία τον ευαίσθητο χώρος των φυλακών. «Οφείλει κάθε δημοκρατικός φορέας και πολίτης να καταγγείλει αυτές τις μαύρες συμπεριφορές και να διεκδικήσει μια Ελλάδα των αρίστων και όχι των κομματικά αρεστών».
Απομακρύνσεις και παύσεις
Αλλαξαν τώρα διευθυντές σε 17 από τις συνολικά 34 φυλακές (12 διευθυντές παύθηκαν, οι υπόλοιποι μετακινήθηκαν). Μεγάλη πρωτοτυπία στην πολύπαθη φυλακή νέων Αυλώνα αποτελεί η απόφαση να μην τοποθετηθεί διευθυντής (!), αλλά παρ’ ότι υπάρχουν υπάλληλοι με πτυχίο ΑΕΙ ορίζεται ότι ο τμηματάρχης (απόφοιτος Λυκείου) θα ασκεί αυτά τα καθήκοντα μέχρι νεωτέρας.
Απομακρύνθηκαν 16 αρχιφύλακες με την αιτιολογία ότι έγινε «αξιολόγηση της εν γένει συνεργασίας» την περίοδο του κορονοϊού! Ορισμένοι διευθυντές που παύθηκαν γίνονται απλοί υπάλληλοι (π.χ. Τρικάλων, Κασσάνδρας, Κορυδαλλού-Ι) με προφανή σκοπιμότητα την ταπείνωσή τους, δεδομένου ότι πολλοί απ’ αυτούς έχουν 20 ή 30 και πλέον χρόνια προϋπηρεσία, πτυχία ΑΕΙ και μεταπτυχιακά.
Το χειρότερο -αν υπάρχει- είναι ότι αποκαταστάθηκαν ακόμα και εκείνοι που είχαν απομακρυνθεί λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων και ανικανότητας. Στον Κορυδαλλό επιστρέφει η παλιά διευθύντρια που βεβαίως είχε άδικα απομακρυνθεί το 2014 μετά την «απόδραση» του Χριστόδουλου Ξηρού, ενώ μόνο σε αυτή τη φυλακή οι αρχιφύλακες «μοιράζονται» μεταξύ της ΔΑΚΕ και της παράταξης Αραβαντινού.
Στα Τρίκαλα, απομακρύνθηκε η διευθύντρια πτυχιούχος της Νομικής με μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση, για να μπει ένας υπάλληλος που έγινε μόλις πριν από δύο χρόνια διοικητικός. Αλλάζουν και οι διευθυντές στις τρεις αγροτικές φυλακές (Αγιά, Τίρυνθα, Κασσάνδρα) καθώς και οι αρχιφύλακες διότι προφανώς δεν κάλυπταν τις νέες επιδιώξεις για «νόμο και τάξη» ακόμα και για τις ανοιχτές φυλακές
ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΜΗΣ Τομεάρχης ΚΙΝ.ΑΛΛ., πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής
«Κυνικό κράτος-λάφυρο»
«Οι κατά παρέκκλιση του νόμου τοποθετήσεις προϊσταμένων στα καταστήματα κράτησης της χώρας ανασύρουν πρακτικές ενός, όπως πιστεύαμε, ξεπερασμένου δεξιού μετεμφυλιακού κράτους. Που χώριζε τους πολίτες σε «νομοταγείς» και «επικινδύνους». Επέλεξε έτσι η κυβέρνηση της Ν.Δ. τους περισσότερους διευθυντές και αρχιφύλακες με βάση το πόσο αρεστοί τής ήσαν. Αδιαφορώντας για τα προσόντα άλλων υπαλλήλων που υπερείχαν και καταπατώντας βάναυσα την αξιοπρέπειά τους. Προκαλεί θλίψη και απογοήτευση το γεγονός ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αγνοεί κυνικά το τι σημαίνουν οι λέξεις διαφάνεια και αξιοκρατία. Το επιτελικό κράτος όλο και περισσότερο αποκαλύπτει τη βαθύτερη κυβερνητική αντίληψη. Που δεν είναι άλλη από ένα κράτος-λάφυρο».