Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η “δημιουργική ασάφεια” του Γ.Βρούτση για τις εκκρεμείς συντάξεις.

Published

on

Κίνημα Αλλαγής: Η Κυβέρνηση δίνει αόριστες απαντήσεις για την πορεία του ΕΦΚΑ, τις 270.000 εκκρεμείς συντάξεις, την αποπληρωμή των εξόδων κηδείας και την καταβολή της λεγόμενης 13ης σύνταξης σε 113.000 δικαιούχους 

Το Κίνημα Αλλαγής, υπεύθυνα και εποικοδομητικά, ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής δύο ερωτήσεις των Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Μουλκιώτη και Βασίλη Κεγκέρογλου, οι οποίες αφορούσαν:

1) την ανησυχητική πορεία του ΕΦΚΑ και την δραματική αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης οι οποίες αγγίζουν τις 170.000 κύριες και τις 100.000 επικουρικές

2) τις 113.000 εκκρεμότητες της λεγόμενης 13ης σύνταξης από τον Μάϊο 2019

3) τις 46.752 οικογένειες με απλήρωτα έξοδα κηδείας, τρία και πλέον χρόνια

Ο Γιώργος Μουλκιώτης, στην ομιλία του, επεσήμανε ότι οι εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις αυξάνονται συνεχώς, έχοντας αγγίξει τον μήνα Μάιο 2020 τις 170.000 και 100.000, αντιστοίχως, ενώ ηγεσία του Υπουργείου, πέραν των γενικόλογων υποσχέσεων, δεν φαίνεται να μπορεί να αντιστρέψει την αυξητική αυτή τάση.

Advertisement

Επιπλέον, ανέφερε ότι τα διαθέσιμα αποθεματικά του ΕΦΚΑ φαίνεται να έχουν μειωθεί δραστικά, μειούμενα από 2,85 δις (Ιανουάριος 2020) στα 1,9 δισ. Ευρώ (Μάιος 2020), ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα είναι δεδομένες, λόγω των αποσπασματικών μέτρων της Κυβέρνησης που οδηγούν στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα αξιοποίησης για ένα διάστημα των συνταξιούχων – πρώην υπαλλήλων του ΕΦΚΑ με εμπειρία στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, ώστε να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των συσσωρευμένων εκκρεμών συντάξεων και τέλος ζήτησε την υιοθέτηση της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής για την ενεργοποίηση θέσεων εργασίας που θα στηρίξουν εργαζόμενους, επιχειρήσεις αλλά και την βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, στην τοποθέτησή του, ανέφερε ότι 113.017 συνταξιούχοι, από πέρυσι, αν και δικαιούνται την λεγόμενη 13η σύνταξη, μέχρι σήμερα δεν τους έχει χορηγηθεί. 

Επιπλέον, τόνισε ότι εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου, 46.752 αιτήσεις του ΟΓΑ για έξοδα κηδείας, συνολικού ύψους 37.401.600 ευρώ δεν έχουν εκκαθαριστεί, παρόλο που η πληρωμή των εξόδων κηδείας αποτελεί μια εύκολη διαδικασία, αν καταχωρηθούν τα στοιχεία σ’ ένα πρόγραμμα εξειδικευμένο.

Πρόσθεσε δε ότι η πρόσφατη έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία καθορίζεται η ηλεκτρονική διαδικασία αίτησης για την χορήγηση εξόδων κηδεία από τον e-ΕΦΚΑ, αν και αποτελεί θετική εξέλιξη, δεν συνεπάγεται άμεση καταβολή των οφειλόμενων στους δικαιούχους που αναμένουν τρία και πλέον χρόνια ούτε απλοποίηση της διαδικασίας.

Ο Υπουργός Ι. Βρούτσης, στην τοποθέτησή του δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις σε σχέση με την πορεία του ΕΦΚΑ και την συρρίκνωση των αποθεματικών του. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι οι απώλειες που υφίστανται στις ασφαλιστικές εισφορές θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να αναφέρει το ύψος των απωλειών αυτών.

Επανέλαβε τις γνωστές διακηρύξεις περί ψηφιοποίησηςαναγνώρισε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, αλλά δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εκδοθούν αυτές.

Advertisement

Επιπλέον υποστήριξε ότι η προσωρινή καταβολή σύνταξης πραγματοποιείται μόνο σε όσους το ζητούν, που είναι η μισή αλήθεια, γιατί εκκρεμούν πάνω από 30.000 αιτήσεις για προσωρινές συντάξεις. 

Για τις 113.000 περιπτώσεις απλήρωτων από τον Μάϊο 2019 της λεγόμενης 13ης σύνταξης, ούτε αναφορά. 

Ως προς την καταβολή των οφειλόμενων στους δικαιούχους για τις 47.000 αιτήσεις ΟΓΑ για έξοδα κηδείας, ανέφερε ότι οι αιτήσεις από εδώ και στο εξής θα γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς ωστόσο να αλλαχθεί η υπόλοιπη γραφειοκρατία, ενώ αποσιώπησε πλήρως για το χρόνο καταβολής των εκκρεμών περιπτώσεων. 

Τέλος, επανέλαβε τη θέση του ότι η μόνη λύση για τις συντάξεις που εκκρεμούν είναι η ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ, η οποία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.