Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Αρβανιτίδης: «Εθνική στρατηγική για να νικήσουμε την αδιαφορία στην επίλυση του Κυπριακού»

Published

on

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμμετείχε σε Webinar του ΚΕΔΙΣΑ με θέμα: «Οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και η δίνη των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων».

Ο κ. Αρβανιτίδης ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας το κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται το Κυπριακό, με τις τρεις χώρες που εμπλέκονται, Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία, να διανύουν προεκλογική περίοδο, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τον παγκόσμιο ενεργειακό πόλεμο να επανακαθορίζουν τις συμμαχίες και μετά τις τελευταίες προσπάθειες του Κραν Μοντάνα να έχουν εξαντληθεί οι ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού.

Η συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία έδωσε δυστυχώς την ευκαιρία στην Τουρκία να αναβαθμίσει τον περιφερειακό της ρόλο και να ενισχύσει τα οράματα αναθεωρητισμού της. Διαστρεβλώνει την ιστορία, ερμηνεύει κατά το δοκούν το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει να περιφρονεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ίδια τη βούληση της μεγαλύτερης μερίδας των Τουρκοκυπρίων. Με ύφος αποικιοκράτη, επιμένει ότι μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η δημιουργία δύο κρατών και προετοιμάζει το μονομερές άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων.

Πρέπει να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική που δεν θα αποτελεί αντικείμενο κομματικών αντιπαραθέσεων, ώστε να συμφωνήσουμε σε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή για την από εδώ και πέρα πορεία επίλυσης του Κυπριακού. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μιλάει για μία νέα αρχιτεκτονική σχέσεων Ευρώπης -Τουρκίας, όπου θα εμπεριέχεται ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός αυτοματοποιημένων κυρώσεων σχετικά με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Πρέπει να δράσουμε περισσότερο ενεργητικά και όχι παθητικά δίνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Τουρκία, να νικήσουμε την αδιαφορία που υπάρχει για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στην ιστορική απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Η απόφαση αυτή είναι ιστορική γιατί αλλάζει μια πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην ίδια την Κύπρο που χρονολογείται από το 1987, γιατί έχει έντονους συμβολισμούς και μηνύματα προς τρίτους και γιατί, ειδικά, απέναντι στην Τουρκία αποτελεί μία ακόμη αμερικανική απάντηση στην αντισυμμαχική πολιτική του ίδιου του Προέδρου Ερντογάν. Και όπως πολλοί χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη απόφαση ότι πέρα από ιστορική είναι και απόφαση…..«game changer».

Πέραν όμως από την στενότερη αμυντική συνεργασία που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια, στη βάση του νομοσχεδίου «East Med Act», θα πρέπει να οδηγηθούμε και σε επόμενα βήματα και συνεργασίες. Οφείλουμε να αναδείξουμε λοιπόν την πολυτιμότατα της Κύπρου τόσο για την ειρήνη και σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.

Ο κ. Αρβανιτίδης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Η παγίωση της τωρινής κατάστασης μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στα εθνικά συμφέροντα. Από την μια πλευρά η ευκαιρία είναι για την Ευρώπη, στην προσπάθεια της να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο να στραφεί στην Ανατολική Μεσόγειο και να εξασφαλίσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας στην Κύπρο. Και από την άλλη πλευρά η ευκαιρία είναι για την Κύπρο, μέσω της αξιοποίησης του ορυκτού της πλούτου και τη διασφάλιση του αναλογούντος μεριδίου των Τουρκοκυπρίων, να κινήσει ξανά το ενδιαφέρον για την οριστική επίλυση του Κυπριακού».

Advertisement
Advertisement