Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Γ.Διαμαντής: Είναι άραγε ορφανό το πολιτικό «Κέντρο»;

Δημοσιεύτηκε

στις

Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε άτυπη προεκλογική περίοδο, τα πολιτικά κόμματα θα πυκνώσουν τις εμφανίσεις τους και τις δραστηριότητές τους σε όλη τη χώρα για να πείσουν τους πολίτες να τους εμπιστευτούν.

Ο χώρος που «έβγαζε» και «βγάζει» κυβερνήσεις και συνάμα το μήλον της έριδος για τα κόμματα εξουσίας ήταν και είναι το «κέντρο», ο μεσαίος χώρος. Άλλωστε, βάσει ευρημάτων σε αυτόν αισθάνεται πως ανήκει και μια μεγάλη, αν όχι πλειοψηφούσα, μερίδα πολιτών.

Είναι οι λεγόμενοι μετριοπαθείς πολίτες, οι ψηφοφόροι που δεν ταυτίζονται με την ακρότητα στον πολιτικό λόγο και αποστρέφονται τόσο τον λαϊκισμό όσο και τον τυχοδιωκτισμό στην πολιτική.

Είναι πραγματικά δύσκολο να διατυπώσει κανείς με απόλυτη σαφήνεια ποιες πολιτικές έλκουν τους πολίτες αυτούς, που άλλωστε έχουν ως κοινό συνθετικό τους το «κέντρο» αλλά το παντρέυουν ενίοτε μια με την αριστερά και μια με τη δεξιά, ενώ άλλοι επιλέγουν μικρότερα κόμματα στην κάλπη.

Τα χαρακτηριστικά των «κεντρώων ψηφοφόρων»

Το βέβαιο είναι όμως, ότι οι Έλληνες είναι ως επί το πλείστον μετακινούμενοι ψηφοφόροι και άρα για να τους κερδίσουν οι υποψήφιοι κάθε παράταξης πρέπει να παρουσιάσουν δείγματα γραφής αξιοπιστίας, μεστού πολιτικού λόγου και ωριμότητας.

Σε μια προσπάθεια να αποτυπωθούν τα «θέλω» του μεσαίου χώρου θα έλεγε κανείς πως αυτά ξεκινούν από την οικονομία και την ανάπτυξη. Οι «κεντρώοι» θέλουν ακμάζουσα ιδιωτική οικονομία, έναν βοηθητικό δημόσιο τομέα με δημόσια έργα που αναβαθμίζουν τον ρόλο της επαρχίας και εκσυγχρονίζουν τη χώρα και σίγουρα όχι απευθείας αναθέσεις έργων ή υπερκοστολόγηση δημοσίων έργων με ταυτόχρονη καθυστέρηση ολοκλήρωσής τους.

Διαφήμιση

Οι ψηφοφόροι αυτοί θέλουν, στην πλειοψηφία τους μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, χαμηλούς φόρους, κοινωνικό κράτος και καλές υπηρεσίες δημόσιας υγείας και παιδείας.

Ο χώρος αυτός παρότι είναι πολυδιασπασμένος, κατά τη γνώμη του γράφοντος εκφράζεται με περισσότερη αυθεντικότητα και αξιοπιστία από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Ο χώρος δεν είναι ορφανός και ποτέ δεν ήταν καθώς αυτός είναι συνυφασμένος με την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική πρόοδο και με σωστές κινήσεις του βασικού φορέα κεντροαριστεράς στη χώρα (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) ο κόσμος θα κατανοήσει πως εκφράζεται περισσότερο από αυτόν.

Πού πρέπει να επικετρωθούν οι δράσεις του κινήματος

Το κόμμα που μάχεται στη Βουλή με παρρησία απέναντι σε μια συντηρητική κυβέρνηση, – που πλέον λόγω των τελευταίων εξελίξεων (επισύνδεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από την ΕΥΠ) είναι σε πλήρη αποσύνθεση και παραπαίει – οφείλει να δώσει έμφαση στην δημιουργική αντιπολίτευση που ασκεί και ταυτόχρονα να «ξετυλίξει το κουβάρι» των προτάσεων του με θάρρος και πυγμή.

Πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν γιατί αντιτάχθηκε το ΠΑΣΟΚ στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο και έχουν δικαίωμα να ξέρουν γιατί προτείνει πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας.

Και επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ (που λέει όχι σε όλα) πρέπει να «περάσει» στην κοινωνία των σύνολο των προτάσεων του, που εκκινούν από το «Σχέδιο Ελλάδα» και φτάνουν μέχρι τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου και να λέει «ναι» όπου συμφωνεί αν αυτό ωφελεί το δημόσιο συμφέρον ανεξάρτητα από τα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη που λένε τα «περήφανα ΟΧΙ» που τόσο έχουν κοστίσει στη χώρα.

Είναι σαφές ότι οι πολίτες ψάχνουν ένα διέξοδο στον ατέρμονο και τοξικό δικομματισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή τη συγκυρία το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πρέπει να προβάλλει ως μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση με προγραμματικό λόγο, σταθερές απόψεις και δυναμική παρουσία στα ΜΜΕ και στα social media.

Διαφήμιση
Διαφήμιση