Γ.Καμίνης: Eίναι η ώρα για την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Για την ανάγκη μιας νέας μεγάλης μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μίλησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και τέως Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης επερώτησης που είχε καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Ακολουθώντας τα βήματα των μεταρρυθμίσεων του Καποδίστρια και του Καλλικράτη, που είχε εισάγει το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Καμίνης έκανε μια τολμηρή πρόταση για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: μια μεταρρύθμιση που επιτέλους θα αποσαφηνίζει και θα προσθέτει αρμοδιότητες, θα δημιουργεί μητροπολιτικούς δήμους ώστε να διοικούνται αποτελεσματικά οι μεγάλες μας πόλεις, θα αποδίδει τον φόρο ακίνητης περιουσίας στους Δήμους ώστε να τον διαχειριστούν γνωρίζοντας καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών.

Αντίθετα από την συνηθισμένη ελληνική εμπειρία, ο Γιώργος Καμίνης πρότεινε η μεταρρύθμιση αυτή να εφαρμοστεί πιλοτικά και όχι οριζόντια, με γεωγραφικά και άλλα κριτήρια, αλλά και κριτήρια απόδοσης: όσοι Δήμοι αποδεδειγμένα εξοικονομούν και προσελκύουν επιτυχημένα κοινοτικούς πόρους, βάζουν σε τάξη τα οικονομικά τους, συγχωνεύουν νομικά πρόσωπα μπορούν να μπαίνουν σε άλλη «ταχύτητα», με αυξημένες αρμοδιότητες και ευκαιρίες παρέμβασης και που θα δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η Τ.Α.

Ο κ. Καμίνης άσκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την απραξία της στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ για την εισαγωγή της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ.

 

Σημεία ομιλίας βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

– Φορτώνετε το δημόσιο με δύο ειδών βάρη: το βάρος των επιπρόσθετων δομών και το βάρος των μετακλητών υπαλλήλων, ο αριθμός των οποίων σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

– Έχετε αφήσει στην τύχη την την Τ.Α. Οι μόνες νομοθετικές παρεμβάσεις στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνησή σας αυτά τα τρία χρόνια αφορούν την κατασκευή πλειοψηφιών στα όργανα διοίκησης των δήμων μέσα από νομοθετήματα, τα οποία το ένα μετά το άλλα καταρρίπτονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

– Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στην περιρρέουσα εκλογολογία κάνει απλώς προεκλογική διαχείριση, αφήνοντας πολύτιμο χρόνο να περνά.

– Είχαμε εξαρχής προειδοποιήσει με την ΚΕΔΕ πως η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να εισάγει την απλή αναλογική άνοιγε τον ασκό του Αιόλου. Και τα δεινά εκείνης της επιλογής τα βιώνουμε μέχρι και σήμερα, όπου το θεσμοθετημένο χάος το διαδέχεται η τεχνητή κατασκευή πλειοψηφιών, η πλήρης αποδυνάμωση, η απώλεια κύρους των συλλογικών οργάνων της δημοκρατικής εκπροσώπησης στους δήμους της χώρας.

– Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε το λεγόμενο Επιτελικό Κράτος 2. Υποτίθεται ότι έχουμε τελειώσει με το Επιτελικό Κράτος 1, ένα κράτος δυσκίνητο, συγκεντρωτικό, πελατειακό, το οποίο έχει κάνει κάποια βήματα στην ψηφιοποίηση, όμως συχνά γινόμαστε μάρτυρες μιας γραφειοκρατικής ακινησίας. Η ψηφιοποίηση όμως έχει ένα μεγάλο χάρισμα. Καθιστά ορατή τη δημόσια διοίκηση, η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται στα θέματα των καθημερινών συναλλαγών με τους πολίτες. Έχει ανάγκη ένα πραγματικό Επιτελικό κράτος κι όχι αυτό που έχουμε το οποίο είναι σπάταλο.

– Και ναι μεν μπορεί η κυβέρνηση να επαίρεται ότι βγαίνουμε από βγαίνουμε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όμως αυτή η κατάσταση μας θυμίζει ένα «déjà vu». Και το 2007 είχαμε βγει από μια αντίστοιχη ενισχυμένη εποπτεία στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, αλλά θυμόμαστε όλοι τι ακολούθησε. Το καταστροφικό τελευταίο 9μηνο της κυβέρνησης Καραμανλή το 2009.

– Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στήριξε τη χώρα στα δύσκολα χρόνια του μνημονίου. Είναι το μέλλον της χώρας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει εξωστρέφεια και διασυνδεσιμότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αξιοποιώντας στο έπακρο όχι μόνο χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις καλές πρακτικές.

– Η παράταξή μας είναι αυτή που έχει κάνει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτα με τον Καποδίστρια και μετά με τον Καλλικράτη.

– Είναι ώρα για την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: μια μεταρρύθμιση που επιτέλους αποσαφηνίζει αρμοδιότητες, δημιουργεί μητροπολιτικούς δήμους ώστε να διοικούνται αποτελεσματικά οι μεγάλες μας πόλεις, αποδίδει τον φόρο ακίνητης περιουσίας στους Δήμους ώστε να τον διαχειριστούν γνωρίζοντας καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών.

 

– Είναι μάλιστα μια μεταρρύθμιση που δεν χρειάζεται να γίνει οριζόντια, όπως συνηθίζουμε στην Ελλάδα: μπορεί να εφαρμοστεί πιλοτικά σε ορισμένους Δήμους, με γεωγραφικά και άλλα κριτήρια, αλλά και κριτήρια απόδοσης.

– Όσοι Δήμοι αποδεδειγμένα προσελκύουν επιτυχημένα κοινοτικούς πόρους, βάζουν σε τάξη τα οικονομικά τους, συγχωνεύουν νομικά πρόσωπα να μπαίνουν σε άλλη ταχύτητα, με αυξημένες αρμοδιότητες και ευκαιρίες παρέμβασης.

– Ούτως ώστε σε 3-4 χρόνια να κάνουμε τον απολογισμό και να εφαρμόσουμε τη μεταρρύθμιση σε περισσότερους Δήμους.

– Χωρίς ανθεκτική Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα δούμε ποτέ στη χώρα μας μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση. Και χωρίς σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση πάσχει και η ίδια η Δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ