Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Καμίνης: Καταγγέλει στη Βουλή τον Μηταράκη για “παραπλανητική πολιτική”

Published

on

Για πέντε συγκεκριμένα σημεία παραπλανητικής πολιτικής του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη έκανε λόγο ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης στη σημερινή του αγόρευση στην Ολομέλεια της Βουλής, ως ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις απελάσεις και τις επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών.

 

Το πρώτο σημείο παραπλάνησης αφορά τις επιστροφές και απελάσεις αλλοδαπών, τις οποίες το Υπουργείο εμφανίζει ως αυξημένες σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, αποσιωπώντας το γεγονός ότι κατά 80% αφορούν υπηκόους Αλβανίας, άτομα δηλαδή που δεν σχετίζονται με τον πυρήνα του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος.

 

Το δεύτερο σημείο παραπλάνησης αφορά τους κατοίκους των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι στην επόμενη προσφυγική κρίση θα δουν τα νησιά τους να μετατρέπονται και πάλι σε τεράστιους καταυλισμούς, αφού η χώρα μας φαίνεται να έχει χάσει τη διπλωματική μάχη στην ΕΕ για τη δημιουργία μηχανισμού υποχρεωτικής μετεγκατάστασης και άρσης του κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ. Για τον λόγο αυτό κατασκευάζονται θηριώδεις δομές στα νησιά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δομή που σχεδιάζεται στην περιοχή Θόλος της Χίου, για την οποία έχουν δεσμευτεί 200 στρέμματα γης!

 

Παραπλάνησης όμως γίνεται εις βάρος και των κατοίκων του Έβρου. Με μια απλή διάταξη στο άρθρο 29 του παρόντος νομοσχεδίου, οι «Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων», μετατρέπονται σε «Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές». Το «Νήσων» εξαφανίστηκε, προκειμένου να μπορεί πια να δημιουργηθεί δομή και στα χερσαία σύνορα με τη Τουρκία. Με άλλα λόγια, η δομή που υπάρχει σήμερα στο Φυλάκιο Έβρου, κάλλιστα μπορεί αύριο να μετατραπεί σε Δομή που θα φιλοξενεί ανθρώπους για μήνες ή ακόμη και για χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι πως ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο είναι βουλευτής Έβρου, ο οποίος φαίνεται να μην έχει συνειδητοποιήσει τι πρόκειται να συμβεί στην εκλογική περιφέρειά του.

Advertisement

 

Το τέταρτο σημείο παραπλάνησης αφορά την κοινή γνώμη εν γένει. Καθιστώντας αυστηρότερες στα χαρτιά ορισμένες διατάξεις που ρυθμίζουν τη ζωή των μεταναστών στη Ελλάδα, όπως π.χ τις προθεσμίες για την ανανέωση της άδειας διαμονής, το Υπουργείο επιχειρεί να δείξει στην κοινή γνώμη ότι είναι άτεγκτο στα θέματα της μετανάστευσης. Το μόνο αποτέλεσμα, όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά, είναι πως δημιουργούνται στρατιές ανθρώπων χωρίς χαρτιά που όμως παραμένουν στη χώρα σε καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα να ανθεί η αδήλωτη εργασία, η εγκληματικότητα, η εκμετάλλευση και βεβαίως η κάθε είδους διαφθορά, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση όπου οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι σαφείς ή δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

 

Το πέμπτο σημείο παραπλάνησης αφορά τη σχέση της χώρας μας με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Μηταράκης επαίρεται ότι 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα με προορισμό τη Γερμανία και ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Αποσιωπά όμως πως πρόκειται για αναγνωρισμένους από την Ελλάδα πρόσφυγες, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα διαμονής σε άλλες χώρες της ΕΕ και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιστραφούν από τις χώρες στις οποίες έχουν καταφύγει. Εδώ ο Υπουργός εμφανίζεται να συνεχίζει στην ουσία την πολιτική μιας προκατόχου του, της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που θεωρούσε ότι οι πρόσφυγες απλώς εξαφανίζονται! Με αυτά λοιπόν τα υπουργικά καμώματα οι ευρωπαίοι εταίροι τότε και βεβαίως τώρα δεν έχουν κανένα λόγο να αλλάξουν πολιτική. Λες και οι Ευρωπαίοι είναι κουτόφραγκοι που θα τους εξαπατήσουμε με κατεργαριές.

 

«Εδώ διακυβεύεται η αξιοπιστία της χώρας. Ας μην βαυκαλίζεται ο κύριος Μηταράκης με τη σημερινή ύφεση του προσφυγικού. Γιατί αύριο, στην επόμενη μεγάλη κρίση που θα ενσκήψει, δεν θα μπορεί πια να παραπλανήσει κανένα. Ούτε τους κατοίκους των νησιών, ούτε αυτούς του ‘Εβρου, ούτε την κοινή γνώμη ούτε τους ευρωπαίους εταίρους. Ο κύριος Μηταράκης αύριο, μεθαύριο, δεν θα είναι υπουργός αρμόδιος για το άσυλο και τη μεταναστευτική πολιτική. ‘Ομως οι νησιώτες και οι κάτοικοι του ‘Εβρου θα συνεχίσουν να ζουν στις πατρίδες τους και να υφίστανται τις συνέπειες της απρονοησίας, της επιπολαιότητας, κυρίως όμως της φυγομαχίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Γιατί στα μεγάλα κεφάλαια της πολιτικής δεν κρινόμαστε με τα ευκαιριακά μέτρα της τρέχουσας συγκυρίας, αλλά με τις μακράς πνοής προοπτικές που διανοίγουμε στα εθνικά μας συμφέροντα.» έκλεισε την ομιλία του ο Γιώργος Καμίνης.

Advertisement