Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Κατρούγκαλος: “Το νομοσχέδιο για την Παιδεία δεν επιλύει προβλήματα, υπηρετεί ιδεολογικό μήνυμα”

Published

on

Σημεία τοποθέτησης του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Κατρούγκαλου στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

– Η εισηγήτρια της ΝΔ παραλλήλισε το νόμο που συζητάμε με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1964. Αναζήτησα στα απομνημονεύματα του πρωταγωνιστή της, του Ε. Παπανούτσου, ποια ήταν η στάση τότε της Δεξιάς απέναντι στην πραγματικά προοδευτική αυτή μεταρρύθμιση: «αντεθνική και ανίερη συνωμοσία των απάτριδων και άθεων ανατροπέων της εθνικής μας παιδείας» την αποκαλούσαν. Ο Παπανούτσος γράφει ότι οι «εθνικόφρονες βουλευτές» διακήρυτταν ότι  «αν εφαρμοστεί το καταχθόνιο τούτο πρόγραμμα, το έθνος θα αποκοπεί από την ελληνοχριστιανική του παράδοση και το δυτικό πολιτισμό, θα αλλαξοπιστήσει και θα εκβαρβαρωθεί».

– Το νομοσχέδιο που φέρνετε δεν έρχεται για να επιλύσει πραγματικά προβλήματα, αλλά για να υπηρετήσει ένα ιδεολογικό μήνυμα. Κι αυτό το ιδεολογικό μήνυμα πράγματι θυμίζει την ΕΡΕ της δεκαετίας του 1960 και όχι το κόμμα του Κ. Καραμανλή μετά το 1974. Γι’ αυτό ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θυμίζετε την Ελληνική Λύση. Στην ουσία την ΕΚΟΦ θυμίζετε.

 

– Το πραγματικό πρόβλημα του ελληνικού πανεπιστημίου είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωσή του. Έχουμε την υψηλότερη αναλογία φοιτητών ανά μέλος ακαδημαϊκού προσωπικού στην ΕΕ και έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη αναλογία αστυνομιών ανά εκατό κατοίκους και πάλι στην ΕΕ.

– Και πριν την αντισυνταγματική κατάργηση του ασύλου υπήρχε η δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης της αστυνομίας για κάθε πλημμέλημα κατά της ζωής και για όλα τα κακουργήματα. Δεν υπήρχε επομένως λόγος νομοθετικής ρύθμισης,  Κι αν, ισχύει αυτό που είπε ο υφυπουργός κ. Συρίγος, «όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, θα αποσυρθούν οι αστυνομικοί», ποιος λόγος υπάρχει να προχωρήσετε τώρα σε ειδικό σώμα της αστυνομίας, με ειδική διαδικασία την πρόσληψη του, εκτός πανελλαδικών; Έχουμε δει στο παρελθόν ότι παρόμοιες μεθόδους δημιουργούν πραιτοριανούς, πολλές φορές σε σχέση με την άκρα δεξιά.

 

– Η αυτονομία του πανεπιστημίου δεν είναι ιδιοτροπία του συνταγματικού νομοθέτη του 1974 αλλά ανατρέχει στην παράδοση που ξεκινά από την Αναγέννηση και ολοκληρώνεται στον Διαφωτισμό, ούτως ώστε το Πανεπιστήμιο να να είναι προστατευμένο από την εξουσία -τότε- της φεουδαρχίας και της Εκκλησίας. Για το λόγο αυτό δεν έχουμε αστυνομία εγκατεστημένη στο πανεπιστήμιο πουθενά στον κόσμο.

Advertisement

– Έχετε όμως και συγκεκριμένο ταξικό προσανατολισμό στον τρόπο που αντιμετωπίζετε το πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα, καθιερώνετε στο άρθρο 4, ως εναλλακτική διέξοδο σε όσους συμμετέχουν στις πανελλήνιες εκτός των πανεπιστημίων και τα ΙΕΚ. Εδώ εξισώνετε την κατάρτιση με την παιδεία. Μεταφέρετε σε νόμο την πίστη του κ. Μητσοτάκη πως το Περιστέρι πρέπει να βγάζει ψυκτικούς.

 

– Η προτίμησή σας στα ιδιωτικά κολέγια εκφράζεται με δυο τρόπους. Έναν αγοραίο, π.χ. με τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη το 2013 πως τα πτυχία των κολλεγίων δεν είναι απλώς ισότιμα, είναι καλύτερα από τον δημοσίων πανεπιστημίων. Αλλά υπηρετείται κι από δηλώσεις όπως του ΥΠΡΟΠΟ πως οι πρυτάνεις είναι εθισμένοι στη βία και την εγκληματικότητα και γι’ αυτό δε μπορούν να αντιδράσουν στα φαινόμενα αυτά. Η αλήθεια είναι πως το καλύτερο κολλέγιο της χώρας είναι 2100 θέσεις κάτω από το καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο.

– Η αλήθεια επίσης είναι πως οι επιλογές σας δείχνουν ότι έχετε επιστρέψει σε περιόδους της ελληνικής Δεξιάς, που εγώ τουλάχιστον θεωρούσα ξεπερασμένες. Πάρα τις μεταγραφές σας (πχ τον κ. Χρυσοχοϊδη) ή και την αυτοδιαφήμισή σας για τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο υφυπουργό, λες και το pinkwashing αυτού του είδους προάγει τα αιτήματα και τους αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όταν ξύσετε αυτό το επίχρισμα ξαναβρίσκουμε από κάτω αυτούς που ήθελαν τον αφορισμό του Παπανούτσου. Όχι τους πιστούς αλλά τους θρησκόληπτους. Όχι τους πατριώτες, αλλά τους εθνικόφρονες και τους πατριδοκάπηλους.

– Όταν απορείτε γιατί λέμε ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί σας τονίζω πως το άρθρο 120 του Συντάγματος απαιτεί από τους Έλληνες το σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό, όχι τους αντισυνταγματικούς νόμους.

– Από την Ουγγαρία του Όρμπαν ως το νόμο 815/1979 η κοινωνία έχει αποδείξει ότι νόμοι άδικοι, αντίθετοι στις ευρωπαϊκές παραδόσεις και το Διαφωτισμό, καταργούνται στην πράξη. Και αυτό θα γίνει και με το νομοθετικό έκτρωμα που σήμερα προτείνετε στη Βουλή.

Advertisement